Πέμπτη, 17 Μαΐου 2018

Όταν η γλώσσα χάνεται και οι ιδέες σβήνουν, κάθε συζήτηση γίνεται αδύνατη χωρίς να ξεκινάμε από το μηδέν για να κατανοήσουμε τον κόσμο ξανά στο απλούστερο επίπεδο. Οι περισσότεροι άνθρωποι της εποχής μας έχουν προσκολληθεί σε έννοιες που αντικαθιστούν τις πραγματικές εικόνες με απλοϊκές και ευχάριστες. Το αποτέλεσμα είναι να επιμένουν ότι το μη ρεαλιστικό είναι πραγματικό και να διαμαρτύρονται όταν διαταράσσεται το χαρούμενο όραμά τους. 

Όπως με όλες τις σύνθετες έννοιες, που ένα ελάχιστο ποσοστό των ανθρώπων μπορεί να αναλύσει και να καταλάβει σε βάθος, έτσι και η Ταυτότητα είναι κάτι που οι περισσότεροι προσεγγίζουν με βάση μια ασαφή κατανόηση και ένα ενστικτώδες συναίσθημα. Για όσους από εμάς αντιλαμβανόμαστε τη σημασία της Ταυτότητας, το μέλλον μας έγκειται στη σύνδεση της αφηρημένης ιδέας με τα απτά οφέλη του πραγματικού κόσμου, τα οποία θα προκύψουν από τη συμπεριφορά του ατόμου που συνάδει με την Ταυτότητα, αντί για το πόσα χρήματα κερδίζει ή τα πράγματα που κατέχει. 

Έχοντας αυτό κατά νου, είναι σημαντικό να εξετάσουμε μία ιδέα που πετάμε καθημερινά, παρά το γεγονός ότι είμαστε αβέβαιοι ως προς το νόημά της. Η Ταυτότητα αναφέρεται στο πώς βλέπουμε τον εαυτό μας σε ένα επίπεδο μεγαλύτερο από το άτομο, διαμορφώνει το ποιοι είμαστε και αντηχεί με τον εσώτερο εαυτό μας. Αλλά τι είναι ακριβώς; 

Η Ταυτότητα είναι μία πρισματική έννοια 

Ο όρος “πρισματικός” αναφέρεται σε κάτι που είναι “πολύ ποικίλο ή πολύπλευρο”, αλλά και αλληλεπικαλυπτόμενο και επαναλαμβανόμενο σε διαφορετικά πλαίσια. Η Ταυτότητα σχηματίζεται από τη θρησκεία, τον πολιτισμό, τη Φυλή, την τάξη, την εθνοτική ομάδα, την περιοχή και τον πολιτικό προσανατολισμό στον πυρήνα του, αλλά μπορεί επίσης να περιλαμβάνει ό,τι αποκαλεί ο Richard Spencer “εκλεκτικές” ταυτότητες, όπως η υποκουλτούρα, το fandom και άλλες υιοθετημένες πεποιθήσεις. 

Η Ταυτότητα δεν είναι καθολική 

Δεν υπάρχει “ανθρώπινη φυλή” ή “ανθρώπινη φύση”. Αντίθετα, υπάρχουν πολλές φύσεις, ίσως όσες και ομάδες ανθρώπων, αν και οι ομάδες τείνουν να ομαδοποιούνται βάσει της παρόμοιας εθνοτικής προέλευσης και του είδους της κοινωνίας (ιεραρχική, φυλετική, αναρχική). 

Η Ταυτότητα είναι ιδιοτέλεια 

Κάθε ομάδα ανθρώπων έχει συμφέρον ή επιθυμία να σταθεροποιηθεί κυριαρχώντας ή εξωθώντας τους άλλους. Αν δεν το κάνει αυτό, θα κυριαρχήσουν ή θα εξοντώσουν την ομάδα άλλες ομάδες. Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορείτε να περιμένετε από οποιαδήποτε άλλη ομάδα να ενεργήσει προς το συμφέρον της ομάδας σας, ασχέτως των ισχυρισμών της. Ομοίως, είναι παράλογο μία πλειοψηφία να διαμαρτύρεται ότι μειονοτικές ομάδες ενεργούν κατά των συμφερόντων της. Αυτή είναι η μόνη στρατηγική που κερδίζει και κανείς δεν θέλει να χάσει. 

Η Ταυτότητα είναι εσωτερική περισσότερο από εξωτερική 

Ορισμένα πράγματα, όπως η ιδεολογία ή το οικονομικό συμφέρον, μπορούν να επιβληθούν εξωτερικά ή να διδαχθούν στους ανθρώπους και να ενισχυθούν με προπαγάνδα ή κοινωνική αλληλεπίδραση. Άλλα πάλι, προέρχονται από αυτό που ορισμένοι αποκαλούν ψυχή και άλλοι πιστεύουν ότι είναι μια μορφή διαίσθησης ή μια εσωτερική αξία που παράγεται από την επιθυμία του ατόμου για θετική δράση αντί για αντίδραση. Η Ταυτότητα γίνεται κατανοητή από ανθρώπους που θέλουν ένα κέντρο ζωής και έναν τρόπο ζωής στον οποίο μπορούν να βασιστούν για γίνουν το καλύτερο που μπορούν και αυτό απαιτεί να είναι πρόθυμοι να κοιτάξουν πέρα από τις καθαρά υλικές και κοινωνικές ανησυχίες, όπως ο πλούτος και η δημοτικότητα. 

Η Tαυτότητα επιτρέπει την ανισότητα 

Όταν μία ομάδα ανθρώπων εργάζεται για τον ίδιο στόχο, τα μέλη της είναι σε θέση να αναλάβουν άνισα καθήκοντα και να λάβουν άνιση ανταμοιβή, επειδή έχουν την αίσθηση της θέσης και του ρόλου τους. Γνωρίζουν ότι, ανεξάρτητα από το μέγεθος της συμβολής τους, είναι μέρος από κάτι μεγαλύτερο και αυτό δίνει μια αίσθηση ευημερίας και σημασίας στην ύπαρξή τους. Ακόμη και αν ο ρόλος αυτός είναι μικρός στο μεγάλο σχέδιο των πραγμάτων, η συνεισφορά τους είναι ζωτικής σημασίας. 

Η Ταυτότητα αρνείται την προοδευτικότητα 

Εκείνοι που αναφέρονται στην πρόοδο αναζητούν “νέες” μεθόδους επίτευξης αφηρημένων στόχων, όπως η ισότητα. Η Ταυτότητα, από την άλλη πλευρά, είναι ένας συνεχής στόχος από μόνη της. Δεν επιδιώκει την ουτοπία, αλλά τη βαθμιαία βελτίωση αυτού που είναι αιώνια αληθινό. 

Η Ταυτότητα είναι τέλος και όχι μέσο 

Η Ταυτότητα δημιουργεί έναν υπερβατικό στόχο ή έναν που δεν μπορεί ποτέ να επιτευχθεί πλήρως, αλλά σαν αρχή μπορεί να καθοδηγήσει όλη τη δραστηριότητα και να δείξει στους ανθρώπους ένα μονοπάτι. Όλα τα άλλα - κυβέρνηση, οικονομία, δημοτικότητα, δύναμη – αντιμετωπίζονται ως μέσα για τον σκοπό της διατήρησης και ανάπτυξης της Ταυτότητας. 

Μετάφραση/απόδοση, για το Ιδεάπολις, του Π. Κ. 

Ταυτότητα

Αρχείο

-Ελεύθερη αναδημοσίευση κειμένων - Ομάδα Ιδεάπολις - επικοινωνία: ideapolisgr@yahoo.gr - Πάτα στις ρίζες σου γερά και κοίτα ψηλά -