Κυριακή, 23 Νοεμβρίου 2014

Οι διαρκείς κατηγορίες της ευρύτερης “αντί-εθνικιστικής συμμαχίας” (από τα mainstream ΜΜΕ μέχρι τις λούμπεν γκρούπες των αντίφα) για βρώμικη προπαγάνδα, οικειοποίηση συμβόλων και παραποίηση ιστορικών δεδομένων από τη μεριά των εθνικιστών, ακόμα και για οικειοποίηση μορφών υποκουλτούρας - όπως το hip hop ή το hipster στυλ – έχουν καταντήσει σαν ένα βαρετό επαναλαμβανόμενο ανέκδοτο. Παρουσιάζονται λες και οι εθνικιστές δεν ζούνε σ' αυτή την κοινωνία, ίσως επειδή κάτι τέτοιο θα ήταν αρκετά βολικό για ορισμένους. 

Στην πραγματικότητα, βέβαια, οι εθνικιστές είναι οι τελευταίοι που αντέγραψαν, έκλεψαν ή οικειοποιήθηκαν σύμβολα, πρόσωπα και καταστάσεις. Οι εθνικοί αγώνες τροφοδοτούν με περισσότερους ήρωες τους εθνικιστές από ότι όλοι οι υπερήρωες των κόμικς μαζί. Κι αυτό αφορά όλα τα έθνη της γης. Αντιθέτως, τα πρωτεία της αντιγραφής και της οικειοποίησης ανήκουν στην αριστερά, η οποία έτσι και αλλιώς έχει προσπαθήσει να κατοχυρώσει την αποκλειστικότητα για το trademark της επαναστατικότητας. Επαναστατικές μορφές και ριζοσπάστες έχουν πέσει θύματα της μυθοπλασίας της αριστεράς, ενώ ακόμα και άσματα όπως το “Γελαστό παιδί”, το οποίο αφορά τον Ιρλανδό εθνικιστή Michael Collins, αλέστηκαν στο μύλο της αριστερής προπαγάνδας. Ακόμα, όμως, και υπαρκτά ιστορικά πρόσωπα της αριστεράς “κουτσουρεύτηκαν” και λογοκρίθηκαν για να ταιριάξουν στα ιδεολογικά στεγανά: Από τις αποσιωπημένες εθνικιστικές και φυλετικές θέσεις του Τσε Γκεβάρα και τη συμπάθεια του Κάστρο για τον Χοσέ Αντόνιο, μέχρι τις θέσεις των Μπακούνιν και Κροπότκιν για την πατρίδα και την ηθική, όλα κόπηκαν και ξαναράφτηκαν στα διεθνιστικά πρότυπα της αριστεράς. 

Στο ίδιο μοτίβο, μία ακόμα φίρμα που οικειοποιήθηκε η αριστερά, με αποτέλεσμα να κυκλοφορήσουν κάθε είδους σχετικά σλόγκαν και αξεσουάρ προς πώληση, είναι η μασκοφόρα φιγούρα από την ταινία “V for Vendetta”. Με μία πρώτη, επιφανειακή, προσέγγιση η ταινία αναφέρεται σε έναν ελευθεριακό και επαναστατικό τύπο, που κρύβει το πρόσωπό του με μια cool μάσκα και προσπαθεί να ανατρέψει ένα φασιστικό - με την απολίτικη ισοπεδωτική έννοια του ολοκληρωτικού – καθεστώς. Αποτελεί, λοιπόν, πρώτης τάξεως ευκαιρία για να υιοθετηθεί η μάσκα και η γενικότερη αισθητική της ταινίας στο πλαίσιο της αντιφασιστικής δράσης, μέσω συνθημάτων, γκράφιτι και στίχων, όπως το περίφημο Remember remember the fifth of November, το οποίο αναφέρεται στη σύλληψη του πραγματικού ήρωα, Guy Fawkes – που η ιστορία του αποτέλεσε έμπνευση για το κόμικ και την ταινία “V for Vendetta” - στις 5 Νοεμβρίου του 1605. 

Το οξύμωρο στην όλη υπόθεση είναι πως ο πραγματικός Gay Fawkes ήταν μάλλον ριζοσπάστης Δεξιός παρά οτιδήποτε άλλο. Ο Guy Fawkes, γνωστός και ως Guido Fawkes (όνομα που χρησιμοποιούσε πολεμώντας στο πλευρό των Ισπανών Καθολικών στον Ογδοηκονταετή Πόλεμο), γεννήθηκε στις 13 Απριλίου του 1570 στο Γιόρκ της Αγγλίας και εκτελέστηκε δι' απαγχονισμού και διαμελισμού στις 31 Ιανουαρίου του 1606. Υπήρξε γόνος οικογένειας Καθολικών και μάλιστα φανατικών. Αν και Άγγλοι, οι γονείς του δεν ανήκαν στην Προτεσταντική Εκκλησία της Αγγλίας αλλά στη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία της Αγγλίας και Ουαλίας, απόλυτα προσηλωμένοι στον Πάπα. Ο Fawkes έχασε τον πατέρα του, Edward, σε ηλικία οκτώ ετών και η μητέρα του παντρεύτηκε έναν άλλο φανατικό καθολικό, ο οποίος μεγάλωσε αυτόν και τα τρία αδέρφια του. Όταν ενηλικιώθηκε, έχοντας γαλουχηθεί με την αυστηρή παραδοσιοκρατική, συντηρητική και θεοσεβούμενη Καθολική κοσμοαντίληψη, αποφάσισε να καταταχθεί στον ισπανικό στρατό πολεμώντας τους “αιρετικούς” Ολλανδούς Προτεστάντες, υπέρ της ηγεμονίας του Φιλίππου του Β’ της Ισπανίας, στον Ογδοηκονταετή Πόλεμο. Στη συνέχεια, προσπάθησε να ζητήσει βοήθεια από την Ισπανική Καθολική Εκκλησία με στόχο την ενίσχυση του Καθολικισμού στην Αγγλία, όμως δεν κατάφερε και πολλά. 

Ο Fawkes, μυώδης, σκληροτράχηλος, άνθρωπος της δράσης και της περιπέτειας, μιλιταριστής, φανατικός Χριστιανός, οργάνωσε την Κυριακή 20 Μαΐου του 1604 μια πρώτη συνάντηση με άλλους τέσσερις συνωμότες ενάντια στον Βασιλιά της Αγγλίας. Ο λόγος της συνωμοσίας δεν ήταν η αντιπάθεια προς τη μοναρχία ή την εξουσία, μια και επρόκειτο για παραδοσιοκράτες, μα η σκληρή πολιτική του Βασιλέα προς τους Καθολικούς. Ο Ιάκωβος ο Α’ υπήρξε Προτεστάντης της Αγγλικανικής Εκκλησίας, κυβέρνησε δε τόσο ανελέητα και σκληρά, που θεωρήθηκε υπαίτιος της σύγκρουσης Βασιλοφρόνων και Δημοκρατών (κοινοβουλευτικών). Η σκληρή του πολιτική προκαλούσε σφοδρές αντιδράσεις οι οποίες, από πλευράς Καθολικών, κορυφώθηκαν όταν ο Fawkes και οι άλλοι συνωμότες αποφάσισαν να τον δολοφονήσουν και να τοποθετήσουν στη θέση του την κόρη του Πριγκίπισσα Ελισάβετ. Το σχέδιο πέρασε από διάφορα στάδια επεξεργασίας και τελικά ο Fawkes και οι συνωμότες κατάφεραν να εντοπίσουν ένα κελάρι κάτω από το κοινοβούλιο, αποφασίζοντας να το γεμίσουν με βαρέλια πυρίτιδας και να το ανατινάξουν. Το περιστατικό έμεινε στην ιστορία ως “Η Συνωμοσία της Πυρίτιδας”. Το πρόβλημα για τους συνωμότες ήταν πως στις 5 Νοεμβρίου, ημέρα κατά την οποία επιθυμούσαν να κάνουν την επίθεση, μέσα στο κοινοβούλιο θα υπήρχαν και Καθολικοί, τους οποίους οι συνωμότες δεν ήθελαν να σκοτώσουν. Έτσι, λοιπόν, έστειλαν μία ανώνυμη επιστολή στον Λόρδο Monteagle, τον οποίο προειδοποιούσαν να μην παρουσιαστεί στο Κοινοβούλιο. Ο Λόρδος ενημέρωσε τις αρχές ασφαλείας και σε έλεγχο στα υπόγεια του Κοινοβουλίου εντοπίστηκαν τα βαρέλια της πυρίτιδας και συνελήφθη ο Fawkes. Μετά από φρικτά βασανιστήρια αναγκάστηκε να αποκαλύψει τα ονόματα των υπόλοιπων συνωμοτών και όλοι τους εκτελέστηκαν με αγχόνη και διαμελισμό. 

Στόχος των συνωμοτών ήταν η δημιουργία ευνοϊκότερων συνθηκών για τους Καθολικούς και η σε βάθος χρόνου άσκηση, ή επιρροή, της εξουσίας από την Καθολική Εκκλησία, άρα η ενίσχυση του Πάπα στην Αγγλία και την Ουαλία. Όλοι τους ήταν γαλουχημένοι σε πεδία φρικτών θρησκευτικών μαχών, στα οποία βρέθηκαν εθελοντικά, υπερασπιζόμενοι παραδοσιακές αρχές, όχι του Χριστιανισμού ενάντια σε μια άλλη πίστη, μα των θέσεων και των εξουσιών του Καθολικισμού. Η παραδοσιοκρατία, ο συντηρητισμός, η επέμβαση της Παπικής Εκκλησίας στα κρατικά ζητήματα, ακόμα και η Θεοκρατία, η ανισότητα, η εξουσία, ο μιλιταρισμός, η πειθαρχία, ο ολοκληρωτισμός, η Μοναρχία, η Πίστη στο Θεό πάνω από το άτομο, η Καθολική διδασκαλία, η Καθολική τέχνη και η Καθολική θεολογία είναι ορισμένες από τις βασικές ιδέες που εξέφραζαν τους συνωμότες, τοποθετώντας τους, με τα σημερινά δεδομένα, μάλλον στη Δεξιά παρά σε οποιαδήποτε μορφή της Αριστεράς. Η δε οικειοποίηση του ίδιου του Fawkes και των πράξεών του από την αριστερά και δη την αναρχίζουσα άκρα αριστερά, φαντάζει το λιγότερο γελοία. 

Κλείνοντας αυτή τη μικρή παρουσίαση του ιστορικού πλαισίου, από το οποίο προήλθε η έμπνευση για την ταινία “V for Vendetta”, δεν μπορούμε παρά να καταλήξουμε πως η γνώση αποτελεί τη μοναδική δύναμη αντίστασης απέναντι σε μία συστηματική προσπάθεια παραχάραξης των ιστορικών γεγονότων και οικειοποίησης προσώπων, συμβόλων και καταστάσεων. 

του I.A.K

Ταυτότητα

Αρχείο

-Ελεύθερη αναδημοσίευση κειμένων - Ομάδα Ιδεάπολις - επικοινωνία: ideapolisgr@yahoo.gr - Πάτα στις ρίζες σου γερά και κοίτα ψηλά -