Κυριακή, 25 Οκτωβρίου 2015

Το φθινόπωρο ξεκουράζεται πάνω σε θαλπερά στρώματα νεκρών φύλλων, σε απόμερα παγκάκια, όπου νεαρά χέρια ανακαλύπτουν το ένα το άλλο. Το φθινόπωρο είναι το μούδιασμα του καλοκαιριού, το ρίγος του ανατέλλοντος χειμώνα. Κατοικεί στα δάση των καστανιών, στα κλωνάρια των τριανταφυλλιών. 

Το φθινόπωρο βρέχει ξέπνοη μελαγχολία. Είναι κάτι στιγμές που η ένταση καταλαγιάζει σε σιωπηλή νηνεμία κι η κορύφωση ξεπέφτει σε ήσυχο κορίτσι καθώς κλείνει τα μάτια για να γευτεί φιλί για καληνύχτισμα, αβέβαιη αποχαιρετιστήρια υπόσχεση. 

Το φθινόπωρο είναι το ήρεμο κόχλασμα της γης, θρέφουν οι ρίζες, επωάζονται μικροσκοπικά όντα, λιγόζωα, εύθραυστα, τραγικά, θανατόπληκτα. Το φθινόπωρο δεν υπόσχεται άνοιξη, ο ουρανός καθρεφτίζει θανατίλα. Το καλοκαίρι μοιάζει πια θαμπό, ενώ ακούγονται από μακριά οι μπότες του επερχόμενου χειμώνα. Ο θάνατος είναι μια βεβαιότητα, η αναγέννηση μια ιλαρή διακινδύνευση. Και στο μεταίχμιο τραμπαλίζεται ο Οκτώβρης, ένα γλυκόπικρο παρόν, σαν σάπιο μήλο. Ο πόνος μιας αυγουστιάτικης ανάμνησης, το μάντεμα μιας χριστουγεννιάτικης σιγαλιάς, να τι είναι το φθινόπωρο. Δεν κοιμάται ούτε ξαγρυπνά, το φθινόπωρο αγκαλιάζει τρέμοντας. Δεν παιχνιδίζει ούτε και θυμώνει, το φθινόπωρο στοχάζεται, καρτερά, υπομένει, απελπίζεται, αργοσβήνει, μαραγκιάζει, είναι στυφό, θολό, αχνίζει, ανατριχιάζει, το φθινόπωρο φοβάται να ξεψυχήσει, ανασαίνει γεροντικά, χωλά. 

Το φθινόπωρο υπάρχει για να κοιμούνται τα μωρά, για να σταυροκοπιούνται οι γιαγιάδες, για να θυσιάζονται οι περίπατοι, για να πεθαίνουν τα αδέσποτα σκυλιά. Το φθινόπωρο είναι η ζωή για όποιον ξέχασε πώς να χαμογελά. Δημιουργεί σαν ζωγράφος με λειψά χρώματα, μυρίζει σαν νωπό κομμένο ξύλο, γλυκίζει σαν κάστανο αλειμμένο σοκολάτα, κεντάει σαν γεροντοκόρη, αναλώνεται σαν κόκκινο κρασί, φτερουγίζει σαν φθαρμένο καραβόπανο, παραλύει σαν κότσυφας που πιάστηκε σε ξόβεργα, χασμουριέται σαν αγάς που βαστά κεχριμπαρένιο κομπολόι. 

Το φθινόπωρο μουχλιάζει το φεγγάρι. Το φθινόπωρο έρχεται και πάει… 

του Άγγελου Δημητρίου

Ταυτότητα

Αρχείο

-Ελεύθερη αναδημοσίευση κειμένων - Ομάδα Ιδεάπολις - επικοινωνία: ideapolisgr@yahoo.gr - Πάτα στις ρίζες σου γερά και κοίτα ψηλά -