Τετάρτη, 5 Φεβρουαρίου 2014

Φωτογραφία από τα επεισόδια που ξέσπασαν στις 21/1/2014

Είναι πλέον αρκετά γνωστό πως την πρωτοπορία στην Ουκρανική Εξέγερση την αποτελούν οι Εθνικιστές, καθώς η ένωση πολλών Αυτόνομων και ανεξάρτητων ομάδων, στην συμμαχία του Δεξιού Τομέα (Right Sector), αποτελεί το πιο μαχητικό κομμάτι των διαδηλωτών. Πρωτοστατούν στις διαδηλώσεις και στις συγκρούσεις με τις δυνάμεις καταστολής του Γιανουκόβιτς, κατορθώνοντας να επισκιάσουν με την παρουσία και την δράση τους τα υπόλοιπα κόμματα και οργανώσεις της Αντιπολίτευσης. Πρόσφατα όμως, υπήρξε μια κοινή ανακοίνωση του Jobbik και του πολωνικού Ruch Narodowy με την οποία καλούσαν τις κυβερνήσεις των κρατών τους να συντονίσουν τις δράσεις τους, ώστε να υπάρξει προστασία της πολωνικής και ουγγρικής μειονότητας που διαβιούν εντός των Ουκρανικών συνόρων. Η πορεία του Jobbik κυρίως, είναι γνωστή πια στους Ευρωπαίους Εθνικιστές, καθώς και οι πλήρως αντευρωπαϊκές του θέσεις. Έχει όμως πολύ μεγάλη σημασία και ο τρόπος που επέλεξε ο Δεξιός Τομέας να απαντήσει σε αυτή την κοινή δήλωση των Ούγγρων και Πολωνών "λαϊκιστών".

Πολλοί Ευρωπαίοι Εθνικιστές έχουν δείξει την ολοκληρωτική τους υποστήριξη στους Ουκρανούς Εθνικιστές στα επαναστατικά γεγονότα που συμβαίνουν τώρα στην Ουκρανία. Μεγάλος αριθμός εθνικιστών από την Πολωνία και τη Ρουμανία την Ιταλία και την Ελλάδα, την Ισπανία και τη Σουηδία με μεγάλη χαρά έμαθαν τις ανακοινώσεις μας και κατάλαβαν ότι δεν παλεύουμε να έρθουμε γρηγορότερα στην Ε.Ε, αλλά για ελευθερία από το νεοφιλελεύθερο εγκληματικό και ολιγαρχικό καθεστώς του Γιανουκόβιτς. Είναι αρκετά πιθανό, ότι ανάμεσα στις φωτιές στους δρόμους του Κιέβου, πολλοί Ευρωπαίοι εθνικιστές είδαν το φως της μελλοντικής νίκης των συντηρητικών, εθνικιστικών επαναστατικών δυνάμεων σε όλη την Ευρώπη. Έχοντας αυτό υπόψιν εκπλαγήκαμε και απογοητευτήκαμε ιδιαιτέρως όταν μάθαμε την κοινή δράση του Ουγγρικού κόμματος Jobbik και του Πολωνικού κινήματος Ruch Narodowy. Στην κοινή τους δήλωση και οι δύο καλούν τις κυβερνήσεις τους να ενώσουν τις δυνάμεις τους για την "υπεράσπιση" των συμφερόντων της Ουγγρικής και της Πολωνικής μειονότητας στην Ουκρανία, όσον αφορά τα τωρινά επαναστατικά γεγονότα. Αυτοί οι Πολωνοί και Ούγγροι λαϊκιστές ανησυχούν για την άνοδο του Εθνικισμού στην Ουκρανία. Έχουν την ίδια ακριβώς οπτική με την εγχώρια (Ουκρανική) εγκληματική ελίτ, τους Ρώσους σoβινιστές και τους Αμερικάνους ιμπεριαλιστές (αξίζει να σημειωθεί ότι διάφοροι Αμερικανοί πολιτικοί με επιρροή εξέφρασαν την ανησυχία τους σχετικά με τα επαναστατικά γεγονότα στην Ουκρανία, λόγω της εθνικιστικής φύσης αυτών των γεγονότων).

Απαντώντας στη δήλωση του Jobbik και του Ruch Narodowy, αρχικά θα θέλαμε να πούμε πως ο Ουκρανικός Εθνικισμός δεν είναι σοβινιστικός. Για παράδειγμα παρά το γεγονός ότι κατά τη διάρκεια του μεσοπολέμου κάποια Ουκρανικά εδάφη βρίσκονταν υπό Πολωνική κυριαρχία και η Πολωνική κυβέρνηση υιοθέτησε μια πολιτική αφομοίωσης του τοπικού πληθυσμού, μετά το τέλος του 2ου παγκοσμίου πολέμου η ένωση των Ουκρανών εθνικιστών προσπάθησε να αποκτήσει επαφές και να δουλέψει μαζί με Πολωνικές αντικομμουνιστικές δυνάμεις (δυστυχώς απόλυτη συνεργασία δεν ήταν εφικτή επειδή μεγάλο τμήμα αυτών των δυνάμεων είχε ιμπεριαλιστικές απόψεις). 

Σχετικά με τις σχέσεις μας με τους Ούγγρους, αξίζει να σημειωθεί ότι το 1939 η Ουγγαρία εισέβαλε και κατέλαβε τα Ουκρανικά Καρπάθια. Πριν από αυτό, όταν και η Ουγγαρία και ένα τμήμα των Ουκρανικών εδαφών ανήκαν στην αυτοκρατορία των Αψβούργων οι Ούγγροι επιχείρησαν να διεξάγουν μια πολιτική αφομοίωσης στους Ουκρανούς. Παρ' όλα αυτά, μετά τον 2ο ΠΠ, η ένωση των Ουκρανών εθνικιστών άφησε τις διαμάχες του παρελθόντος πίσω και συνεργάστηκε με Ούγγρους Εθνικιστές στο αντι - μπολσεβικικό μπλοκ των λαών. Επιπλέον, ομάδες Ουκρανών εθελοντών το 1956 έχυσαν το αίμα τους και θυσίασαν τις ζωές τους υποστηρίζοντας την Ουγγρικη εξέγερση. Πρόσφατα οι Ουκρανοί Εθνικιστές απέχουν πολύ από τη σοβινιστική θέαση και από το να ρίχνουν λάδι στην φωτιά της αμφίδρομης εχθρότητας που υπήρχε στο παρελθόν. Έχουμε ηδη δηλώσει κάποιες φορές πώς η εθνική επανάσταση στην Ουκρανία δεν αποτελεί καμία απειλή στην ντόπια πολωνική μειονότητα στην Ουκρανία. Δεν υπάρχει ανάγκη για καμία άλλη εθνική μειονότητα να ανησυχεί επίσης. Ακριβώς το αντίθετο, πιστεύουμε ότι το κράτος πρέπει να εγγυάται το δικαίωμά τους να ζουν σύμφωνα με την κουλτούρα τους όσο είναι πιστοί προς τους Ουκρανούς. Επομένως, αυτή η δήλωση συγκεκριμένων Ούγγρων και Πολωνών πολιτικών είναι παντελώς αβάσιμη. Παρ όλα αυτά η ίδια η δήλωση δεν είναι μόνο αντι- Ουκρανική, αλλά είναι αντι- Ευρωπαϊκή. 

Σήμερα, τα εθνικιστικά κινήματα σε όλη την Ευρώπη πρέπει να προωθούν την ενότητα. Αυτό απευθύνεται κυρίως στους Εθνικιστές της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης. Συγκεκριμένα ο Δεξιός Τομέας πιστεύει ότι η εχθρότητα του παρελθόντος ανάμεσα σε Ουκρανούς και Πολωνούς, Ουκρανούς και Ούγγρους. Ουκρανούς και Ρουμάνους όπως επίσης και Ούγγρους και Ρουμάνους, πρέπει να αφεθεί πίσω. Ακολουθώντας τις αρχές του αυθεντικού Εθνικισμού, πρέπει να δημιουργήσουμε ένα γεωπολιτικό κέντρο το οποίο μέσω της δύναμής του θα δείξει στην υπόλοιπη Ευρώπη τον δρόμο για την Ελευθερία. Καλούμε τους εκπροσώπους των εθνικιστικών κομμάτων στην Ευρώπη να καταδικάσουν τις πράξεις του Jobbik και του του Rush Narodowy. Η διάδοση του σοβινισμού δεν έχει καμία χρησιμότητα ούτε για τα ήδη συγκροτημένα έθνη, ούτε για την Ευρώπη σαν σύνολο. Θα θέλαμε επίσης να υπενθυμίσουμε στους εκπροσώπους του Jobbik ότι είμαστε πολύ χαρούμενοι για την επιτυχία τους στην Ουγγαρία και ότι θα θέλαμε να δούμε την Ουγγαρία να γίνεται ένα εθνικιστικό και συντηρητικό κράτος. Παρ όλα αυτά όποια ιμπεριαλιστική δήλωση και δράση στρέφεται εναντίον της Ουκρανίας και της εδαφικής της ακεραιότητας θα έχει άμεση απάντηση από εμάς. Οι αληθινοί πατριώτες, οι εθνικιστές και οι συντηρητικοί επαναστάτες δεν πρέπει να φοβούνται την εθνική επανάσταση στην Ουκρανία. Οποιοσδήποτε φοβάται είτε δε γνωρίζει τον Ουκρανικό Εθνικισμό είτε είναι σοβινιστής και προσωρινός σύμμαχος των δυνάμεων της παγκοσμιοποίησης που επίσης ανησυχούν από την επιτυχία των Ουκρανών εθνικιστών.

Μετάφραση & Επιμέλεια των Δημήτρη Μπουγιώτη και Παναγιώτη Λουκά

Ταυτότητα

Αρχείο

-Ελεύθερη αναδημοσίευση κειμένων - Ομάδα Ιδεάπολις - επικοινωνία: ideapolisgr@yahoo.gr - Πάτα στις ρίζες σου γερά και κοίτα ψηλά -