Κυριακή, 20 Νοεμβρίου 2016

Από την πρώτη στιγμή που πληροφορηθήκαμε την ύπαρξη της πρωτοβουλίας “Βοτανικός - Στέγη Αστέγων” υπήρξαμε υποστηρικτές της διότι θεωρήσαμε ότι αποτελεί ένα σημαντικό εγχείρημα και μία πραγματικά ακομμάτιστη ενέργεια Ελλήνων εθελοντών προς το συμφέρον του Έθνους. Στις αρχές Αυγούστου, αντιπροσωπεία του Κύκλου Ιδεάπολις επισκέφθηκε την Στέγη Αστέγων στον Βοτανικό, ξεναγήθηκε στις εγκαταστάσεις, ενημερώθηκε για το όλο εγχείρημα και σχετικό φωτορεπορτάζ δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα μας. 

Δυστυχώς, πριν λίγες ημέρες, το “ελληνικό” κράτος αποφάσισε ότι πρέπει να αδειάσει ο χώρος, τον οποίο οι έφεδροι πολίτες - οπλίτες και οι κάτοικοι της περιοχής είχαν διαμορφώσει σε χώρο φιλοξενίας Ελλήνων αστέγων, προκειμένου να ξεκινήσουν οι εργασίες κατασκευής του ισλαμικού τεμένους Αθηνών. 

Το πιο εξοργιστικό στην όλη υπόθεση είναι ότι η επέμβαση των κρατικών υπηρεσιών έγινε ουσιαστικά κατόπιν απαίτησης του Τούρκου υπουργού Ευρωπαϊκών Υποθέσεων. Φυσικά, τα παπαγαλάκια των καθεστωτικών Μ.Μ.Ε. είχαν προετοιμάσει το έδαφος με άρθρα και ρεπορτάζ τις προηγούμενες ημέρες. Και τι δεν ακούσαμε: Για παραστρατιωτικούς, για ακροδεξιούς, για ρατσιστική συμπεριφορά… 

Τελικά, οι παρόντες έφεδροι πολίτες - οπλίτες συνελήφθησαν μετά από έφοδο αστυνομικών, δικάστηκαν στο πλαίσιο του αυτοφώρου και καταδικάστηκαν μόνο για κατάληψη δημοσίου χώρου. Αξιοσημείωτο είναι ότι, παρότι οι συλληφθέντες παραπέμφθηκαν από τον εισαγγελέα στο δικαστήριο με βάση τον αντιρατσιστικό νόμο, τελικά το δικαστήριο δεν δέχθηκε την άποψη του εισαγγελέα ότι οι συλληφθέντες ενήργησαν με ρατσιστικά κίνητρα. Όσον αφορά την κατηγορία περί “αντιποίησης στολής”, αυτή υπήρξε μόνο στην αρρωστημένη φαντασία των αυθαιρέτως εισαγγελευόντων δημοσιογραφίσκων. 

Ασχέτως της κατάληξης που θα έχει η δικαστική περιπέτεια των ακτιβιστών του Βοτανικού, αυτοί έχουν καταξιωθεί στην συνείδηση των Ελλήνων ως αγωνιστές υπέρ του Έθνους. Μπορεί έως τώρα το επίσημο κράτος να θεωρεί ότι έχουν παρανομήσει, αλλά η πλειονότητα των Ελλήνων δεν συμμερίζεται την άποψη ότι “ό,τι είναι νόμιμο είναι και ηθικό”, επομένως και ότι “ό,τι είναι παράνομο είναι και ανήθικο”. Εν τέλει, αν οι νόμοι στρέφονται κατά του Έθνους δεν είναι αυτοκτονικό το να τους τηρούμε; 

Το αισιόδοξο στην όλη υπόθεση είναι πως, παρά τις διώξεις, οι ακτιβιστές της Στέγης Αστέγων αποτελούν μία δυνατή ομάδα που θα συνεχίσει τον αγώνα της. Ήδη, σύμφωνα με ενημέρωση που είχαμε, έχουν καταθέσει και οι ίδιοι μηνύσεις κατά αστυνομικών, οι οποίοι παράνομα και αυθαίρετα απαγορεύουν την είσοδό των πολιτών στον χώρο όπου θα χτιστεί το ισλαμικό τέμενος. Πλέον, καταληψίας της Στέγης Αστέγων είναι το ίδιο το κράτος. 

Δεν μπορούμε, επίσης, να μην επισημάνουμε ότι το κράτος δεν δείχνει τον ίδιο ζήλο στην αντιμετώπιση των καταλήψεων, όταν αυτές προέρχονται από τους γνωστούς παρακρατικούς. Για τους κυβερνήτες του προτεκτοράτου Ελλαδιστάν είναι σημαντικότερο το να λειτουργήσει τζαμί στον Βοτανικό παρά η Στέγη Αστέγων. Ομοίως, είναι σημαντικότερο το να σταματήσουν οι πράξεις αλληλεγγύης από Έλληνα σε Έλληνα παρά οι βανδαλισμοί και το κάψιμο της ελληνικής σημαίας στο Πολυτεχνείο και στις διάφορες “βίλες”. Δύο μέτρα και δύο σταθμά, αλλά θα γυρίσει ο τροχός. 

Ως Κύκλος Ιδεάπολις εκφράζουμε για ακόμα μία φορά τη συμπαράστασή μας στους εθελοντές της πρωτοβουλίας “Βοτανικός - Στέγη Αστέγων”, αναγνωρίζοντας το έργο τους. Πιστεύουμε πως ο σκοπός του εγχειρήματος αποτελεί μία δοκιμασία των (ανύπαρκτων έως τώρα) κινηματικών αντανακλαστικών και δεν προσφέρεται ούτε για μικροπολιτικά καπελώματα, ούτε για αποστασιοποιημένη κριτική αφ’ υψηλού, ούτε για επίδειξη ιδεολογικής καθαρότητας. Ο απολογισμός και η δικαίωση ή η αυτοκριτική είναι για μετά το τέλος της μάχης. Η δική μας δέσμευση είναι ότι θα παρακολουθούμε με ενδιαφέρον τις μελλοντικές εξελίξεις έτοιμοι να συνδράμουμε με οποιονδήποτε τρόπο. 

Από την συντακτική ομάδα

Ταυτότητα

Αρχείο

-Ελεύθερη αναδημοσίευση κειμένων - Ομάδα Ιδεάπολις - επικοινωνία: ideapolisgr@yahoo.gr - Πάτα στις ρίζες σου γερά και κοίτα ψηλά -