Πέμπτη, 24 Μαΐου 2018

Πολλοί άνθρωποι στους κύκλους μας σηκώνουν βάρη, προσπαθούν να αποκτήσουν όγκο, να γίνουν δυνατότεροι και ταχύτεροι. Γιατί το κάνουμε αυτό; Διάφορες ορθολογικές αιτιολογίες έρχονται στο προσκήνιο προς όφελος της αύξησης της δύναμης και της σωματικής διάπλασης: 

Αθλητική επίδοση. Οι άνδρες που είναι δυνατότεροι, ταχύτεροι και περισσότερο ικανοί αποδίδουν καλύτερα στα αθλήματα. Για αυτούς που αθλούνται υπάρχει πάντα ένα κίνητρο για να γυμναστούν. 

Γενική Σωματική Ετοιμότητα. Πολλοί άνδρες σηκώνουν βάρη και γυμνάζονται για να προετοιμαστούν για πιθανές καταστάσεις, όπως μία βίαιη αντιπαράθεση, η χειρωνακτική εργασία ή η κατάρρευση του πολιτισμού. Αυτή η ετοιμότητα της κυριαρχίας πάνω σε μία ευρύτερη σειρά από καταστάσεις, δημιουργεί δύναμη. 

Υγεία. Η δύναμη και η άσκηση κάνουν το σώμα να λειτουργεί καλύτερα, να μην είναι επιρρεπές στους τραυματισμούς, να έχει καλύτερη στάση και γενικότερα να βελτιώνεται. 

Σεξουαλική αισθητική. Οι γυναίκες ελκύονται από τους καλογυμνασμένους άνδρες. Πολλοί άνδρες κάνουν βάρη για να μπορούν να έχουν καλύτερα αποτελέσματα με τις γυναίκες. 

Κοινωνική αισθητική. Οι άνδρες που είναι μεγαλόσωμοι, δυνατότεροι και φαίνονται περισσότερο αρσενικοί, επιβάλλουν μία ισχυρότερη παρουσία και ασκούν μία περισσότερο αντιληπτή πνευματική και ηθική εξουσία. 

Πνευματική Πειθαρχία. Το να σηκώνεις βάρη τακτικά και να προκαλείς τον εαυτό σου να φτάσει στα όρια, οικοδομεί πειθαρχία και αυτοπεποίθηση. Επίσης, αλλάζει το πώς αισθάνεσαι για το σώμα σου και τον κόσμο γύρω σου, με συνέπεια να γίνεσαι περισσότερο ενεργός και να έχεις περισσότερες δυνατότητες παρέμβασης. 

Αρετή. Η ανάπτυξη του σώματος στις κατάλληλες φυσικές δυνατότητές του και η διατήρησή του σε καλή κατάσταση, είναι πολύτιμα στοιχεία αρετής και διαγωγής μίας καλής ζωής. 

Οι παραπάνω είναι καλοί λόγοι, αλλά έχουν να κάνουν μόνο με το ατομικό όφελος της καλής φυσικής κατάστασης και της σωματοδόμησης, χωρίς αναφορά στα κοινωνικά αποτελέσματα. Δεν υπολογίζουν την εμφανή πολιτική διάσταση της σωματοδόμησης. 

Συγκεκριμένα, γιατί οι άνδρες, οι οποίοι εμπλέκονται σε κύκλους του ευρύτερου δεξιού χώρου, ενθαρρύνουν ο ένας τον άλλο να αποκτήσουν φυσική κατάσταση και αισθητική, σχεδόν σαν μία πολιτική δραστηριότητα; 

Η εύκολη απάντηση, εντός των ανωτέρω λόγων, είναι ότι θέλουμε να είμαστε “χτισμένοι” για λόγους κοινωνικούς και ετοιμότητας. Εάν η πολιτική συμμαχία είναι καλοσχηματισμένη, θα λαμβάνεται υπόψη πιο σοβαρά και θα αντεπεξέρχεται στις απαιτήσεις της ασφάλειας των εκδηλώσεων και των δραστηριοτήτων της. 

Αλλά αυτή η απάντηση δεν αντιμετωπίζει την ασυμμετρία: Γιατί είναι το “φασιστικό bodybuilding” ένα εδραιωμένο φαινόμενο, την ίδια ώρα που ο “μαχητικός αντιφασισμός” (#swoleleft) είναι κάτι σαν ανέκδοτο; Πέρα από την ωμή δύναμη, ποια είναι η έμφυτη πολιτική της σωματοδόμησης; 

Και σε μία περαιτέρω σειρά από ερωτήσεις: Η “γενική φυσική ετοιμότητα” είναι ένας καλά ορισμένος στόχος, αλλά τι είναι εν τέλει η αισθητική; Τι εκτιμούν οι άνθρωποι σε μία χτισμένη εμφανισιακά σωματική διάπλαση; Εάν θα μπορούσαμε να τη μιμηθούμε, με στεροειδή, κατακράτηση υγρών και συνθόλη, αυτό θα μετρούσε; Γιατί είναι η αισθητική τόσο στενά συνδεδεμένη με τη δύναμη, ώστε οι έννοιες συχνά αντιμετωπίζονται ως το ίδιο πράγμα; Εάν στοχεύσουμε στην αισθητική, μήπως αυτό είναι απλά ματαιοδοξία; 

Για να συνοψίσουμε, τα ζητούμενα είναι: Ποια είναι η φύση της αισθητικής, ποια είναι η πολιτική της σωματοδόμησης, πως σχετίζονται αυτά μεταξύ τους και πως συνδυάζονται με τη δύναμη. Για να απαντήσουμε, ας παρεκκλίνουμε προς μία γρήγορη μελέτη της αισθητικής: 

Στη σωματοδόμηση και σε πολλούς άλλους τομείς, η αισθητική έχει να κάνει με την αυθεντική και όμορφη αντιπροσώπευση της λειτουργικής αρετής. Η αισθητική μορφή είναι ένα ειλικρινές σήμα κάποιας εκτιμώμενης ουσίας. Το ιδανικό δείγμα αισθητικής καλά καμωμένης είναι μία κλασική Ferrari: Η μορφή είναι μία ευπαρουσίαστη αλλά ειλικρινής αναπαράσταση υποκείμενης επίδοσης, πολυτέλειας και προσοχής στην λεπτομέρεια. Εάν κρατούσαμε απλώς την επιφανειακή εμφάνιση, η οποία όταν εξεταζόταν αποδεικνυόταν να μην έχει τίποτα εξαιρετικό από κάτω, όπως ένα Pontiac Fiero με τετρακύλινδρο από χυτοσίδηρο μεταμφιεσμένο σαν μία Ferrari με φθηνό εξωτερικό περίβλημα από υαλοβάμβακα, τότε το αισθητικό αποτέλεσμα αποτυγχάνει, όταν οι άνθρωποι το παρατηρούν. Η εμφάνιση, από μόνη της, αποτυγχάνει παταγωδώς και προκαλεί αγανάκτηση, επειδή δεν είναι μόνο η εμφάνιση, αλλά επίσης και η ουσία, που οι άνθρωποι εκτιμούν. Από την άλλη πλευρά, η λειτουργική ουσία, κρυμμένη κάτω από ένα στρώμα λίπους, χωρίς καμία προσπάθεια για ωραία παρουσίαση, μπορεί να είναι αποτελεσματική, αλλά το αποτέλεσμα δεν είναι πραγματικά το προκείμενο. Κανένας δεν θα παρατηρήσει την ουσία και αυτοί που θα το κάνουν, δεν θα εντυπωσιαστούν. 

Έτσι, χρειάζεται τόσο η εντυπωσιακή ενάρετη υπόσταση, όσο και η όμορφη και ειλικρινής παρουσίαση, για αισθητική επιτυχία. 

Αλλά τι είναι εντυπωσιακό για την ουσία της φυσικής ανάπτυξης του ανθρώπινου σώματος; Η λειτουργική χρησιμότητα και η επίδειξη πειθαρχίας και υγείας, είναι ένα εμφανές τμήμα του εντυπωσιασμού, αλλά αυτή δεν είναι ολόκληρη η ιστορία. 

Ένα καλαίσθητο τμήμα εξοπλισμού, όπως ένα αγωνιστικό αυτοκίνητο, ένας πύραυλος της SpaceX, ένα ρούχο ή ένα ανθρώπινο σώμα, ενσωματώνει μία εντυπωσιακή λειτουργική ικανότητα. Δεν έχει σημασία η πραγματική χρησιμότητα, επειδή το αισθητικό αποτέλεσμα έχει να κάνει με μία συναρπαστική ιστορία, όχι με μία πρακτική πραγματικότητα. Ένα πύραυλος είναι άψογος, επειδή προκαλεί έναν κόσμο διαστημικής εξερεύνησης, ακόμα και εάν δεν έχει καμία απολύτως σχέση με την καθημερινή ζωή σου. 

Μία κλασική Ferrari λέει μία ιστορία για το είδος του κόσμου από όπου προέρχεται και για τον οποίο κατασκευάστηκε. Λέει: “Έχω μία 12 – κύλινδρη μηχανή 300 ίππων και κιβώτιο 5 ταχυτήτων. Κάθε κομμάτι μου ταιριάζει σε μία λειτουργική αρμονία, σχεδιασμένο από ανθρώπους με κρίση και διακριτικότητα μιας καλύτερης εποχής. Είμαι ικανή να οδηγώ γρήγορα, να κυριαρχώ στην κίνηση και να επικρατώ έναντι άλλων σε διαγωνισμούς ταχύτητας. Είμαι έτοιμη για εκείνο το είδος κόσμου στο οποίο είναι σημαντικό να μπορείς να οδηγείς γρήγορα, να παίρνεις συναρπαστικές γωνίες, να επιταχύνεις σκληρά και να νιώθεις τον αέρα στα μαλλιά σου. Όπου οι τετριμμένες έγνοιες της Toyota Corolla ζωής σου δεν έχουν καμία σημασία. Στον δικό μου κόσμο, οι παλιοί Ιταλοί δάσκαλοι της μηχανικής τέχνης κατασκευάζουν όμορφα τεχνουργήματα δύναμης και ζουν σε αρμονικές κοινότητες χιλιάδων ετών”

Αυτός δεν είναι ο πραγματικός κόσμος, αλλά δεν πειράζει. Είναι ένα σχεδόν ιδανικό όραμα ενός πιο συναρπαστικού και καλύτερου κόσμου, που υλοποιήθηκε από τη Ferrari. Σε αντάλλαγμα, η Ferrari κάνει τον κόσμο μας λίγο περισσότερο σαν αυτόν τον καλύτερο κόσμο. Οι άνθρωποι βρίσκουν τη Ferrari συναρπαστική όχι μόνο επειδή φαίνεται φοβερή ή επειδή είναι πρακτική για τον κόσμο μας, αλλά επειδή είναι ιδιαίτερα πρακτική σε έναν καλύτερο και πιο συναρπαστικό κόσμο από τον δικό μας και επειδή αυτή συνεισφέρει στο να μοιάζει ο κόσμος μας λίγο περισσότερο σαν εκείνο τον κόσμο. 

Παρομοίως, ένα σωματικά υγιές τέλειο ανθρώπινο σώμα λέει μία εξίσου συναρπαστική ιστορία. Λέει μία ιστορία όπου ο άνθρωπος είναι ένα πρακτικό όργανο της δύναμης και της ζωής και ο άνδρας σε κορυφαία σωματική και πνευματική κατάσταση είναι ένα κορυφαίο αρπακτικό, κυρίαρχο στο περιβάλλον του. Ένας άνδρας αναπτυγμένος στην πληρέστερη έκταση της έμφυτης δυνατότητάς του λέει μία ιστορία, όπου οι άνθρωποι έχουν πραγματική σημασία, όπου δεν είμαστε απλά παρωχημένα υποκατάστατα για μία μελλοντική άψυχη τεχνητή νοημοσύνη, ξεθωριάζοντας στη σχετικότητα, ούτε είμαστε ανθρωποειδείς υπερκαταναλωτικοί δουλοπάροικοι, καταπιεσμένοι από απολυταρχικούς άρχοντες, αλλά αντιθέτως είμαστε σχολαστικοί μελετητές της θεότητας. Ένα ανθρώπινο σώμα σε κορυφαία φυσική κατάσταση λέει στον κόσμο γύρω του ότι πρέπει να υποταχθεί και φωνάζει στους ανθρώπους γύρω του: “Δεν είμαι από αυτόν τον κόσμο. Έλα μαζί μου εάν θέλεις πραγματικά να ζήσεις”. 

Για τον σύγχρονο κόσμο, αυτή η φυσική τελειότητα είναι ένα παρωχημένο αντικείμενο ματαιοδοξίας, ένα απομεινάρι του παρελθόντος μας. Και δεν είναι μόνο η φυσικότητα απέναντι στην οποία είναι εχθρικός ο σύγχρονος κόσμος, αλλά επίσης απέναντι στη συνολική παραδοσιακή αντίληψη της ανθρώπινης ζωής. Οι άνθρωποι υποσυνείδητα αναγνωρίζουν αυτή την εχθρότητα. Οποιοδήποτε σημάδι ανθρώπινης ζωτικότητας εκτιμάται ως ένα σύμβολο επανάστασης ενάντια στον ισοπεδωτικό μοντερνισμό και ως ένα όργανο ενός καλύτερου κόσμου. Αυτή η εκτίμηση δεν είναι συνειδητή, οι άνθρωποι μπορεί ακόμη να μην αντιλαμβάνονται την αντίθεση μεταξύ ανθρώπινης ζωτικότητας και νεωτερισμού, αλλά νοερά υπάρχει. Η άρτια αναπτυγμένη σωματική κατάσταση κάνει κάποιον να νιώθει καλά επειδή αισθάνεται ελπίδα για το ανθρώπινο πνεύμα, ελπίδα ότι ο κόσμος είναι δικός μας. 

Είναι ενδιαφέρον ότι η άρτια αναπτυγμένη σωματική διάπλαση και η ανθρώπινη ομορφιά - ένας εορτασμός της ζωής - χρησιμοποιούνται στη διαφήμιση και στον κινηματογράφο. Η ιδέα βασίζεται στη σύνδεση του προϊόντος με αυτή τη ζωτικότητα και στην απεικόνιση του προϊόντος ως κομματιού αυτού του καλύτερου κόσμου. Αν και τα προϊόντα, οι εταιρείες, το είδος των ανθρώπων και οι κοινωνικές δυνάμεις που εκπροσωπούνται από τέτοιες διαφημιστικές εκστρατείες συνήθως μας οδηγούν βαθύτερα μέσα στη νεωτερική δυσφορία, παρά μας απελευθερώνουν από αυτή, η διαφήμιση δεν χρειάζεται να είναι αληθινή για να λειτουργήσει. Αυτό που έχει σημασία είναι ότι οι άνθρωποι νιώθουν τη δυσφορία και γι’ αυτόν τον λόγο είναι ανοιχτοί στο όραμα της ελπίδας με τη μορφή της ανθρώπινης ζωτικότητας. 

Πιστεύω ότι ο σημαντικότερος παράγοντας στην αισθητική της σωματοδόμησης είναι πως αποτελεί έναν φανερό εορτασμό της ζωής και της ανθρώπινης ζωτικότητας και υπόσχεται έναν πιο ανθρώπινο κόσμο. Η Αντίδραση αντιπροσωπεύει ακριβώς αυτό το πνεύμα. Την εξέγερση του ανθρώπινου πνεύματος ενάντια στον εκφυλισμένο νεωτερικό κόσμο, ο οποίος αντιστρέφει τη φυσική τάξη και μειώνει τη ζωή στην ατομιστική απόλαυση χωρίς κάποιο υψηλότερο νόημα. Το τελειοποιημένο ανθρώπινο σώμα αντιπροσωπεύει τον κόσμο που αντιπροσωπεύει η Αντίδραση και έτσι πρέπει να είναι το σύμβολο μας. 

Χρειάζεται να τελειοποιήσουμε τα σώματά μας ως ένα σύμβολο του τι είμαστε και τι είδους κόσμο θέλουμε. Θέλουμε η δική μας φυσική ουσία να ενσωματώνει αυτό που υποστηρίζουμε: “Θα δημιουργήσουμε έναν καλύτερο κόσμο, κατάλληλο για αξιοπρεπή ανθρώπινη ζωή. Έλα μαζί μας, εάν θέλεις να ζήσεις”

Έτσι, τα σώματά μας μετατρέπονται σε πνευματικά όπλα εναντίον του νεωτερισμού. 

Μετάφραση/απόδοση, για το Ιδεάπολις, του Β. Λ.

Ταυτότητα

Αρχείο

-Ελεύθερη αναδημοσίευση κειμένων - Ομάδα Ιδεάπολις - επικοινωνία: ideapolisgr@yahoo.gr - Πάτα στις ρίζες σου γερά και κοίτα ψηλά -