Κυριακή, 28 Ιανουαρίου 2018

Παρουσιάζουμε ένα σύντομο, πλην όμως πολύ ενδιαφέρον, απόσπασμα από το βιβλίο “Η αντεπανάσταση” του Ούγγρου πολιτολόγου, φιλοσόφου και ιστορικού Thomas Molnar (1921-2010).

Άγνωστος στο ελληνικό κοινό, ο μεγάλος αυτός Ούγγρος διανοητής υπήρξε μια εξέχουσα φυσιογνωμία της αντεπαναστατικής πολιτικής, φιλοσοφικής και θεολογικής σχολής, η οποία επάξια θα διεκδικούσε μια θέση δίπλα σε ονόματα όπως αυτό του Charles Maurras ή του Carl Schmitt. Γεννημένος στην Ουγγαρία το 1921, πραγματοποίησε τις σπουδές του στο Καθολικό Πανεπιστήμιο του Λουβάν στο Βέλγιο. Μετά τον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο και την επιβολή του κομμουνιστικού καθεστώτος στην πατρίδα του, κατέφυγε στις Ηνωμένες Πολιτείες όπου περαίωσε τη διδακτορική του διατριβή στο Πανεπιστήμιο της Columbia στη Νέα Υόρκη και ακολούθησε ακαδημαϊκή σταδιοδρομία. Δίδαξε για αρκετά χρόνια στο Brooklyne College και έγραψε δεκάδες βιβλία πάνω σε θέματα πολιτικής ιδεολογίας, φιλοσοφίας, ιστορικού στοχασμού και θεολογίας, εμπνευσμένος από το έργο του Αμερικανού συντηρητικού στοχαστή Russel Kirk. Ιδιαίτερη βάση έδωσε στην κριτική του φιλελευθερισμού, της μαρξιστικής ιδεολογίας και της πολιτισμικής της επιρροής, καθώς και στην κριτική μελέτη του αμερικανικού συστήματος. Πιστός Καθολικός, υποστήριξε σθεναρά τη διἀσωση του παραδοσιακού ιερού λατινικού τυπικού της Θείας Λειτουργίας μετά τις μεταρρυθμίσεις της Β’ Συνόδου του Βατικανού. Παρά τις θρησκευτικές του πεποιθήσεις είχε συμετάσχει σε συζητήσεις με την ομάδα GRECE, βασικό φορέα του ρεύματος της Νέας Δεξιάς, αλλά και με το μεταπολιτικό Ιστιτούτο Δυτικών Μελετών του Dominique Venner στα τέλη της δεκαετίας του 60'. 

Μετά την κατάρρευση του κομμουνιστικού στρατοπέδου επέστρεψε στην Ουγγαρία όπου δίδαξε ως επισκέπτης καθηγητής Φιλοσοφία της Θρησκείας στο Πανεπιστήμιο της Βουδαπέστης. Υπήρξε επίσης σύμβουλος σε θέματα πολιτισμού του Μαγυάρου πρωθυπουργού Victor Orban κατά την πρώτη του κυβερνητική θητεία (1998-2002). 

Πέθανε το 2010 σε ηλικία 89 ετών. 

Το παρακάτω απόσπασμα προέρχεται από τη γαλλική έκδοση του βιβλίου του “Η αντεπανάσταση” (La contre-révolution, Union générale d’éditions, 1972, κεφάλαιο ΙΙΙ, σελίδες 128-130). Ο τίτλος της ανάρτησης τέθηκε από τον μεταφραστή.

... - ...

Οι φορείς της επαναστατικής μετάδοσης δεν είναι βέβαια αλάθητοι και τα γεγονότα του κόσμου απέχουν πολύ απ’ το να συμμορφώνονται πάντα με την ερμηνεία που τους δίνεται. Στην πραγματικότητα θα μπορούσαμε να πούμε με μια πολύ ελαφρά δόση υπερβολής ότι ενώ η συνήθης ερμηνεία είναι επαναστατική, τα γεγονότα τα ίδια είναι αντεπαναστατικά. Όμως η κατοχή των επαναστατικών μέσων ενημέρωσης αντιπροσωπεύει ένα τέτοιο μονοπώλιο που τα γεγονότα λαμβάνουν γρήγορα στο πνεύμα του κοινού και στις ανοιχτές συζητήσεις έναν διαφορετικό χρωματισμό. Αφού οι επαναστατικοί δίαυλοι ορίζουν τα θέματα κι αυτά τα θέματα υποτίθεται ότι ακολουθούν σε τελική ανάλυση το προμελετημένο σχήμα της ιστορικής εξέλιξης, δεν είναι δύσκολο για το δίαυλο της επανάστασης να οικειοποιηθεί και να ξαναφτιάξει το γεγονός με τη βοήθεια προεπιλεγμένων στοιχείων. Το τελικό παράγωγο είναι αγνώριστο, καθώς όμως στο μεταξύ έχει κυλίσει μια ορισμένη περίοδος, κανείς δεν το θυμάται αρκετά καλά ώστε να μπορέσει να καταγγείλει την απάτη. 

Αυτή η επιχείρηση δεν πετυχαίνει πάντα στην εντέλεια. Εν τοιάυτη περιπτώσει, το γεγονός μετατρέπεται σε μη-γενόμενο, θάβεται στη σιωπή. Όταν το γεγονός φαίνεται πάρα πολύ ανθεκτικό και δεν μπορεί να αφαιρεθεί, μπορούμε να το περιβάλουμε με ένα δυσνόητο σχήμα λόγου: Δημιουργούμε ένα κενό γύρω του, όπως η τάφρος που περιτριγύριζε τα μεσαιωνικά φρούρια. Ο συγγραφέας ή ο δημοσιογράφος εξετάζει το γεγονός με μια υποτιθέμενη (ή ειλικρινή) έκπληξη σαν αυτό να μην ανήκε στα πράγματα που πρέπει να συμβούν ή σαν να μην είχε σύνδεση με καμιά σειρά αναγνωρίσιμων γεγονότων. Με άλλα λόγια, μια ιδιοτροπία της φύσης. 

Τελικώς, η δουλειά των επαναστατικών μέσων ενημερωσης αποτελείται από λέξεις, δράσεις, τακτική και οργάνωση. Για κάθε δεδομένη στιγμή, το σύνθημα μπορεί να είναι αφηρημένο και διφορούμενο σε σημείο να χάνει κάθε σημασία [...] 

Μετάφραση: Βασίλειος Π. Φράγκος

Ταυτότητα

Αρχείο

-Ελεύθερη αναδημοσίευση κειμένων - Ομάδα Ιδεάπολις - επικοινωνία: ideapolisgr@yahoo.gr - Πάτα στις ρίζες σου γερά και κοίτα ψηλά -