Δευτέρα, 17 Οκτωβρίου 2016

Η Εστία Θεσσαλονίκης δημιουργήθηκε για να δώσει χώρο στις διαρκώς αυξανόμενες ανάγκες της κοινότητάς μας. Η διαμόρφωσή της ξεκίνησε αρκετούς μήνες πριν, με προσωπική εργασία των μελών του Κύκλου μας, οικονομικές θυσίες, συλλογικές διαδικασίες και συντροφικότητα. Το αποτέλεσμα αυτών των ενεργειών αποτελεί μία μικρή δικαίωση για όλους εμάς. Αφ' ενός μεν, αποκτήσαμε ένα σημείο αναφοράς, μία στέγη, η οποία πρόκειται να λύσει πρακτικά και λειτουργικά ζητήματα. Αφ' ετέρου δε, η ίδια η διαδικασία της διαμόρφωσης και λειτουργίας της Εστίας, μέσα από την συλλογική οργάνωση και διαχείριση, σφυριλατεί τους κοινοτικούς δεσμούς μεταξύ μας και καθιστά τον χώρο μία ζωντανή κυψέλη δημιουργίας. 

Γιατί Εστία; Επειδή, σύμφωνα με τον Μύθο, η Εστία - η μεγαλύτερη κόρη της Ρέας και του Κρόνου και αδερφή του Δία – είναι η θεά που εκφράζει το Ιερό Κέντρο και αποτελεί την προσωποποίηση του σπιτιού, το σύμβολο της οικίας της οποίας είναι προστάτιδα και κατ’ επέκταση, της γερά δεμένης οικογένειας. Είναι η θεά της φωτιάς, η ζωντανή φλόγα που καίει ασταμάτητα στο κέντρο του σπιτιού, του ναού, της πόλης. Επειδή, λοιπόν, ο δικός μας χώρος δεν είναι “γραφεία” - κομματικά, λογιστικά ή άλλου είδους – αλλά η στέγη των ονείρων μας, το ορμητήριο των δραστηριοτήτων μας, το σπίτι της οικογένειάς μας, το Κέντρο της κοινότητάς μας, ο συμβολισμός της Εστίας μάς δόθηκε ως κάτι το φυσικό. 

Την στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές η λειτουργικότητα της Εστίας βρίσκεται σε πολύ ικανοποιητικό επίπεδο. Υπάρχει ένας επαρκώς εξοπλισμένος χώρος γυμναστηρίου, έχει συγκεντρωθεί το κονδύλιο για την αγορά projector, ο οποίος πρόκειται να αγοραστεί άμεσα, λειτουργεί εντευκτήριο και υπάρχει επάρκεια καθισμάτων για την κάλυψη της αίθουσας. Επίσης, έχει δημιουργηθεί μία δανειστική βιβλιοθήκη, η οποία εμπλουτίζεται διαρκώς με τίτλους, προσφορά μελών και φίλων του Κύκλου μας. Αυτές οι υποδομές διαμορφώθηκαν προκειμένου να εξυπηρετήσουν, μεταξύ άλλων, τις ανάγκες της λειτουργίας της Λέσχης Ανάγνωσης, της Κινηματογραφικής Λέσχης και των διαφόρων ομάδων εργασιών του Κύκλου μας, που φιλοδοξούμε να αναπτυχθούν στο άμεσο μέλλον. Η δραστηριότητα του Κύκλου Ιδεάπολις είναι δυναμική, υλοποιείται μεν βάσει προγράμματος, αλλά εξελίσσεται σύμφωνα με τις ανάγκες που προκύπτουν, αναθεωρείται ή και εμπλουτίζεται. Γι' αυτό καλούμε όλους τους φίλους της μικρής μας κοινότητας να έρθουν σε επαφή, είτε στη Θεσσαλονίκη είτε στις υπόλοιπες πόλεις όπου υπάρχουν θύλακες, ώστε να συμμετέχουν ενεργά στο εγχείρημά μας για την ανάπτυξη και συνδιαμόρφωση μίας νέας συλλογικής συνείδησης και ενός νέου τρόπου ζωής. Επίσης, όποιοι επιθυμούν να συνδράμουν υλικά (Η/Υ, βιβλία, γυμναστηριακός εξοπλισμός κτλ) μπορούν να έρθουν σε επαφή μέσω του ηλεκτρονικού μας ταχυδρομείου και των γνωστών καναλιών. 

Αναγνωρίζουμε ότι αποτελεί οξύμωρο σχήμα η πρόσκληση σε έναν χώρο με απόκρυψη της διεύθυνσής του. Δυστυχώς, αυτή η “μυστικοπάθεια” είναι επιβεβλημένη βάσει των συνθηκών, που έχουν να κάνουν τόσο με τις παρακρατικές πρακτικές των ιδεολογικών αντιπάλων, όσο και με την αφέλεια ή και την ανταγωνιστική εμπάθεια των “φίλων”. Αν και ο σύγχρονος ιστορικός αμφισβητεί την ύπαρξή του, επιλέξαμε να λειτουργεί η Εστία ως “κρυφό σχολειό”, τουλάχιστον μέχρι νεωτέρας. Εξάλλου, δεν διαφέρει και πολύ ο ρόλος της από αυτόν του Κρυφού Σχολειού, ούτε καν ορισμένες από τις συνθήκες. 

Μετά την ολιγόμηνη δοκιμαστική λειτουργία της, η φλόγα της Εστίας άναψε για τα καλά. Καθήκον μας είναι να την κρατήσουμε άσβεστη και να ανάψουμε πολλές φλόγες ακόμα, σε κάθε γωνιά της Πατρίδας μας! Όσοι πιστοί προσέλθετε. 

Η οικογένεια της Εστίας Θεσσαλονίκης

Ταυτότητα

Αρχείο

-Ελεύθερη αναδημοσίευση κειμένων - Ομάδα Ιδεάπολις - επικοινωνία: ideapolisgr@yahoo.gr - Πάτα στις ρίζες σου γερά και κοίτα ψηλά -