Κυριακή, 22 Ιουνίου 2014

Είναι αλήθεια ότι η ανάπτυξη της τεχνολογίας και η ευρεία διάδοση της χρήσης του διαδικτύου έχουν αλλάξει, έως ένα μεγάλο βαθμό, τον τρόπο που επιλέγουμε για να ενημερωθούμε, να ερευνήσουμε, να μελετήσουμε, να ψυχαγωγηθούμε και πάει λέγοντας. Όσο και να αναπτυχθούν τα καινούρια μέσα, όμως, δεν θα μπορέσουν ποτέ να υποκαταστήσουν πλήρως την ανάγκη για έντυπη συγγραφική παραγωγή, είτε αυτή μεταφράζεται σε βιβλία είτε σε περιοδικά έντυπα. Το γιατί ισχύει αυτό είναι περίπλοκο για να αναλυθεί επαρκώς σε λίγες γραμμές. Ίσως να είναι τα αισθήματα που κατακλύζουν κάποιον, καθώς πρωτοξεφυλλίζει το έντυπο που μόλις έχει αγοράσει, η μυρωδιά του χαρτιού εκτύπωσης - ιλουστρασιόν ή μη -, η αίσθηση του απτού, η καλαισθησία του εξωφύλλου και η εικόνα μίας γεμάτης βιβλιοθήκης, η δυνατότητα να ανατρέξει κανείς άμεσα στην τυπωμένη πληροφορία ή γνώση, ακόμα και η συνήθεια του να υπογραμμίζουμε και να σημειώνουμε πάνω στο χαρτί. 

Το περιοδικό Patria διανύει αισίως τον έβδομο χρόνο κυκλοφορίας, γεγονός που αποτελεί από μόνο του ένα επίτευγμα για τα εγχώρια δεδομένα, σε ό,τι αφορά στην έντυπη συγγραφική δραστηριότητα της εθνοκεντρικής διανόησης. Μία δραστηριότητα η οποία, όπως εύστοχα αναφέρεται και στο εκδοτικό σημείωμα του περιοδικού, δεν συμπίπτει σε καμία περίπτωση με την αλματώδη άνοδο της “εθνικοπατριωτικής ψήφου”, η οποία, όσο κριτικά και να την αντιμετωπίσει κανείς, υποδηλώνει τουλάχιστο μία υποτυπώδη ριζοσπαστικοποίηση της σκέψης μίας μεγάλης μερίδας της ελληνικής κοινωνίας. 

Τα καλά νέα για το Patria, όμως, δεν είναι ότι συνεχίζει στην πεπατημένη της προηγούμενης επταετίας για να εισπράξει, ίσως, την υπόληψη της καθιέρωσης, αλλά, αντιθέτως, το ότι τολμά να εξελιχθεί, να αναθεωρήσει, να αλλάξει. Επιπροσθέτως, η νέα εκδοτική του ομάδα δείχνει να αντιλαμβάνεται ότι υπάρχει ένα μεγάλο πεδίο δράσης σε επίπεδο πολιτικής διανόησης, παράδοσης και κουλτούρας και υπόσχεται πολλές εκπλήξεις για το κοντινό μέλλον. Η συνεργασία με τον εκδοτικό οίκο Arktos αποτελεί σίγουρα ένα ευχάριστο πρώτο δείγμα γραφής. 

Πέρα από το άνοιγμα ενός νέου κύκλου για την εκδοτική προσπάθεια του Patria, το οποίο ίσως να είναι αρκετό από μόνο του για στηρίξει κάποιος αυτή την έκδοση, υπάρχει και το νέο τεύχος του περιοδικού καθ' αυτό. Νέο σχήμα, εξήντα οχτώ χορταστικές σελίδες και θεματολογία για όλα τα ενδιαφέροντα: Πολιτική, ιστορία, δράση, γεωπολιτική, θέματα διεθνούς ενδιαφέροντος, καθώς και ένα εκτεταμένο αφιέρωμα στη δολοφονία των Γιώργου Φουντούλη και Μάνου Καπελώνη, όπως και στις διώξεις απέναντι στα εθνικιστικά κινήματα σε Ελλάδα και εξωτερικό. Κορυφαία στήλη του περιοδικού, κατά την ταπεινή άποψη του γράφοντα, η “ανδρόσφαιρα” με το κείμενο: “Άνδρες, “άνδρες” και πρότυπα”, που αποτελεί μία φρέσκια και αρκετά διαφορετική προσέγγιση του ρόλου των φύλων και ιδιαίτερα των ανδρών, σε πλήρη αντιδιαστολή με την κατεστημένη πολιτικά ορθή άποψη. 

Σ' αυτό το σημείο, πρέπει να σημειώσουμε ότι αρκετοί είναι οι συντάκτες και φίλοι του Ιδεάπολις που συνεισέφεραν με τον έναν ή τον άλλο τρόπο σ' αυτή τη νέα προσπάθεια του Patria, οπότε είναι λογικό να χαιρόμαστε διπλά με το αποτέλεσμα του πρώτου τεύχους του νέου κύκλου και να έχουμε ένα επιπλέον κίνητρο, ώστε να στεφτεί με επιτυχία αυτή η προσπάθεια. 

Για να μην κατηγορηθούμε για προκατάληψη, πρέπει, επίσης, να αναφέρουμε ότι υπάρχουν ορισμένα λαθάκια στη διόρθωση των κειμένων, που θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί, ώστε να διατηρηθεί το άψογο και επαγγελματικό, κατά τα άλλα, επίπεδο της έκδοσης. Εκτός αυτού, ελπίζουμε να λυθεί το, οικονομικό κατά βάση, ζήτημα που θέλει το περιοδικό να έχει δύο διαφορετικές ημερομηνίες κυκλοφορίας, πρώτα για την Αθήνα και μετά από δύο, περίπου, εβδομάδες για την υπόλοιπη Ελλάδα. Σχετικά, πάντως, με την προμήθεια του περιοδικού μπορεί κανείς να βρει τρόπους επικοινωνίας και στην καινούρια ιστοσελίδα των εκδόσεων Patria

Τελειώνοντας τη σύντομη παρουσίαση του νέου τεύχους του περιοδικού Patria, θα θέλαμε να σταθούμε σε δύο σημεία. Το πρώτο σημείο έχει να κάνει με την ανάγκη της έμπρακτης στήριξης των δραστηριοτήτων, που έχουν να κάνουν με την ανάπτυξη και τη διάδοση των ιδεών μας. Είτε αυτές είναι η έκδοση ενός περιοδικού, είτε η παραγωγή ενός μουσικού cd, είτε η διεξαγωγή μίας εκδήλωσης, είτε οτιδήποτε άλλο, πρέπει να κατανοήσουμε ότι η στήριξη και, κυριότερα, η ενεργή συμμετοχή στα διάφορα εγχειρήματα είναι οι μοναδικοί τρόποι για την ανάπτυξη ενός κινήματος. Ωραία είναι τα λόγια, αλλά οι πράξεις είναι αυτές που μετράνε. 

Το δεύτερο σημείο έχει να κάνει με την ποιότητα των διαφόρων εγχειρημάτων. Με λίγα λόγια, καλές οι πρωτοβουλίες, ωραία τα fanzines, τα blogs και οι σελίδες στο facebook, ακόμα καλύτερα τα συγκροτήματα, αλλά το θέμα είναι να έχουν την απαιτούμενη ποιότητα περιεχομένου, την αισθητική και την αίσθηση της κατεύθυνσης, ώστε η όποια στήριξή τους να είναι συνειδητή και να μην γίνεται “χαριστικά”, χάρη μίας κακώς εννοούμενης αλληλεγγύης. 

Το νέο τεύχος του περιοδικού Patria πιστεύουμε πως έχει την ποιότητα, για να σταθεί ως περιοδικό εναλλακτικής σκέψης ακόμα και στους ιδεολογικούς του αντιπάλους. Η έκδοσή του σηματοδοτεί την απαρχή ενός νέου κύκλου δραστηριοτήτων και μας ζητά να συμμετέχουμε. Κυκλοφορεί κάπου εκεί έξω. Αναζήτησέ το, μελέτησέ το και θα τα ξαναπούμε. 

του Χρήστου Καρανικόπουλου

Ταυτότητα

Αρχείο

-Ελεύθερη αναδημοσίευση κειμένων - Ομάδα Ιδεάπολις - επικοινωνία: ideapolisgr@yahoo.gr - Πάτα στις ρίζες σου γερά και κοίτα ψηλά -