Κυριακή, 1 Οκτωβρίου 2017

Ο εθνικισμός είναι ζωντανός και αναπτύσσεται σε πολλές μορφές. Ως συνέπεια αυτής της ανάπτυξης πρέπει να εξετάσουμε διάφορες στρατηγικές επιλογές, σε κινηματικό και οργανωτικό επίπεδο. Οι στρατηγικές επιλογές στις οποίες αναφερόμαστε αφορούν κυρίως στην οργάνωση και στη μεθοδολογία και δεν υπάρχει κανένας λόγος, στη συγκεκριμένη περίπτωση, να προσπαθήσουμε να συζητήσουμε το θέμα της τεχνολογίας γενικότερα. Είναι, όμως, σημαντικό να εξετάσουμε ένα συγκεκριμένο είδος τεχνολογίας, για την περίπτωση του οποίου θα επιχειρηματολογήσω. 

Η τεχνολογία του ανοικτού κώδικα είναι, καταρχήν και επί του παρόντος, μία ολοκληρωμένη πλατφόρμα, επιδεκτική χρήσης σε όλους σχεδόν τους συνδυασμούς και για όλες τις απαιτήσεις, που ικανοποιεί τις υψηλότερες απαιτήσεις για λειτουργικότητα. Η ιδέα του ανοικτού κώδικα έχει να κάνει με ένα λογισμικό που είναι δωρεάν από άποψη κόστους, διαφανές σε σχέση με τον πηγαίο κώδικα και την τεκμηρίωσή του και το επιχειρηματικό μοντέλο του δημιουργού του βασίζεται στη διαβούλευση σχετικά με το ίδιο το λογισμικό και τις εφαρμογές του. 

Με τον ανοικτό κώδικα, μπορούμε να επιτύχουμε τον έλεγχο του πεπρωμένου μας με έναν θεμελιωδώς διαφορετικό τρόπο και σε υψηλότερο επίπεδο. Τα Μέσα έχουν ήδη δημιουργήσει τις δικές τους πλατφόρμες, αλλά δεν χρειάζεται να τις αντιγράψουμε. Αντίθετα, μπορούμε να μάθουμε από τα λάθη τους και να πορευτούμε καλύτερα. Ο ανοικτός κώδικας απαιτεί υψηλότερο επίπεδο ικανότητας για την ανάπτυξη και τη χρήση του, αλλά είναι ακριβώς αυτή η ικανότητα και η επάρκεια που χρειαζόμαστε και πρέπει να αποκτήσουμε για να επικρατήσουμε. Δεν υπήρξε ποτέ εναλλαγή δυνάμεων στην ιστορία με συμμόρφωση ή συγκατάθεση της οντότητας που εκτοπίστηκε. Οι μεταβιβάσεις της εξουσίας συμβαίνουν επειδή ένας πιο ικανός αντίπαλος φροντίζει να πραγματοποιήσει αυτή την αλλαγή. 

Επιπλέον, η τεχνολογία του ανοικτού κώδικα μάς δίνει τη δυνατότητα να έχουμε τον έλεγχο σχετικά με την ακεραιότητα και την ασφάλειά μας. Γνωρίζουμε ότι υπάρχει μια ολόκληρη υποκουλτούρα η οποία ασχολείται επαγγελματικά με το να καταγγέλει και να διώκει ανθρώπους που εκφράζουν κάποιες ενοχλητικές πολιτικές απόψεις για το σύστημα. Είναι, λοιπόν, δύσκολο να έχουμε εμπιστοσύνη σε μεγάλες εταιρίες όπως η Microsoft, η Google, η Apple ή το Facebook ότι θα προστατεύσουν τα προσωπικά μας δεδομένα όταν σπεύδουν να δώσουν οποιαδήποτε πληροφορία τους ζητηθεί, ακόμα κι αν αυτή δεν έχει σχέση με κανένα είδος εγκληματικής δραστηριότητας. 

Όμως, το λογισμικό ανοικτού κώδικα, όσον αφορά στην κρυπτογράφηση και στην ασφάλεια, είναι επίσης ανοιχτό σε σχέση με τον πηγαίο κώδικα και τη λειτουργικότητά του και ως εκ τούτου μπορεί να δοκιμαστεί από μια συλλογική ομάδα εξειδικευμένων ενθουσιωδών εθελοντών σε όλο τον κόσμο. Μπορούμε να κλείσουμε και να κλειδώσουμε την πόρτα στον εχθρό με έναν εντελώς διαφορετικό και ανθεκτικό τρόπο, χρησιμοποιώντας ανοικτό κώδικα, και ο αντίπαλος μπορεί να καλέσει την Microsoft ή την AT&T για βοήθεια, αλλά χωρίς αποτέλεσμα. 

Δεν υπάρχει κάτι περισσότερο διασκεδαστικό από το την εύρεση σφαλμάτων στις δημιουργίες των άλλων και αυτό το κίνητρο προσφέρει στον ανοικτό κώδικα μεγάλες δυνατότητες προόδου όσον αφορά στις διαδικασίες του de-bugging (αποσφαλμάτωση) και του testing (δοκιμής), σε επίπεδα που δεν μπορούν να ανταγωνιστούν οι εργαζόμενοι της Microsoft, της IBM ή οποιασδήποτε άλλης εταιρείας. Για τους ενδιαφερόμενους, σχετικά με το πώς λειτουργεί αυτή η ιδέα, το βιβλίο του Eric S. Raymond, “The Cathedral and the Bazaar”, προτείνεται για μελέτη. 

Επιπλέον, μπορούμε να ξεκινήσουμε μια νέα μάχη συνολικά, με πρώτο μέτωπο του πολέμου τη μάχη για τις δουλειές και τις περιουσίες μας σε όλη την Ευρώπη και τη Δύση γενικότερα. Οι θέσεις εργασίας και ο πλούτος απορρέουν από την ικανότητα και τη μαχητική αποφασιστικότητα των ανθρώπων να αποκτήσουν και να αναπτύξουν δεξιότητες σε τοπικό επίπεδο και σε σύγκρουση με εθνικούς και πολυεθνικούς οργανισμούς ανά τον κόσμο. Ένα μέρος της πρακτικής του εχθρού, για να μας αποξενώσει και να μας απομονώσει ως άτομα, χρησιμοποιώντας την παγκοσμιοποίηση σαν όπλο, είναι να μας απομακρύνει από σημαντικές γνώσεις και δεξιότητες. Ο απώτερος στόχος είναι να μας μετατρέψουν όλους σε εργαλεία μίας χρήσης και εύκολα αναπληρώσιμα γρανάζια - όμοιους σαν σταγόνες νερό - υπό τη συνεχή απειλή ότι η εργασία μας μπορεί να ανατεθεί αλλού. Ο ανοικτός κώδικας μάς δίνει τη δυνατότητα να διατηρήσουμε δεξιότητες για τις δικές μας τοπικές κοινότητες, συγκεκριμένα την ικανότητα χρήσης και ανάπτυξης λογισμικού, ώστε να αποτραπεί η ευκολία της μεταφοράς θέσεων εργασίας από τη Δύση, με μια απλή απόφαση σε μια αίθουσα συνεδριάσεων. Οι δεξιότητες σε θέματα λογισμικού είναι κρίσιμες προς τον σκοπό αυτό και είναι στρατηγικά σημαντικές για το μέλλον μας. 

Ο καθένας είναι ελεύθερος να με αποκαλέσει οραματιστή ή εκτός πραγματικότητας, αλλά ο ισχυρισμός μου είναι ότι έχουμε πιθανούς συμμάχους που απλά δεν έχουμε καταφέρει ακόμα να ανακαλύψουμε. Η σωστή λήψη αποφάσεων σχετικά με τον ανοιχτό κώδικα και η ορθή εφαρμογή του, μπορεί να αποτελέσει σημείο καρποφόρας επαφής με εχθρούς της παγκοσμιοποίησης στην Κίνα, την Ιαπωνία και την Κορέα. Η κοινή γνώμη σ' αυτές τις χώρες, οι οποίες σήμερα είναι ιδιαίτερα αναπτυγμένες, προβάλλει σκεπτικισμό έναντι της παγκοσμιοποίησης, έναν σκεπτικισμό που αντικατοπτρίζεται στις στρατηγικές επιλογές υψηλού επιπέδου σχετικά με τις πλατφόρμες λογισμικού. Η Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας έδωσε πολιτική προτεραιότητα στο λειτουργικό σύστημα ανοικτού κώδικα Linux, το οποίο έχει τις ρίζες του στο UNIX. Η κορεάτικη εταιρία τηλεπικοινωνιών της Samsung χρησιμοποιεί το λειτουργικό σύστημα Android, το οποίο προέρχεται από το Linux. Το ποιες δυνατότητες συνεργασίας υπάρχουν σήμερα, πιθανότατα καθορίζεται από το πεδίο της συλλογικής φαντασίας μας, αλλά εναπόκειται σε εμάς να εκμεταλλευτούμε την κατάσταση. Οι ευνοϊκές συνθήκες υπάρχουν ήδη, δεδομένου ότι οι Κινέζοι, οι Κορεάτες και οι Ιάπωνες είναι όσο αντίθετοι στην παγκοσμιοποίηση όσο είμαστε κι εμείς και εξίσου σκεπτικιστές με την ιδέα ότι σημαντικές αποφάσεις, που έχουν συνέπειες για την περιουσία τους και την καθημερινότητά τους, λαμβάνονται πίσω από κλειστές πόρτες μακρινών επιτελείων. 

Δεν αντιμετωπίζουμε μόνοι μας τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, την κυβέρνηση, τη Microsoft, την IBM ή οποιονδήποτε από τους υπόλοιπους και μπορούμε να βεβαιωθούμε ότι δεν θα περνάει πάντα το δικό τους, όπως έχουν καταφέρει μέχρι τώρα. Διατηρούμε μέρος της λύσης στα χέρια και στους εγκεφάλους μας αρκεί να χρησιμοποιήσουμε τον ανοιχτό κώδικα σοφά και στρατηγικά. 

Μετάφραση/προσαρμογή, για το Ιδεάπολις, του Β. Π.

Ταυτότητα

Αρχείο

-Ελεύθερη αναδημοσίευση κειμένων - Ομάδα Ιδεάπολις - επικοινωνία: ideapolisgr@yahoo.gr - Πάτα στις ρίζες σου γερά και κοίτα ψηλά -