Κυριακή, 3 Ιουνίου 2018

Βρισκόμαστε στη δυσάρεστη θέση να ενημερώσουμε τους φίλους του Κύκλου Ιδεάπολις για την παύση της λειτουργίας τής Εστίας Θεσσαλονίκης μετά από επίθεση που δέχτηκε, η οποία είχε ως αποτέλεσμα την καταστροφή μεγάλου μέρους της υλικοτεχνικής υποδομής καθώς και εκτεταμένες ζημίες στον χώρο γενικότερα. 

Η οργάνωση και διεκπεραίωση της επίθεσης έχουν έντονη οσμή παρακρατικής δράσης και ξεφεύγουν από το σύνηθες πλαίσιο μίας, έστω αθέμιτης, πολιτικής και ιδεολογικής αντιπαράθεσης. Εντάσσονται πλήρως, όμως, στο πλαίσιο της εμμονικής και παντελώς αβάσιμης στοχοποίησης του Κύκλου μας από κέντρα που προσπαθούν, ματαίως, το τελευταίο διάστημα να του χρεώσουν ενέργειες και χαρακτηριστικά με τα οποία αποδεδειγμένα δεν έχει καμία σχέση, για να καλύψουν τις δικές τους ήττες και τα δικά τους αδιέξοδα. 

Μέσα σε πέντε χρόνια ιδεολογικοπολιτικής δραστηριότητας και παρέμβασης έχουμε δώσει καλά δείγματα γραφής για να κερδίσουμε το δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού ώστε να μην επιτρέπουμε να μας αγγίζουν οι κακόβουλοι χειρισμοί κανενός. Ως εκ τούτου, απέναντι στις (άμεσα ή έμμεσα) παρακρατικές ενέργειες, όποια χροιά κι αν έχουν αυτές, η απάντησή μας είναι ξεκάθαρα και απόλυτα πολιτική. Όχι επειδή τρέφουμε πασιφιστικές αυταπάτες, αλλά επειδή έχουμε επιλέξει συνειδητά το περιεχόμενο, τη μορφή και το χαρακτήρα του αγώνα μας. Εν τέλει, αυτά είναι που μας καθορίζουν, αυτά είναι που μας διαφοροποιούν και αυτά είναι που ενοχλούν, άρα κάτι κάνουμε σωστά. 

Μέσα από το κινηματικό πρίσμα, το ζητούμενο στη διαχείριση τέτοιων καταστάσεων δεν έχει να κάνει με την ερμηνεία των προθέσεων και των ελατηρίων του αντιπάλου, αλλά με τη θωράκιση και την ανάπτυξη της ισχύος των κινηματικών δυνάμεων. Το εγχείρημα της Εστίας, πρωτότυπο για τα δεδομένα μας, άφησε έργο πίσω του και προσέφερε πολύτιμες εμπειρίες σε πολλά επίπεδα για αυτό το ιδεαλιστικό κομμάτι της συνειδητοποιημένης ελληνικής νεολαίας, που πασχίζει να ξεφύγει από τις αρρώστιες και την πεπατημένη του “χώρου”, αναδεικνύοντας διαφορετικές αρετές, ποιότητες και πρακτικές. Αυτές οι εμπειρίες, μαζί με τον απολογισμό και την αυτοκριτική, θα καθορίσουν τις αποφάσεις μας για το πως θα πορευτούμε στο μέλλον. 

Σ' αυτό το σημείο θέλουμε να ευχαριστήσουμε θερμά όλους αυτούς που μας συμπαραστάθηκαν έμπρακτα και ηθικά το τελευταίο δύσκολο διάστημα και να ενημερώσουμε ότι η μικρή εσωτερική κινητοποίηση που πραγματοποιήθηκε κατάφερε σύντομα να συγκεντρώσει ένα χρηματικό ποσό το οποίο υπερκάλυψε τις ανάγκες για την αποκατάσταση του χώρου και την ομαλή αποχώρηση. Αν μη τι άλλο, αυτή η άμεση ανταπόκριση δείχνει μία δυναμική, η οποία θα μπορούσε να αξιοποιηθεί δημιουργικά σε μία μόνιμη βάση. 

Η Εστία υπήρξε το σημείο αναφοράς του Κύκλου μας αλλά και κάτι παραπάνω. Αφιερώσαμε προσωπική εργασία, πόρους, χρόνο και ψυχή για να πάρει μορφή και να λειτουργήσει. Κι αν ο κύκλος της λειτουργίας της διακόπηκε βίαια, δεν λησμονούμε ότι οι υλικές δομές είναι τα μέσα του αγώνα μας για την εθνοφυλετική επιβίωση και αναγέννηση, όχι ο αυτοσκοπός. Ο επίλογος δεν γράφεται ακόμα. 

από την συντακτική ομάδα

Ταυτότητα

Αρχείο

-Ελεύθερη αναδημοσίευση κειμένων - Ομάδα Ιδεάπολις - επικοινωνία: ideapolisgr@yahoo.gr - Πάτα στις ρίζες σου γερά και κοίτα ψηλά -