Τρίτη, 13 Δεκεμβρίου 2016

Ο Ιούλιος Έβολα στο έργο του “Το Μυστήριο του Γκράαλ – H Μύηση και η Μαγεία στην Αναζήτηση του Πνεύματος” (σημ. μτφρ. απόδοση του αγγλικού τίτλου, ανέκδοτο στα ελληνικά) εξετάζει τον θρύλο του Γκράαλ από πνευματική άποψη, ιδιαίτερα σε σχέση με την προχριστιανική μυητική παράδοση. Από αυτή τη σκοπιά, το Γκράαλ δεν είναι φυσικό αντικείμενο, αλλά θεωρείται ως ένα υπερβατικό στοιχείο ή ως κατάσταση πνευματικής διαφώτισης. 

Ο Έβολα σκιαγραφεί τα έξι κύρια χαρακτηριστικά της ισχύος του Γκράαλ, που παραπέμπουν στην υπερβατική του φύση, ως ακολούθως: 

1) Η Ισχύς του Φωτός 

Το Γκράαλ ακτινοβολεί ένα υπερφυσικό φως σε πολλούς θρύλους: Φωτίζει τον δρόμο του “Βασιλιά Ψαρά” (Fisher King) και ο Γκάλαχαντ το αποκαλεί “θαύμα των θαυμάτων”. Υποστηρίζει τον Ιωσήφ της Αριμαθείας με τη δύναμη του Αγίου Πνεύματος και κάνει τα σαράντα δύο χρόνια που περνάει στη φυλακή να μοιάζουν με τρεις ημέρες (άρα, κατά μία άποψη, έχει υπερβατική δύναμη και σε σχέση με τον χρόνο). Αυτή η Ισχύς του Φωτός αποκαλείται “διαφωτιστική ισχύς” από τον Έβολα (Το Μυστήριο του Γκράαλ, σελ. 64-65)

2) Τροφός και ζωογόνος 

Το Γκράαλ παρέχει τέτοια ολοκληρωμένη (πνευματική) θρέψη που καταργεί κάθε υλικό πόθο. Σε μία απόδοση του μύθου του Πέρσιβαλ (Perceval li Gallois) ο Ιππότης Γκάγουεν εισέρχεται σε εκστατική ύπνωση και αποκτά ένα όραμα αγγέλων, καταφέρνοντας έτσι να κορέσει την πείνα του (σελ. 65)

3) Το Δώρο της Ζωής 

Το Γκράαλ έχει τη δύναμη να θεραπεύσει τις πληγές των θνητών και, υπερφυσικά, να ανανεώσει και να παρατείνει τη ζωή (σελ. 66)

4) Ισχύς της Δύναμης και της Κυριαρχίας 

Όσοι αντικρύσουν το Γκράαλ “εκτός από το να ευφρανθούν με αιώνια αγαλλίαση, δεν πρόκειται ποτέ να στερηθούν το δίκαιό τους ή να ηττηθούν στη μάχη” (σελ. 66)

5) Καταστρεπτική Ισχύς 

Μερικοί άνθρωποι βλάπτονται ή καταστρέφονται από τη δύναμη του Γκράαλ. Είναι ικανό να “τυφλώσει, να αποτεφρώσει, ακόμα και να λειτουργήσει ως ένα είδος δίνης” (σελ. 67). Ως εκ τούτου, λειτουργεί ως δοκιμασία για την πνευματική αξία. Η ισχύς του μπορεί να καταστρέψει “αυτούς που προσπαθούν να το κρατήσουν χωρίς να έχουν τα κατάλληλα προσόντα ή που επιχειρούν να το σφετεριστούν επαναλαμβάνοντας τις Τιτάνιες, Εωσφορικές ή Προμήθειες πράξεις”. 

Στο έργο του Malory, “Ο θάνατος του Αρθούρου”, ο Λάνσελοτ κατακεραυνώνεται από τη φωτιά του Γκράαλ, πέφτει στο έδαφος, χάνει τον έλεγχο των άκρων του και βρίσκεται σε κατάσταση φαινομενικού θανάτου για είκοσι τέσσερις ημέρες. Ο Έβολα αναφέρει: “Προφανώς αυτό αποτέλεσε μία μυητική κατάσταση ή μία κατάσταση στην οποία η συμμετοχή στη δύναμη του Γκράαλ έγινε δυνατή μέσω της αναστολής της συνείδησης και του περιορισμού της εγρήγορσης. Μ' αυτόν τον τρόπο απεφεύχθη η αρνητική, καταστροφική και ακατανίκητη επίδραση της εμπειρίας της επαφής με αυτούς που δεν είναι ικανοί να μεταλλάσονται σε υψηλότερες μορφές συνείδησης ή σε άλλες καταστάσεις της ύπαρξης (σελ. 69)

6) Η διπλή Ισχύς του Γκράαλ 

Η διπλή Ισχύς του Γκράαλ αναφέρεται στο συμβολισμό σε σχέση με την Ιερά Λόγχη. Το δισκοπότηρο αποτελεί την “θηλυκή, ζωογόνα και διαφωτιστική διάσταση”, ενώ η λόγχη είναι η “ανδροπρεπής, πύρινη ή ηγεμονική πτυχή της ίδιας αρχής”. Το δισκοπότηρο “αντιστοιχεί στην Αγία Σοφία και η λόγχη στη διάσταση της φωτιάς” (σελ. 69)

*** 

Είναι προφανές ότι το Γκράαλ δεν είναι απλά ένας χριστιανικός θρύλος, αλλά ένα εσωτερικό σύμβολο με ρίζες στην προ-χριστιανική Παράδοση. Πολυάριθμα άλλα σύμβολα από τον Κύκλο του Γκράαλ αναφέρονται στο έργο του Έβολα. Το “Μυστήριο του Γκράαλ” είναι το μόνο βιβλίο του που ερευνά τον χριστιανικό συμβολισμό, αν και από την άποψη ότι ο θρύλος έχει ξεκάθαρα Νορδική – Κελτική Υπερβόρεια προέλευση. Ενδιαφέρον, επίσης, παρουσιάζει στο βιβλίο η ανάλυση του Έβολα για τον μύθο του Γκράαλ ως μία προσπάθεια των Γιβελλίνων να επαναφέρουν τον Δυτικό κόσμο στην Αγία Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία σε μία υπερβατική και πνευματική βάση. 

Μετάφραση/απόδοση, για το Ιδεάπολις, της Ε. Π.

Ταυτότητα

Αρχείο

-Ελεύθερη αναδημοσίευση κειμένων - Ομάδα Ιδεάπολις - επικοινωνία: ideapolisgr@yahoo.gr - Πάτα στις ρίζες σου γερά και κοίτα ψηλά -