Κυριακή, 11 Σεπτεμβρίου 2016


Στις μέρες μας συμβαίνουν πολλά γεγονότα που ευνοούν την αφύπνιση του κόσμου, εάν αξιοποιηθούν έτσι ώστε να λειτουργήσουν θετικά. Αρκεί να συγκεντρωθούμε στην ουσία και να χαράξουμε το έργο μας στην αιωνιότητα. 

Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει το μέλλον με βεβαιότητα. Μπορούμε, όμως, να γνωρίζουμε τις ιστορικές δυνάμεις που θα επηρεάσουν τους επόμενους αιώνες, καθώς οι δυνάμεις αυτές θα είναι αντανακλάσεις της ανθρώπινης ψυχολογίας - και αυτή η ψυχολογία θα βρίσκεται σε συνέχεια με τη δική μας. Έτσι, εξετάζοντας τις δικές μας ψυχές αποκτούμε μία εικόνα για το μέλλον. 

Πιο συγκεκριμένα, σ' αυτό το κείμενο θα αναφερθώ σε δύο ιστορικές δυνάμεις που επηρεάζουν όλο και περισσότερο τον κόσμο μας: Τη γνωστική διαλογή και τη δυσγονική, που εμφανίζονται για πρώτη φορά στην ανθρώπινη ιστορία σε παγκόσμια κλίμακα. Αυτές οι δύο δυνάμεις αλληλεπιδρούν μεταξύ τους με μια σύνθετη και δυναμική λογική. Για να συνοψίσω τη θέση μου, η ανθρωπότητα και οι κοινωνίες μας, ιδιαίτερα, γίνονται όλο και πιο ηλίθιες και εθνοτικά κατακερματισμένες. Ωστόσο, οι αρνητικές συνέπειες αυτής της πραγματικότητας μετριάζονται από την εμφάνιση μίας πολυφυλετικής, παγκόσμιας γνωστικής υπερ-ελίτ. Και τα δύο φαινόμενα, όμως, είναι αρνητικά διότι σηματοδοτούν την υποβάθμιση και αντικατάστασή μας και την επιβολή μίας ξένης και εχθρικής ελίτ. 

Η γνωστική διαλογή είναι ένα καθιερωμένο φαινόμενο στη σύγχρονη εποχή, το οποίο τεκμηριώνεται περίφημα από τον Charles Murray στο The Bell Curve. Τα πιο ευφυή μέλη μιας κοινωνίας τείνουν να συγκεντρώνονται στις πόλεις, να παντρεύονται μεταξύ τους και να δημιουργούν μία υπο-ομάδα εντός του έθνους. Ο Αλεξίς ντε Τοκβίλ είχε παρατηρήσει ένα παρόμοιο φαινόμενο στη Γαλλία της εποχής του και σε προηγούμενους αιώνες, καθώς οι ευγενείς ξέπεφταν ενώ τα πιο προικισμένα μέλη της αστικής τάξης ανέρχονταν σταθερά κοινωνικά, παρά τα αριστοκρατικά προνόμια και τις προκαταλήψεις. Θα μπορούσαμε να χαρακτηρίσουμε αυτή την κατάσταση ως αναπόφευκτη αξιοκρατία της νοημοσύνης. 

Σήμερα, που τα εθνικά σύνορα και η φυλετική υπερηφάνεια έχουν διαλυθεί, αυτό το φαινόμενο λαμβάνει χώρα σε παγκόσμια κλίμακα. Στις δυτικές χώρες, ιδίως, οι ευφυείς δημιουργούν επιθυμητούς προορισμούς, ιδρύματα και θεσμούς, από άποψη οργάνωσης και πόρων κυρίως. Στη συνέχεια, άνθρωποι από ολόκληρο τον πλανήτη προσπαθούν να εισέρθουν σ' αυτούς, επιτυγχάνοντας ανάλογα με τις ικανότητές τους. 

Αυτά τα ιδρύματα περιλαμβάνουν όλες τις ελίτ της παγκοσμιοποίησης που κυριαρχούν στον κόσμο μας. Το φαινόμενο είναι πιο ορατό στη Silicon Valley και στα πανεπιστήμια της Ivy League, τα οποία σε μεγάλο βαθμό έχουν καταληφθεί από πειθαρχημένους Ασιάτες και Εβραίους νεποτιστές. Μία “εβραιοασιατική” υπερ-ελίτ που σχηματίζεται με κλίσεις και ενδιαφέροντα αντίθετα με αυτά των παραδοσιακών ευρωπαϊκών πλειοψηφιών της Δύσης. Στην πράξη, το μοναδικό εθνικά οργανωμένο στοιχείο αυτής της υπερ-ελίτ είναι το εβραϊκό. (Το οποίο εμφανίζεται στις Δυτικές κοινωνίες να υποστηρίζει τον πολυπολιτισμό, ενώ στις ασιατικές κοινωνίες όπου δραστηριοποιείται να υποστηρίζει εθνικιστικές πολιτικές). 

Το δεύτερο φαινόμενο είναι αυτό της παγκόσμιας δυσγονικής. Εντός των εθνών, οι ευφυέστεροι ακολουθούν μία ατομικιστική στρατηγική ευημερίας, τείνοντας να κάνουν λιγότερα παιδιά από τους φτωχούς. Μεταξύ των εθνών, οι – περισσότερο ή λιγότερο – αποτυχημένες κοινωνίες της Λατινικής Αμερικής, της Νότιας Ασίας, της Μέσης Ανατολής και ιδιαίτερα της Αφρικής (όπου ο πληθυσμός αναμένεται να αυξηθεί στα τέσσερα δισεκατομμύρια μέσα στον αιώνα μας) έχουν περισσότερα παιδιά από τις πιο επιτυχημένες κοινωνίες της Ευρώπης, της Βόρειας Αμερικής και της Ανατολικής Ασίας, όπου εμφανίζονται καταστροφικά χαμηλά ποσοστά γονιμότητας. 

Είναι γεγονός ότι σχεδόν όλες οι τεχνολογικές καινοτομίες του σήμερα εξακολουθούν να επιτυγχάνονται σχεδόν εξ ολοκλήρου στη Βόρεια Αμερική, στην Ευρώπη και στην Ανατολική Ασία. Εταιρείες όπως η Facebook και η Google, παρά το ότι επιβάλλουν μία επιθετική πολυφυλετική προπαγάνδα σε ολόκληρο τον πλανήτη, έχουν αποτύχει οι ίδιες να βρουν αρκετούς ικανούς Μαύρους ή μιγάδες εργαζόμενους: Μόλις το 2% του εργατικού δυναμικού τους είναι Μαύροι, ενώ το 30% είναι Ασιάτες. Επιπλέον, ο Richard Dawkins παρατήρησε πως ο πληθυσμός του 1,6 δισεκατομμυρίου Μουσουλμάνων παγκοσμίως δεν παράγει σχεδόν καθόλου επιστημονικές εργασίες, ενώ οι επιστημονικές επιδόσεις αυτών με καταγωγή από την υποσαχάρια Αφρική είναι ακόμα χειρότερες. Όσο για τις επιστημονικές ιδιοφυϊες με μαύρο χρώμα δέρματος, αυτές βρίσκονται κυρίως στην τηλεοπτική ψυχαγωγία και στη διαφημιστική προπαγάνδα. 

Τα αποτελέσματα αυτής της κατάστασης οδηγούν λογικά στον εκφυλισμό της ανθρωπότητας σε πιο πρωτόγονες μορφές. Στην πράξη, γινόμαστε μάρτυρες ενός φαινομένου μίας συνδυασμένης και άνισης ανάπτυξης: Οι καινοτομίες από τα πιο προικισμένα μέρη της ανθρωπότητας ελαφρύνουν τις συνέπειες του εκφυλισμού και, σε ένα βαθμό, ανυψώνουν τους λιγότερο προικισμένους με την τεχνολογία που δεν θα μπορούσαν να παράξουν οι ίδιοι. 

Ακόμα και κοινωνίες που, αντικειμενικά, έχουν ένα πολύ χαμηλό πολιτισμικό επίπεδο μπορούν να επωφεληθούν λίγο. Σε πολλά μέρη της Αφρικής, όπου ο νεποτισμός των φύλων και η ανικανότητα είναι χαρακτηριστικά αυξημένα σε τέτοιο βαθμό που οι κυβερνήσεις δεν μπορούν να διατηρήσουν βασικές υποδομές, όπως η τηλεφωνία, οι “εβραιοασιάτες” έχουν την λύση: Κινητά τηλέφωνα για όλους. Ομοίως, εξαιρετικά βίαιες κοινωνίες, όπως της Βραζιλίας ή της Νότιας Αφρικής, μπορούν να μειώσουν τεχνητά το έγκλημα - όχι με την αύξηση της κοινωνικής εμπιστοσύνης ή μειώνοντας την βαρβαρότητα των κατοίκων αλλά – με τον πολλαπλασιασμό των συστημάτων ασφαλείας. 

Αυτό είναι το φαινόμενο της “σύγκλισης” - εμφανές στην οικονομική ανάπτυξη του “αναπτυσσόμενου κόσμου” - για το οποίο οι κοντόφθαλμοι υλιστές του The Economist υπερηφανεύονται. Παραλείπουν όμως το γεγονός ότι αυτή η σύγκλιση δεν είναι ποτέ πλήρης. Ο Σιδηρούς Νόμος της Ανισότητας παραμένει ανίκητος. 

Τα δύο αυτά φαινόμενα βρίσκονται σε αλληλεπίδραση. Η συγκέντρωση της ανθρώπινης νοημοσύνης, η οποία μας οδηγεί προς τον τρανσουμανισμό και ο εκφυλισμός του ανθρωπίνου υλικού, ο οποίος μας οδηγεί πίσω στην Αφρική. Με άλλα λόγια, θα έχουμε να κάνουμε με τον μιγά υπάνθρωπο εναντίον του μιγά υπερανθρώπου. Η ιδέα αυτή δεν είναι πρωτότυπη, ανήκει στον Lothrop Stoddard, ο οποίος παρατήρησε αυτά τα φαινόμενα πριν από εκατό χρόνια στο έργο του “The Revolt Against Civilization: The Menace of the Under-Man”. 

Οι Φιλελεύθεροι, μέσα στην απέραντη αλαζονεία τους, πιστεύουν ότι δεν υπάρχει τίποτα το ανησυχητικό. Έχοντας ζήσει από το 1960 σε μία “κοινωνία της αφθονίας” υποθέτουν ότι η τεχνολογία θα λύσει απλά όλα τα προβλήματά μας. Θα είμαστε πάντα άνετα κι αυτό είναι που μετράει. Δεν χρειάζεται να σκεφτούμε τις συνέπειες των μακροπρόθεσμων τάσεων, όπως τα δημογραφικά στοιχεία (εκτός, φυσικά, αν οι αυθεντείες μάς υποδείξουν να ανησυχούμε για μια υποτιθέμενη μακροπρόθεσμη τάση, όπως η αλλαγή του κλίματος). 

Η ιστορία, όμως, δεν είναι τίποτα άλλο παρά μια σειρά από εκπλήξεις. Δεν μπορούμε να προβλέψουμε την επόμενη παγκόσμια κρίση - οικονομική, περιβαλλοντική, ενεργειακή, στρατιωτική - και όταν έρθει αυτή η κρίση, η επιβίωση μιας κοινωνίας θα καθοριστεί από τον χαρακτήρα της, όχι μόνο από τα τεχνολογικά εξαρτήματα. Η τεχνολογία θα αποδειχθεί ανεπαρκής καθώς οι ΗΠΑ θα Βραζιλιανοποιηθούν και η Ευρώπη θα Αφρο-εξισλαμιστεί. Στην πραγματικότητα, μάλιστα, με εξαίρεση την κατακόρυφη ανάπτυξη της πληροφορικής, η τεχνολογία δεν έχει αλλάξει τόσο δραματικά την ανθρώπινη ζωή από τη δεκαετία του '60. Για παράδειγμα, ο τομέας της ενέργειας έχει αναπτυχθεί εξαιρετικά αργά, παρά τον ενθουσιασμό για τις ανανεώσιμες πηγές και τη βιοτεχνολογία. 

Προφανώς, οι ματαιόδοξοι πολιτικοί, όπως ο Bill Clinton, ο Frans Timmermans, ο Joschka Fischer και ο Carl Bildt, είναι ένοχοι γι' αυτη την κατάσταση. Ιδιαίτερα για τις προσπάθειές τους να αλλοιώσουν την εθνική και φυλετική ομοιογένεια στις πατρίδες μας. Αν και, για να είμαστε δίκαιοι, δεν μπορούν να κατηγορηθούν για τις απαίσιες ιδέες και αξίες τους. Φανταστείτε να έχετε μεγαλώσει σ' έναν κόσμο όπου η μόνη πρόσβαση σε πληροφορίες είναι η τηλεόραση και οι εφημερίδες στα χέρια φιλελεύθερων, παγκοσμιοποιητικών, αντεθνικών δυνάμεων. Φανταστείτε να έχετε υποστεί πλύση εγκεφάλου μ' αυτές τις ιδέες για πενήντα χρόνια και να βλέπετε ότι συμφωνεί με αυτές η πλειοψηφία της κοινωνίας. Σίγουρα θα είχατε πρόβλημα να προσαρμοστείτε σε μία πραγματικά άβολη αλήθεια. 

Η βασική δύναμη που διέπει τα δύο αυτά φαινόμενα, τη γνωστική διαλογή και τη δυσγονική, είναι η ατομική νοημοσύνη. Ο καθένας προσπαθεί, με έναν εγωιστικό τρόπο, να συνεχίσει την ευημερία του με το να ενταχθεί σε ομάδες με άλλους ευφυείς ανθρώπους και αποφεύγοντας μία επένδυση στα παιδιά. Η στρατηγική αυτή είναι εντελώς κοντόφθαλμη και καταστροφική. Ενάντια σ' αυτή θα πρέπει να προτάξουμε άλλες αρχές, όπως την ταυτότητα της ομάδας και την αλληλεγγύη με την επόμενη γενιά, έτσι ώστε ο λαός μας να μην εκφυλιστεί. Ενάντια στην εγωιστική νοημοσύνη του ατομικισμού και στα συναισθηματικά ψεύδη της ισότητας προβάλλουμε τη συλλογική ευφυΐα και την αγάπη του εθνοκεντρισμού. Το κάνουμε για την αγάπη. 

Μετάφραση/απόδοση, για το Ιδεάπολις, του Χρήστου Καρανικόπουλου

Ταυτότητα

Αρχείο

-Ελεύθερη αναδημοσίευση κειμένων - Ομάδα Ιδεάπολις - επικοινωνία: ideapolisgr@yahoo.gr - Πάτα στις ρίζες σου γερά και κοίτα ψηλά -