Τετάρτη, 21 Φεβρουαρίου 2018

Ανέλπιστα, μια μέρα δε μας βγάλανε για δουλειά.
- Τι τρέχει;
Και την άλλη τα ίδια. Δεν μπορούμε να το ξηγήσουμε. Τέλος το μαθαίνουμε: Θα 'ρχόταν μια επιτροπή, ένας Σπανιόλος λέει, Ντελλάρα τ'όνομα, να μας δει πώς τα πάμε.
- Αλήθεια μωρέ παιδιά μου; Ταυριά δεν είναι που έχουνε κει κάτου στην πατρίδα του;
Ένα πρωί μας παίρνουνε καμιά εξηνταριά σκλάβους για μια μικρή αγγαρειά. Είναι λίγο όξω απο τη Μαγνησά. Δίπλα στις ράγιες του σιδηρόδρομου τελειώνει μια μεγάλη χαράδρα, ανάμεσα στο Σίπυλο. Τη λεν “Κιρτίκ-ντερέ”. Μες σ'αυτή τη χαράδρα λογαριάζαν πως θα σκοτώθηκαν ίσαμε σαράντα χιλιάδες χριστιανοί απ'τη Σμύρνη κι άπ'τη Μαγνησά, αρσενικοί και θηλυκοί. Τις πρώτες μέρες της καταστροφής. Τα κορμιά λιώσανε το χειμώνα και το νερό της χαράδρας που κατέβαινε απο ψηλά έσπρωξε τα κουφάρια προς τα κάτω. Έτσι φτάξανε ίσαμε το δρόμο, στις ράγιες. Ο Ντελλάρα σα θα'ρχόταν θα φούμερνε ένα πούρο. Μες στο “βάγον-λι”. Θα κοίταζε 'απ΄το παραθυράκι όξω και θ'αποθαύμαζε το τοπίον. Εκεί, άξαφνα, μπορούσε να προσέξει τα κουφάρια. Κεραμιδαριό η έκσταση! Λοιπόν η δουλειά μας όλη τη μέρα ήταν να σπρώξουμε τα κουφάρια, που ατάχτησαν, προς τα μέσα. Να μη φαίνουνται. 

Στην αρχή μας έκανε κακό να τα πιάνουμε με τα χέρια μας, αγκαλιές αγκαλιές, και να τα κουβαλούμε. Μα σε λίγες ώρες οι πρώτες εντυπώσεις είχαν περάσει. Οι σκλάβοι κάναν κι αστεία. 

- Τι βαστάς; ρωτούσε ένας. 
Ο άλλος κοιτάζει την αγκαλιά του. Περπατά και μετρά: - Δυο κεφάλια. Πέντε καλάμια. Έξι χτένια. 
- Αρσενικοί, για θηλυκοί; 
- Σαν αρσενικοί μοιάζουν. 
- Δεν ψούνισες καλά, σύντροφε! 
- Γιατί; 
Ο άλλος δείχνει θριαμβευτικά την δική του αγκαλιά: - Κοίτα δω! Μια λεκάνη, δυο λεκάνες, τρείς λεκάνες! Και μοιάζει όλο γυναικείο πράμα. 

Σε κάμποσα καλάμια, κόκαλα χεριών, βρίσκαμε διατηρημένο ένα ψιλό σύρμα. Ο χριστιανός θα'ταν δεμένος με κάποιον άλλο - μα, με το κατρακύλισμα στη χαράδρα, αυτός ο σύντροφος σκελετός είχε ξεκόψει. Ένας όμως απο μας στάθηκε τυχερός. Βρήκε τέσσερα κόκαλα χεριών δεμένα μαζί μαζί. Έτσι μαζί μαζί τα σήκωσε και τα κουβάλησε παραμέσα. 

Βιβλιοπωλείον της Εστίας, Αθήνα, 2017, σελ. 280 - 281

Ταυτότητα

Αρχείο

-Ελεύθερη αναδημοσίευση κειμένων - Ομάδα Ιδεάπολις - επικοινωνία: ideapolisgr@yahoo.gr - Πάτα στις ρίζες σου γερά και κοίτα ψηλά -