Πέμπτη, 22 Οκτωβρίου 2015

Γιατί αγωνιζόμαστε; Κάθε πολιτικός στρατιώτης οφείλει να θέσει στον εαυτό του αυτό το ερώτημα. Όσο αντιφατικό κι αν φαίνεται, απαντούμε ότι αγωνιζόμαστε για την Παράδοση και την Επανάσταση. 

Η Παράδοση 

Πρώτα απ’ όλα, δεν πρέπει να συγχέει κανείς την Παράδοση με τις παραδόσεις, δηλαδή τα έθιμα και τις συνήθειες. 

Η Παράδοση αναφέρεται στο σύνολο της ανώτερης γνώσης σχετικά με την Ύπαρξη, καθώς και στις εκδηλώσεις της στον κόσμο, όπως μας κληροδοτήθηκε από τις προηγούμενες γενιές. Δεν ανήκει σε δεδομένο χώρο και χρόνο, αλλά σ’ αυτό που υπάρχει πάντα. Αναγνωρίζει μία ποικιλία μορφών – παραδόσεις – κρατώντας, όμως, την ουσία της. Δεν πρέπει κανείς να τη συγχέει με μία θρησκευτική παράδοση, διότι καλύπτει το σύνολο των ανθρώπινων δραστηριοτήτων – πολιτικές, οικονομικές, κοινωνικές και άλλες. 

Ακολουθώντας τον Ζοζέφ Ντε Μεστρ, τον Φαμπρ Ντ’ Ολιβέ και ιδιαίτερα τον Ρενέ Γκενόν, ο Ιούλιος Έβολα κάνει λόγο για μία “αρχέγονη Παράδοση” η οποία, ιστορικά, θα επέτρεπε την εξέταση της συγκεκριμένης καταγωγής μίας ολόκληρης σειράς παραδόσεων. Αναφέρεται σε μία Ινδοευρωπαϊκή “Υπερβόρεια Παράδοση”, η οποία εντοπίζεται στην αρχή του παρόντος κύκλου του πολιτισμού. 

Σύμφωνα με τον Έβολα, “ένας πολιτισμός, ή μία κοινωνία, είναι Παραδοσιακός όταν διέπεται από αρχές που υπερβαίνουν αυτό που είναι απλώς ανθρώπινο και ατομικό, όταν όλες οι μορφές του προέρχονται από ψηλά και όταν στο σύνολό του είναι προσανατολισμένος προς τα επάνω”. Ο Παραδοσιακός πολιτισμός, λοιπόν, στηρίζεται σε μεταφυσικά θεμέλια. Χαρακτηρίζεται από την αναγνώριση μίας ανώτερης τάξης από ό,τι είναι ανθρώπινο, από την παρουσία και την εξουσία των ελίτ που αντλούν από αυτό το υπερβατικό επίπεδο τις αρχές που απαιτούνται για να θεμελιωθεί μία ιεραρχικά αρθρωτή κοινωνική οργάνωση, για να χαράξουν τα μονοπάτια προς την κατεύθυνση μίας ανώτερης γνώσης και, τελικά, για να προσδώσουν στη ζωή έναν κατακόρυφο προσανατολισμό. 

Ο σύγχρονος κόσμος, για τον Έβολα, είναι αντίθετος προς τον κόσμο της Παράδοσης, ο οποίος είχε ενσαρκωθεί σε όλους τους μεγάλους πολιτισμούς, σε Δύση και Ανατολή. Σε πολιτισμούς απαλλαγμένους από την άγνοιά μας για όλα αυτά που είναι υψηλότερα από τον άνθρωπο, τις γενικεύσεις μας, τον υλισμό μας και το μπέρδεμα των καστών και των φυλών. 

Η Επανάσταση

Σχετικά με τον όρο Επανάσταση, θα πρέπει να αναφερθούμε στη διπλή σημασία του. Με τη σημερινή έννοια του όρου, η οποία χρησιμοποιείται πιο συχνά, Επανάσταση σημαίνει απότομη και βίαιη αλλαγή στη διακυβέρνηση ενός κράτους. Η Γαλλική Επανάσταση και η Ρωσική Επανάσταση του 1917 είναι τέλεια παραδείγματα.

Ωστόσο, στην αρχική της έννοια, η Επανάσταση δεν σημαίνει ανατροπή και εξέγερση αλλά το αντίθετο, δηλαδή επιστροφή στο σημείο εκκίνησης και κίνηση που επικεντρώνεται γύρω από έναν άξονα. Έτσι, σε αστρονομικούς όρους, η επανάσταση ενός άστρου υποδεικνύει ακριβώς την αξονική κίνησή του, την κίνησή του γύρω από ένα κέντρο που περιορίζει τη φυγόκεντρο δύναμή του, εμποδίζοντας έτσι το άστρο από το να χαθεί σε άπειρο χώρο.

Σήμερα, όμως, βρισκόμαστε στο τέλος ενός κύκλου. Με την υποχώρηση των καστών - την προοδευτική κάθοδο της αρχής, σύμφωνα με την Παραδοσιακή ιεραρχία των τεσσάρων λειτουργιών – η εξουσία έχει περάσει από τους Βασιλείς στους πολεμιστές – αριστοκράτες, στη συνέχεια στους εμπόρους και, τελικά, στις μάζες. Αυτή είναι η Εποχή του Σιδήρου, η Ινδο-Άρια Κάλι Γιούγκα, η σκοτεινή εποχή της παρακμής που χαρακτηρίζεται από την κυριαρχία της ποσότητας, των αριθμών, της μάζας και της ανεξέλεγκτης επιθυμίας για παραγωγή, κέρδος και υλικό πλούτο.

Έτσι, η έννοια της Επανάστασης σήμερα είναι η επιθυμία της επιστροφής του ευρωπαϊκού πολιτισμού στην αφετηρία, σύμφωνα με τις αρχές και τις αξίες της Παράδοσης, η οποία περνά – για να δανειστούμε τα λόγια του Φράνκο Φρέντα – “από την αποσύνθεση του σημερινού συστήματος”, της αντίθεσης του Παραδοσιακού κόσμου στον οποίο φιλοδοξούμε.

του Edouard Rix (Le Lansquenet, no. 16, Fall 2002),
Μετάφραση/απόδοση, για το Ιδεάπολις, του Χρήστου Καρανικόπουλου

Ταυτότητα

Αρχείο

-Ελεύθερη αναδημοσίευση κειμένων - Ομάδα Ιδεάπολις - επικοινωνία: ideapolisgr@yahoo.gr - Πάτα στις ρίζες σου γερά και κοίτα ψηλά -