Πέμπτη, 10 Σεπτεμβρίου 2015

Μη μου πιάνεις ψιλή κουβέντα. Σιχαίνομαι την ψιλή κουβέντα. Μη μου μιλάς για τον καιρό και τα γκολ της ομάδας σου. Μη μου λες για χτενίσματα, φορέματα και παπούτσια. Δεν θέλω να ακούσω για το πρόγραμμα της τηλεόρασης, την επικαιρότητα, τις εκλογές και το κουτσομπολιό του μήνα. Μη με ρωτάς “τι γίνεται” και “πως πάει”. Εκτός αν θέλεις πραγματικά να μάθεις. Μη με ρωτάς “πως αισθάνομαι”. Εκτός αν θέλεις πραγματικά να ακούσεις. 

Δεν έχω χρόνο για πράγματα που δεν έχουν ψυχή. Θέλω να βρούμε το νόημα της ζωής. Θέλω να μιλήσουμε για το Σύμπαν, τον Χρόνο και το Είναι. Θέλω να πούμε για τον Έρωτα και τον Θάνατο. Θέλω να μάθω για απάτητες κορυφές και για ανεξερεύνητους βυθούς. Θέλω να ακούσω για το λουλούδι που ανθίζει στα πιο απόκρημνα βράχια και για πρόσθετα ρομποτικά μέλη. Θέλω να βουτήξουμε στις πιο σκοτεινές σελίδες της Ιστορίας και να ψηλαφίσουμε το μέλλον. 

Θέλω να μου πεις για τα μυστικά σου, για τις ανασφάλειές σου κι αυτά που σε κρατούν ξάγρυπνο τα βράδια. Γι’ αυτά που σε τρομάζουν κι αυτά που σε γαληνεύουν. Θέλω να σου μιλήσω για την παιδική μου ηλικία. Για τα όνειρα και τους εφιάλτες μου. Για τις επιτυχίες και, πιο πολύ, για τις αποτυχίες μου. Για τότε που έπεσα και για μετά, που σηκώθηκα ξανά. Θέλω να σου πω για τα ψέματα που είπα και για τις αλήθειες που δεν άκουσα ή και γι’ αυτές που δεν αντιλήφθηκα. Θέλω το απόλυτο, το αληθινό, το αγνό και το διεστραμμένο. 

Δεν θέλω μία καθώς πρέπει κουβεντούλα για “να σπάσουμε τον πάγο”. Τον προτιμώ τον πάγο, είναι ατόφιος, είναι συμπαγής. Μα αν είναι να σπάσουμε τον πάγο, τότε καλύτερα στη θέση του να βάλουμε φωτιά. Να φωνάξουμε, να διαφωνήσουμε, να αμφισβητήσουμε, να ενεργοποιήσουμε κάθε εγκεφαλικό κύτταρο. Θέλω να νιώθω ότι παίζουμε μία παρτίδα σκάκι. Κι όταν μιλάω να με κοιτάς στα μάτια και να απορροφούμε ο ένας τη γνώση του άλλου. Και στο τέλος να συνθέσουμε ή να μετρήσουμε την ανθεκτικότητα των θέσεών μας. 

Αν δεν μπορείς τότε, καλύτερα, μη μου πιάνεις ψιλή κουβέντα. 

του Μ. Σ.

Ταυτότητα

Αρχείο

-Ελεύθερη αναδημοσίευση κειμένων - Ομάδα Ιδεάπολις - επικοινωνία: ideapolisgr@yahoo.gr - Πάτα στις ρίζες σου γερά και κοίτα ψηλά -