Τρίτη, 25 Απριλίου 2017

Είμαστε αδιαπέραστες μονάδες. Δεν “συναντιόμαστε”. Αυτό είναι το πρόβλημα των ανθρώπων. Μόνο ίσως στιγμές υπάρχουν όπου οι άνθρωποι συναντιούνται πραγματικά. Όχι μόνο κατανοούνται αλλά και περιχωρούνται, συν-χωρούνται, οσμίζονται την ετερότητα πάνω στο δικό τους σώμα, μέσα στη δική τους αναπνοή. 

Αν έτσι το σκεφτούμε, τότε πόσο μεγαλεπήβολο φαντάζει το όραμα του εθνικισμού για μια οργανική κοινωνία, για μια κοινωνία που συνιστά ένα ζωντανό πλέγμα, μια συνομιλία μεταξύ ζωντανών κυττάρων, και όχι απλά μία διαδικασία δοσοληψίας και εξασφάλισης των συμφερόντων με τη μικρότερη δυνατή ζημία για το υποκείμενο. 

Και αφού μεγαλεπήβολο, τότε και πάντα ατελές θα μένει αυτό το όραμα όσον αφορά την τέλεια πραγμάτωσή του. Το τέλος δεν υπάρχει, το τελικό σημείο θα είναι ακριβώς αυτός ο συνεχής δρόμος προς το τέλος. Είναι το μυθικό ταξίδι. 

Τότε θα κατανοήσουμε πόσο μεγαλειώδες ζητούμενο είναι η πολιτικοποίηση και κοινωνική συστηματοποίηση της ανάγκης για τη σύσταση ενός κοινωνικού οργανισμού στη βάση της αλήθειας της Ύπαρξης. 

Τότε μόνο θα κατανοήσουμε γιατί έχει σημασία το να ανασκαλεύουμε ποιο οντολογικό περιεχόμενο βρίσκεται πίσω από κάθε “ιδεολογία”, κοσμοθεωρία ή “πρόταση ζωής”, και τις υποβαστάζει. 

Τότε μόνο ίσως ανακαλύψουμε ότι πρόκειται για κάτι το ανέφικτο αυτό το ιδανικό, κάτι το απρόσιτο κατά την ουσία του. Στις επιμέρους όμως εκδηλώσεις της ζωής θα επιφέρει μεγάλη ωφέλεια. Ή και την πλήρη καταστροφή, τον τέλειο εκβαρβαρισμό. Δεν μένει όμως από το να κινηθούμε προς αυτόν τον σκοπό. Το άγνωστο είναι περισσότερο ελπιδοφόρο από το σημερινό άθλιο παρόν της στυγερής υπερ-εξατομίκευσης. 

Κι αν ο “εθνικισμός” δεν έχει ή δεν είχε ποτέ ένα τέτοιο περιεχόμενο, δεν στρεφόταν δηλαδή ποτέ γύρω από τέτοιους προβληματισμούς, πρέπει κανείς να διερωτηθεί μήπως είναι πια σκόπιμο να τους αποκτήσει. 

Κι αυτό γιατί ο εθνικισμός περιστρέφεται γύρω από τον πρώτο πυρήνα, γύρω από την φυλή, την πρώτη κοινωνική στοιχείωση. Και η μετέπειτα επαγωγή είναι το χρέος του. 

Η αναγωγή στο κοινωνικό, είναι το περιεχόμενό του, η ασίγαστη αποστολή του. 

του Άγγελου Δημητρίου

Ταυτότητα

Αρχείο

-Ελεύθερη αναδημοσίευση κειμένων - Ομάδα Ιδεάπολις - επικοινωνία: ideapolisgr@yahoo.gr - Πάτα στις ρίζες σου γερά και κοίτα ψηλά -