Τρίτη, 6 Ιανουαρίου 2015

Με την πάροδο των ετών, ένας ιστορικός κύκλος τείνει να ομοιάζει με σπείρα, καθώς εκτείνεται προς τη μία ή την άλλη κατεύθυνση. Ακριβώς όπως το αρχέγονο χάος της αρχής του χρόνου, το τέλος του κόσμου μας πρέπει να είναι χαοτικό, δραματικό και καταστροφικό για να ξεκινήσει ο τροχός να γυρίζει και πάλι. Υπάρχουμε μέσα σε έναν αιώνιο κύκλο ζωής και θανάτου, δημιουργίας και καταστροφής, που ανάγεται σε ένα αιώνιο πάθος προερχόμενο από τις νύχτες της αρχαιότητας, εκφραζόμενο οριακά κάθε νύχτα από τότε. Έτσι ήταν πάντα και έτσι θα είναι πάντα. 

Κανένας αιώνιος νόμος δεν μπορεί να παραβιάζεται χωρίς να δημιουργείται ανισορροπία και καμία ανισορροπία δεν μπορεί να είναι αιώνια. Εξαιτίας αυτού, δεν υπάρχει αιώνιο χάος ή αιώνια τάξη. Η τροτσκιστική αντίληψη της “διαρκούς επανάστασης” είναι ενάντια στην υπερβατική κοσμοθεωρία της ιστορικής τάξης και της φυσικής ιεραρχίας, η οποία είναι το αντίθετο της τυφλής υπακοής και της υποταγής στους ανάξιους. Μία συνεχής, αιώνια επανάσταση χωρίς κανένα νόημα πέρα από το χάος και χωρίς λόγο ύπαρξης άλλον από τη γήινη και ανθρώπινη διπλή αντίληψη του σύμπαντος είναι γεμάτη κενότητα, προερχόμενη από την ανθρώπινη ματαιοδοξία. 

Εντός του κύκλου μπορούμε να παρακολουθήσουμε την επανάσταση του κατωτέρου, δηλαδή την εξέγερση εκείνων που δεν τολμούν πολέμους και που φοβούνται τη ζωή και τον θάνατο. Αυτό το είδος επανάστασης ανήκει σε όλους εκείνους που υπάρχουν εξαιτίας μίας τυχαίας γέννησης και αφιερώνουν τις ζωές τους επαιτώντας για φιλανθρωπία και προνόμια. Αξιολύπητα ζωντανά, πεινασμένα για θυματοποίηση και δικαιώματα, επειδή δεν έχουν τίποτε άλλο να προσφέρουν παρά ενοχή, χειραγώγηση και παρασιτισμό. Αυτοί είναι οι παράγοντες του κύκλου της παρακμής. 

Όταν η ύλη έχει κυριαρχήσει σε όλους τους πιθανούς, ακόμα και στους προς το παρόν άγνωστους, χώρους και χρόνους, σαρκοβόρα άτομα εντός του κοπαδιού τείνουν να στρέφονται ενάντια στο ίδιο το κοπάδι. Αυτός ο όχλος αποτελείται από άτομα που καθορίζονται από το γεγονός ότι ποτέ δεν παρεκκλίνουν από τους υπόλοιπους και χρησιμοποιούν τη μάζα για να δικαιολογήσουν και να υπερασπιστούν τη φαυλότητά τους, αφού έχουν ανάγκη την έγκριση των μαζών για να αισθανθούν άνετα με τον εαυτό τους και τον υπερασπίζονται στο όνομα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ενάντια σε εκείνους που ίσως γνωρίζουν καλύτερα. 

Εξουσιάζουν έναν παρακμιακό κόσμο μέσω μίας ακόμα πιο παρακμιακής δύναμης. Τέτοια είναι η ανθρώπινη φύση: Ψάχνει για έναν Θεό οπουδήποτε είναι βολικό για το άτομο να τον δει, συνήθως στον εαυτό του. Τέτοιοι άνθρωποι αναπόφευκτα ενθρονίζουν τους εαυτούς τους μέσω της έγκρισης των ομοίων τους, παρουσιάζοντας μία αμφίβολη ανωτερότητα, η οποία αποκαλύπτει τη χυδαία κατώτερη φύση τους καθώς στερείται φυσικού σκοπού. Η πραγματική υπεροχή αποκαλύπτεται μέσω πράξεων, η ψευδής υπεροχή προκύπτει από τον πλούτο, τη δημοτικότητα και την επίγεια εξουσία, αλλά δεν έχει βάση στο πνεύμα ή στο μεγαλείο που διακρίνουν την αξία στην ανθρωπότητα καθ' όλη τη διάρκεια της ιστορίας. 

Το κοπάδι μένει ικανοποιημένο με τον ρόλο της προνομιούχου πλειοψηφίας, βρίσκοντας στην πρόνοια της ομάδας το νόημα που χρειάζεται για να γεμίσει τη μίζερη ζωή του. Συμβαίνει, όμως, κάποια άλλα άτομα, αυτά που αποκλίνουν από το πλήθος έχοντας απορρίψει τα γήινα πάθη και τη γενική φαυλότητα, να αποφασίσουν να χτυπήσουν το πρόσωπο του κόσμου με τη δική τους αλήθεια, η οποία προέρχεται από τη φυσική κατάσταση και όχι από τη δύναμη της δημοτικότητας. Χωρίς να νοιάζονται για τα τείχη που χρειάζεται να σπάσουν για να επιτύχουν το στόχο τους, ούτε για τις παραμέτρους που χρειάζονται για να ανατινάξουν τη συμμόρφωση σε κομμάτια ή για τη γνώση ότι οι μάζες θα στραφούν εναντίον τους, αυτοί οι άνθρωποι συνεχίζουν γνωρίζοντας ότι το παρελθόν τους είναι καταδικασμένο και το παρόν τους είναι ένας αδιάκοπος αγώνας. 

Κι όμως, δεν χρειάζονται τη συμπόνοια σας, επειδή δεν έχουν ανάγκη από καμία παρηγοριά. Γνωρίζουν ότι το μέλλον είναι απόλυτα δικό τους καθώς επιστρέφει ο κύκλος. Εκείνοι που βασίζουν την εξουσία τους στις αυταπάτες δεν έχουν τη φυσική ικανότητα να διαχειριστούν αυτή τη δύναμη, και έτσι δημιουργούν κοινωνικό χάος και προκαλούν την ολοκληρωτική κατάρρευση. Μέσα σ' αυτό το χάος οι δυνατοί σηκώνονται και πάλι. 

Με κάθε μέσο. 

Μετάφραση, για το Ιδεάπολις, του Χρήστου Καρανικόπουλου

Ταυτότητα

Αρχείο

-Ελεύθερη αναδημοσίευση κειμένων - Ομάδα Ιδεάπολις - επικοινωνία: ideapolisgr@yahoo.gr - Πάτα στις ρίζες σου γερά και κοίτα ψηλά -