Τετάρτη, 26 Αυγούστου 2015

Η δυσκολία έγκειται στο ότι είναι η μορφή ή η δομή, και όχι το περιεχόμενο, τα οποία πρέπει να μεταμορφωθούν για να παράξουν πραγματική ψυχοδυναμική ή πολιτική μεταμόρφωση. Θα μπορούσε να πιστέψει κανείς ότι έχει παραχθεί μία ριζική μεταμόρφωση με την αλλαγή ενός ντόνατ σε κούπα με καφέ, όμως (σημ. μτφρ. σύμφωνα με την τοπολογία), η δομή τους παραμένει η ίδια. 

Ο Σοβιετικός σοσιαλισμός, στο επίπεδο του περιεχομένου, είχε αλλάξει τη φύση της διανομής, αλλά, δομικά, στο βαθμό της εξάρτησής του από το φορντικό μοντέλο, εξακολουθούσε να έχει την ίδια δομή ή τη μορφή της αλλοτρίωσης. Ομοίως, δεν αναιρείται η πατριαρχία εάν τοποθετηθεί μία γυναίκα επικεφαλής. Η πατριαρχία δεν καθορίζεται από το περιεχόμενό της – ένα συγκεκριμένο φύλο που κατέχει τη θέση της εξουσίας – αλλά από τη δομή της: Μία αυταρχική φιγούρα στην κορυφή της δομής των κοινωνικών σχέσεων (*). Είναι η δομή που πρέπει να αντιμετωπιστεί, όχι το πρόσωπο που καταλαμβάνει ένα συγκεκριμένο σημείο σε μία τοπολογία. 

Από αυτή την άποψη, δεν είναι ασυνήθιστο να συναντήσουμε άθεους που κάποτε ήταν θρησκευτικοί φονταμενταλιστές και εξακολουθούν να έχουν ακριβώς την ίδια δομή της σκέψης που είχαν όταν ήταν θρησκευτικοί φονταμενταλιστές. Το περιεχόμενο της σκέψης τους έχει αλλάξει, αλλά εξακολουθούν να έχουν την ίδια δομή σκέψης: Δογματισμό, ευαγγελισμό (το μήνυμα του αθεϊσμού και της επιστήμης πρέπει να μοιράζεται με όλους επειδή είναι η αλήθεια), πίστη σε ένα ον που κατέχει προνομιακή θέση (ο άνθρωπος αντικαθιστά τον Θεό), ακαμψία όταν συναντούν πράγματα που δεν ταιριάζουν με το δόγμα τους και μία περίεργη έλλειψη ανοικτού πνεύματος. Το ερώτημα είναι το πώς είναι δυνατό να παραχθεί μία δομική μεταμόρφωση που δεν είναι απλά μια παραλλαγή του ίδιου.  

(*) Σημ. μτφρ. Το συγκεκριμένο παράδειγμα, όπως παρουσιάζεται, αφήνει ανοιχτά αρκετά ερωτήματα, διατηρείται όμως για την πιστότητα του κειμένου. 

Μετάφραση, για το Ιδεάπολις, του Μ. Σ.

Ταυτότητα

Αρχείο

-Ελεύθερη αναδημοσίευση κειμένων - Ομάδα Ιδεάπολις - επικοινωνία: ideapolisgr@yahoo.gr - Πάτα στις ρίζες σου γερά και κοίτα ψηλά -