Τρίτη, 2 Αυγούστου 2016


Σήμερα, η πλειοψηφία των Ελλήνων, εάν δεν αγνοεί πλήρως την πορεία και το έργο του Ίωνος Δραγούμη, γνωρίζει αποσπασματικά ελάχιστα πράγματα, κυρίως τσιτάτα σχετικά με την απελευθέρωση της Μακεδονίας. Αυτή η πραγματικότητα υποτιμά τόσο τον ίδιο όσο και το έργο του. 

Ο Δραγούμης ήταν η ελληνική διπλωματία του περασμένου αιώνα. Η διπλωματία που δεν δίσταζε να λειτουργήσει και εξωθεσμικά, με γνώμωνα το εθνικό συμφέρον πάντα, αδιαφορώντας για χαμένα προνόμια και διώξεις. 

Ο Δραγούμης ήταν η ελληνική διανόηση του περασμένου αιώνα. Η διανόηση που δεν κρύβονταν πίσω από τίτλους αλλά έβγαινε μπροστά, έπαιρνε θέσεις και έδινε κατευθύνσεις σε έναν λαό που την είχε ανάγκη, όσο την έχει και σήμερα. 

Η διανόηση που έπαιρνε θέσεις για το γλωσσικό ζήτημα, για την Παράδοση, για το Έθνος και τον ατομισμό, για το πώς αντιλαμβανόταν τη θέση της Ελλάδας στα Βαλκάνια και στην Ανατολή, για τη συμβολή των κοινοτήτων στην επιβίωση και στην ανάπτυξη του ελληνισμού. Η διανόηση που δεν δίσταζε να συνταιριάξει τον εθνικισμό με τον σοσιαλισμό. 

Εάν για κάποιους σήμερα στόχος είναι η επανάκτηση της Ταυτότητας, το πρόσωπο και, κυρίως, η παρακαταθήκη του έργου του Ίωνος Δραγούμη αποτελούν το κλειδί. Για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος, βέβαια, απαιτείται οργανωμένη, συστηματική και επιστημονική μελέτη, ώστε οι ιδέες του Ίδα να αναδειχθούν όπως πρέπει. 

Με αυτό το σκεπτικό, ο Κύκλος μας συμμετείχε και φέτος στην εκδήλωση Μνήμης για τον Ίωνα Δραγούμη, που οργάνωσαν στη Θεσσαλονίκη οι "Δεσμοί Ελλήνων", και επιφυλασσόμαστε για περαιτέρω δράσεις στο άμεσο μέλλον για την παρουσίαση και την ανάδειξη του έργου του.

Ταυτότητα

Αρχείο

-Ελεύθερη αναδημοσίευση κειμένων - Ομάδα Ιδεάπολις - επικοινωνία: ideapolisgr@yahoo.gr - Πάτα στις ρίζες σου γερά και κοίτα ψηλά -