Κυριακή, 18 Οκτωβρίου 2015

1) Μπορείτε να κάνετε μία μικρή παρουσίαση της κοινότητάς σας για τους Έλληνες αναγνώστες;

Καταρχήν, ευχαριστούμε που μας δίνετε την ευκαιρία να γνωριστούμε με τους Έλληνες συναγωνιστές. Θέλουμε να εκφράσουμε την υποστήριξή μας για εσάς και την πατρίδα σας, ιδιαίτερα μετά τη δολοφονία του Γιώργου και του Μανώλη. 

Πριν καταστεί πραγματική πολιτική δομή, η Raido δημιουργήθηκε από συναγωνιστές που προέρχονταν από διαφορετικές πολιτικές εμπειρίες και συνειδητοποίησαν ότι η πνευματική διάσταση και η αναφορά στην Παράδοση ήταν εντελώς απούσες στην πολιτική. 

2) Τι σημαίνει ακριβώς το σύνθημα της Raido: “Παράδοση – Διαμόρφωση – Επανάσταση” (Tradizione - Formazione – Rivoluzione); 

Η Παράδοση, η πνευματική ανάπτυξη και καλλιέργεια, η Επανάσταση, δεν είναι απλά λέξεις. Αντιπροσωπεύουν έναν τρόπο ζωής, το μονοπάτι που θέλουμε να ακολουθήσουμε. 

Η Παράδοση – με κεφαλαίο Π – όπως περιγράφεται από τον Ιούλιο Έβολα και τον Ρενέ Γκενόν, είναι μία δρώσα και λειτουργική πνευματική “πραγματικότητα”. Η Παράδοση πηγαίνει πέρα από τον χρόνο και την ιστορία και αποτελεί ένα δυναμικό στοιχείο. Ξεκινώντας με αυτή την αναπόφευκτη αναφορά, πιστεύουμε ακράδαντα ότι είναι απαραίτητο να εμμείνουμε στην Παράδοση και να προσπαθήσουμε να πραγματοποιήσουμε τη διδασκαλία της στην καθημερινή μας ζωή. Αυτός είναι και ο λόγος που πιστεύουμε ότι η Πνευματική Ανάπτυξη αναφέρεται σε έναν πραγματικό τρόπο ζωής. 

Η Επανάσταση, βάσει των προηγουμένων, αποτελεί το αναπόφευκτο τέλος αυτού του μονοπατιού. Η πίστη στην Παράδοση, ως σημείο αναφοράς στην καθημερινή ζωή, συνεπάγεται Πνευματική Ανάπτυξη, η οποία με τη σειρά της οδηγεί στην Επανάσταση. Εσωτερική και εξωτερική, στην πολιτική και κοινωνική ζωή. Για μια πιο εμπεριστατωμένη ανάλυση, οι ιταλομαθείς αναγνώστες μπορούν να επισκεπτούν τον σχετικό σύνδεσμο εδώ

3) Ποιο ήταν το κίνητρο για τη δημιουργία της κοινότητας Raido; 

Έχοντας την Παράδοση σε πρώτο ρόλο, τα μέλη της κοινότητάς μας οικοδόμησαν έναν ιεραρχικό οργανισμό τονίζοντας τη σημασία της πνευματικής εξουσίας. Η Raido ειναι η έκφραση ενός στρατευμένου τρόπου ζωής που εξελίχθηκε σε μία λειτουργική δομή, εμπνευσμένη από τη διδασκαλία του Κοντρεάνου. Μία λειτουργική δομή ανοιχτή στον εξωτερικό κόσμο, μία δομή που τα μέλη της δείχνουν αλληλεγγύη μεταξύ τους προκειμένου να επαληθεύσουν με τον δικό τους τρόπο ζωής τις διδασκαλίες της Παράδοσης.
4) Ποιες είναι οι βασικές αξίες της κοινότητάς σας και τι ακριβώς αντιπροσωπεύουν; 

Τιμή, Πίστη, Αλήθεια και Δικαιοσύνη, αυτές είναι οι αξίες στις οποίες βασίζεται η Κοινότητά μας. Προσπαθούμε στην καθημερινή ζωή να μεταφράζουμε αυτές τις λέξεις σε απτές πράξεις. Αυτό δεν είναι πάντα εύκολο και γι' αυτόν τον λόγο βρίσκουμε έμπνευση από ορισμένους μεγάλους Άνδρες που έζησαν στο παρελθόν: Κορνήλιος Κοντρεάνου, Λεόν Ντεγκρέλ, Νικολό Τζιάνι, Ιούλιος Έβολα, για παράδειγμα.  
Φυσικά, όλα τα παραπάνω δεν αποτελούν μέρος κάποιας κενής “φιλοσοφίας”. Εάν αυτές οι αξίες δεν γίνουν πράξεις στην καθημερινή ζωή, τότε παραμένουν άδειες λέξεις. Την ίδια στιγμή βέβαια, αν οι πράξεις μας δεν βασίζονται στη γνώση, τότε δεν είναι τίποτα παραπάνω από “ανησυχίες”. Μόνο μέσα από τον τέλειο συνδυασμό της γνώσης και της πράξης μπορεί να επιτευχθεί κάτι σπουδαίο. Ο Έζρα Πάουντ έλεγε ότι η μοναδική γνώση που γνώριζε είναι αυτή όπου “οι ιδέες γίνονται πράξεις”. 

5) Ποιοι είναι οι στόχοι σας για το μέλλον και πώς το φαντάζεστε; 

Ο στόχος μας είναι, πρώτα απ' όλα, η πνευματική ανάπτυξη. Για εμάς, αυτό σημαίνει να βάλουμε τάξη στη ζωή μας, εμπνευσμένοι πάντα από την Παράδοση: Σε υπαρξιακό επίπεδο (μελέτη, εργασία, οικογένεια, σχέση με το αντίθετο φύλο) και σε πνευματικό επίπεδο, διορθώνοντας τα αρνητικά στοιχεία του καθενός (εγωισμός, ατομικισμός, ηδονισμός και υλισμός). Η κοινότητά μας και η κοινωνική μας ζωή δεν είναι διαχωρισμένες. Ο ακτιβιστής της Raido γνωρίζει ότι η συνέπεια λόγων και έργων αποδεικνύεται μέσα από τις καθημερινές δραστηριότητες. Έτσι, με τρεις λέξεις, αυτοί είναι οι στόχοι της Raido: Παράδοση, Πνευματική Ανάπτυξη, Επανάσταση. 

Δυστυχώς, δεν προβλέπουμε ένα ρόδινο μέλλον. Ο πληθυσμός της Ευρώπης πρόκειται να γνωρίσει ακόμη μεγαλύτερες πιέσεις σε κοινωνικό, οικονομικό, υπαρξιακό, ηθικό και πνευματικό επίπεδο. Αυτό, βέβαια, δεν σημαίνει ότι πρέπει να τα παρατήσουμε. Αντιθέτως, τώρα είναι η ώρα του αγώνα. 

6) Βλέπουμε ότι συνδυάζετε υψηλό επίπεδο ιδεολογικής κατάρτισης και δραστηριοτήτων. Πώς επιτυγχάνετε αυτή την ισορροπία; 

Αυτά τα δύο στοιχεία είναι αλληλένδετα. Εάν υπάρχει μία στέρεα συνοχή σε μία δυνατή ταυτότητα, όπως η Παράδοση, τότε όλες οι δυνάμεις και η ενέργεια θα αφιερωθούν σ' αυτή, είναι αναπόφευκτο. 

Για να απαντήσουμε στην ερώτησή σας πρέπει να δηλώσουμε ότι η λύση είναι κρυμμένη στην καταγωγή της λέξης “Παράδοση”. Για την ακρίβεια, στα Λατινικά η Παράδοση (Tradition – Tradizione) προέρχεται από το ρήμα tradere (trans = πέραν και dare = δίνω). Άρα, Παράδοση σημαίνει μοιράζομαι και διαδίδω την κληρονομιά. Αυτό κάνουμε, μέσα από τις εκδηλώσεις μας από το 1995 και μπορείτε να τις βρείτε στο διαδίκτυο.
7) Σε ποιους τομείς πιστεύετε ότι μπορούν να συνεργαστούν οι διάφορες ομάδες εθνικιστών – παραδοσιοκρατών – ταυτοτιστών στην Ευρώπη ώστε να ανατρέψουν την κουλτούρα του πολιτικά ορθού; 

Πρέπει πάντα να θυμόμαστε δύο σημαντικά πράγματα: Πρώτον, ότι ο εχθρός μας είναι πιο δυνατός σε οικονομικό επίπεδο και έχει τα ΜΜΕ στην υπηρεσία του. Γι' αυτόν τον λόγο πιστεύουμε ότι μία άμεση επίθεση θα ήταν ανώφελη. 

Δεύτερον, πιστεύουμε ότι η δύναμή μας βασίζεται στην ποιότητα και όχι στην ποσότητα. Γι' αυτόν τον λόγο όλοι οι ακτιβιστές που έχουν την Παράδοση ως σημείο αναφοράς θα πρέπει να προετοιμαστούν και σε επίπεδο πνευματικής καλλιέργειας και στην ιδιοσυγκρασία τους. Εάν αυτό γίνει ξεκάθαρο, τότε θα είναι ευκολότερο για κάθε ακτιβιστή να καταλάβει τι πρέπει να κάνει στη ζωή του (σχολείο, εργασία, άθληση, σχέσεις, οικογένεια) και να μεταδίδει την Αλήθεια σε όλα τα πεδία. 

Πιστεύουμε πως κάθε κοινότητα πρέπει να βρει τον σωστό ρόλο, λαμβάνοντας υπόψη και αξιολογώντας τη φύση των ανδρών και των γυναικών της καθώς και του πεδίου στο οποίο λειτουργεί. Υπάρχουν κοινότητες που μπορούν να ασχοληθούν με τη μεταπολιτική, άλλες με ειδικότερες κοινωνικές πτυχές και άλλες που μπορούν να αναλάβουν τη χρηματοδότηση δραστηριοτήτων. Όπως στη Λοξή Φάλαγγα του Επαμεινώνδα, εάν ο καθένας εκτελέσει σωστά τα μικρά αλλά σημαντικά καθήκοντά του, τότε το αποτέλεσμα θα είναι μία ανίκητη πολεμική μηχανή. 

8) Πώς μπορεί η Παράδοση να κερδίσει την προσοχή της νεολαίας χωρίς να αντιμετωπιστεί ως συντηρητική και οπισθοδρομική; 

Η Παράδοση είναι η πιο επαναστατική, καινοτόμα και ριζοσπαστική ιδέα που υπάρχει στον σύγχρονο κόσμο. Ο καπιταλισμός γεννήθηκε στα 1700. Ο κομμουνισμός στα 1800. Εμείς είμαστε οι συνεχιστές μίας Αιώνιας Ιδέας! 

Γι' αυτό και η Raido οργανώνει εκδηλώσεις, συναυλίες, διαλέξεις, ορειβατικές εξορμήσεις κτλ. Η Παράδοση δεν είναι ένα κλουβί όπου μπορούμε να κρυφτούμε. Στους νέους ανθρώπους που μπορούν να αντιληφθούν σε τι αναφερόμαστε, δίνουμε μία ευκαιρία διαφορετικής δραστηριοποίησης. Διαφορετικής γιατί είναι μακριά από τον εγωισμό και τη διαφθορά που επηρεάζει τα κόμματα της ιταλικής Δεξιάς (και όχι μόνο). Με απλά λόγια, προσφέρουμε την ευκαιρία για αγώνα, αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος για εμάς να κάνουμε τους ανθρώπους να μας προσεγγίσουν.
9) Στην Ελλάδα, με τη δολοφονία του Γιώργου και του Μάνου και τις διώξεις της Χρυσής Αυγής, η κατάσταση είναι παρόμοια με αυτή που έζησε το ιταλικό κίνημα στο παρελθόν. Κατά την άποψή σας, πώς θα πρέπει να κινηθούν οι ομάδες που δραστηριοποιούνται σε ιδεολογικό και μεταπολιτικό επίπεδο; 

Όντως, στην Ελλάδα βιώνετε αυτά που αντιμετωπίσαμε τη δεκαετία του '70 και στις αρχές του '80, στα “χρόνια του Μολυβιού”, όταν και αρκετοί Ιταλοί συναγωνιστές δολοφονήθηκαν, όχι μόνο από κομμουνιστές και από την αστυνομία, αλλά και από μία αόρατη και μυστική τρομοκρατία που οργανώθηκε από τις ιταλικές μυστικές υπηρεσίες με τη βοήθεια των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, με σκοπό να τρομοκρατήσει τον κόσμο και να οδηγήσει νέους ανθρώπους – από τη Δεξιά και από την Αριστερά – να αλληλοσκοτωθούν. Στην Ιταλία, εκατοντάδες συναγωνιστές αντιμετώπισαν ποινές φυλάκισης για χρόνια. Σήμερα, οι νόμοι έχουν αλλάξει και η κατάσταση έχει βελτιωθεί από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου. Από την άλλη μεριά, βέβαια, οι φυλακές είναι αόρατες, όπως ο ηδονισμός, ο καταναλωτισμός, η επίδειξη του πλούτου, η άρνηση της Παράδοσης και αυτών που πρεσβεύει (οικογένεια, ιστορία, εθνική και πολιτιστική ταυτότητα). 

Ο θάνατος του Γιώργου και του Μάνου μάς θλίβει βαθύτατα, όπως και τους υπόλοιπους Ιταλούς συναγωνιστές. Όμως, παρά το ότι βιώνετε δύσκολες στιγμές, δεν πρέπει να κάνετε το λάθος – και δεν το κάνετε – να ακολουθήσετε την λογική του εξτρεμισμού ως απάντηση, μια και ο μόνος που θα ωφεληθεί από αυτό θα είναι το Σύστημα. Αυτό, βέβαια, δεν σημαίνει πως πάντα πρέπει να μένουμε απαθείς, αλλά χρειάζεται να δείχνουμε προσεκτικοί: Αν είναι απαραίτητο πρέπει να παραμένουμε σταθεροί σαν τα βουνά ή να ξεσπάμε σαν καταιγίδα! Κρατήστε τα μάτια σας ανοιχτά, την καρδιά σας ζεστή και το μυαλό σας έτοιμο! 

10) Για το τέλος, θα θέλαμε να στείλετε το μήνυμά σας στους αναγνώστες μας. 

Θα θέλαμε να σας ευχαριστήσουμε για τη φιλοξενία και ευχόμαστε όλοι όσοι αναφέρονται στην Παράδοση, Έλληνες ή Ιταλοί, Γάλλοι ή Ρώσσοι, να αναπτύξουμε μία δυνατότερη σχέση. 

Χαιρόμαστε που είχαμε την ευκαιρία να απευθυνθούμε στους Έλληνες συντρόφους και σας ευχόμαστε ένα λαμπρό μέλλον, ένα νικηφόρο μέλλον! 

Θα σας αποχαιρετήσουμε χρησιμοποιώντας τις λέξεις του Ιουλίου Έβολα: Σήμερα, αυτό που είναι απαραίτητο είναι να μοιραζόμαστε μία κοινή ιδέα και όχι την ίδια γη ή την ίδια γλώσσα. In alto i cuori!

Ταυτότητα

Αρχείο

-Ελεύθερη αναδημοσίευση κειμένων - Ομάδα Ιδεάπολις - επικοινωνία: ideapolisgr@yahoo.gr - Πάτα στις ρίζες σου γερά και κοίτα ψηλά -