Παρασκευή, 24 Ιανουαρίου 2014


Η αλλαγή του ημερολογιακού έτους είθισται να προκαλεί μία απολογιστική ανάγκη και να σηματοδοτεί μία διαδικασία προγραμματισμού και οριοθέτησης στόχων. Η χρονιά που μας πέρασε υπήρξε έντονα φορτισμένη και επέφερε (ή παγίωσε) σημαντικές αλλαγές σε πολιτικό, κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο. Για τον μικρό Κύκλο του ηλεκτρονικού μας περιοδικού το 2013 αποτελεί ορόσημο, μια και μέσα σ' αυτή τη χρονιά σαλπάραμε για το παρθενικό μας ταξίδι. 

Την άνοιξη του '13 ξεκίνησε η λειτουργία του ηλεκτρονικού περιοδικού Ιδεάπολις, ως ένα μέσο έκφρασης και προβληματισμού πάνω σε μία βάση “εθνοκεντρική, αντικαπιταλιστική, αντιδογματική, με συναίσθηση της βιολογικής πραγματικότητας”. Γύρω από το περιοδικό αναπτύχθηκε ένας κύκλος ατόμων με γνώμονα το αλληλένδετο σκέψης και δράσης, κινούμενος στους άξονες της επανάκτησης της Ταυτότητας, της βιωματικής προσέγγισης της Παράδοσης και της ουσιαστικής ανάπτυξης της έννοιας της Κοινότητας, η οποία πηγάζει μέσα από τα ελληνικά ζώπυρα. 

Σ' αυτό το σημείο οφείλουμε να σημειώσουμε ότι το συγκεκριμένο εγχείρημα προχώρησε μετά από μία μακρά περίοδο ζυμώσεων μεταξύ ατόμων και συλλογικοτήτων με διαφορετικές, ίσως, ιδεολογικές αφετηρίες, αλλά με ειλικρινή διάθεση σύνθεσης και προσφοράς για την διαμόρφωση μίας συνισταμένης δύναμης, στραμμένης προς την κατεύθυνση της δημιουργικής αντίστασης απέναντι στην διαλυτική επιρροή της ιδεολογίας της παγκόσμιας αγοράς. Η ανάπτυξη μίας γνήσια συλλογικής συνείδησης και μίας κινηματικής λογικής, έστω και σε ένα μικροσκοπικό επίπεδο όπως το δικό μας, αποτελεί την ουσιαστικότερη κατάκτηση του Κύκλου μας, σ' αυτό το πρώτο στάδιο. Λειτουργώντας μέσα σ' ένα πλαίσιο πλήρους διαφάνειας, σεβασμού και ισοτιμίας μεταξύ των συμμετεχόντων, προσπαθούμε να ξεπεράσουμε τη σκόπελο του ατομικισμού και αυτο-οργανωνόμαστε συλλογικά. 

Παραλλήλως, μέσα από την αρθρογραφία του ηλεκτρονικού μας περιοδικού με μεταφράσεις κειμένων ξένων διανοητών αλλά και με πρωτότυπα κείμενα συναγωνιστών και συνεργατών, καθώς και μέσα από συζητήσεις, συνελεύσεις και συνεδρίες, ανοίγουμε έναν κύκλο προβληματισμού με στόχο τον εμπλουτισμό, την επικαιροποίηση ή και την αναθεώρηση του ιδεολογικού μας οπλοστασίου. Επιπροσθέτως, επιχειρούμε να αναδείξουμε τη δική μας αισθητική αντίληψη, απέναντι στα παρακμιακά είδωλα του σύγχρονου κόσμου και προσπαθούμε να καλλιεργήσουμε μία διαφορετική πολιτική κουλτούρα πραγματικής συντροφικότητας και αλληλεγγύης, μεταξύ αυτών που επιλέγουν, και αυτών που επιλέγουμε εμείς, να πορευτούμε μαζί. Όλα αυτά βέβαια μέσα στο μέτρο του δυνατού, γνωρίζοντας τις περιορισμένες μας δυνατότητες και με σεβασμό απέναντι σε όλους όσους ακολουθούν το δύσβατο μονοπάτι της αλήθειας σε μια εποχή καθολικής εξαπάτησης. 

Παρουσιάζοντας συνοπτικά τις ανοιχτές μας δραστηριότητες μέσα στη χρονιά που μας πέρασε στεκόμαστε σίγουρα στη διοργάνωση της θερινής συνάντησης “Κάστρα Ιδεών”, η οποία, παρά τις αντικειμενικές δυσκολίες, κρίνεται απόλυτα επιτυχημένη και φιλοδοξούμε να έχει συνέχεια και, γιατί όχι, να γίνει θεσμός. Επίσης, ο Κύκλος μας προχώρησε σε ορισμένες συμβολικές πράξεις αλληλεγγύης, σε πολιτικό και κοινωνικό επίπεδο, σε πεζοπορίες και εξορμήσεις (κι εδώ), σε παρεμβάσεις σχετικά με την πολιτική επικαιρότητα (εδώ, εδώ, εδώ κι εδώ), καθώς και στην παραγωγή προπαγανδιστικού υλικού

Εδώ, βεβαίως, πρέπει να υπογραμμίσουμε ότι, αν και μας απασχολεί πρώτιστα ο κόσμος των ιδεών και της μεταπολιτικής διαμόρφωσης ενός νέου συστήματος αξιών και συμπεριφορών, εντούτοις, σε καμία περίπτωση δεν γίνεται να μας αφήσουν ουδέτερους, αδιάφορους ή απαθείς αυτά που συμβαίνουν γύρω μας. Κάτι τέτοιο συνιστά πολιτικό αυτισμό και δεν επιθυμούμε το ρόλο των “τυφλών σοφών”. Το ζητούμενο για εμάς είναι, μέσω των δραστηριοτήτων μας, να ορίσουμε τη διαχωριστική γραμμή μεταξύ του αναγκαίου αυτοπροσδιορισμού και του αναπόφευκτου ετεροκαθορισμού, να διαμορφώσουμε σταδιακά τη δική μας κοινότητα και να σφυρηλατήσουμε τις συντροφικές σχέσεις μεταξύ μας. Με άλλα λόγια, να ζούμε όσο το δυνατόν σύμφωνα με τη δική μας κοσμοθεωρία. 

Σαφέστατα, μέσα σ' αυτό το χρονικό διάστημα των λίγων μηνών έγιναν πολλά και θα μπορούσαν να γίνουν ακόμα περισσότερα και ποιοτικότερα. Είναι καλύτερο όμως να γίνονται μικρά και σταθερά βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση, παρά παρακινδυνευμένα άλματα στο κενό. Με το ίδιο σκεπτικό και την ίδια νοοτροπία θα πορευτούμε και αυτή τη χρονιά. Στόχος μας είναι να παγιώσουμε και να αναβαθμίσουμε την παρουσία μας, με συνέπεια και οργάνωση. Τίποτα δεν επιτυγχάνεται, αν αφεθεί στην τύχη και στον αυτοσχεδιασμό, χωρίς πλάνο και μεθοδικότητα, όσο ταλαντούχος ή χαρισματικός κι αν είναι κάποιος. Σκοπός μας είναι να χτίσουμε τη δική μας κοινότητα και ακόμα βρισκόμαστε στο πρώτο στάδιο των θεμελίων. Η αρχή, όμως, είναι το ήμισυ του παντός και οι σωστές βάσεις είναι αυτές που θα καθορίσουν τη μελλοντική πορεία του εγχειρήματος. 

Δεν μπορούμε, φυσικά, να αναφερόμαστε σε σωστές βάσεις και στο μέλλον γενικότερα, χωρίς να έχουμε στους στόχους μας την σταδιακή μετεξέλιξη της υπόστασης του Κύκλου μας. Η διεύρυνση του Κύκλου αποτελεί, φυσικά, στόχο, αλλά σε καμία περίπτωση αυτοσκοπό. Αυτά που έχουν περισσότερη σημασία είναι η διάδοση και η επιρροή των ιδεών, καθώς και η ανάπτυξη ενός πνεύματος αμοιβαιότητας και συνεργασίας μεταξύ αυτών των συναφών δυνάμεων που είναι σε θέση να συνειδητοποιήσουν ότι μας ενώνουν περισσότερα από αυτά που μας χωρίζουν. Θέλουμε, λοιπόν, ο φάρος μας να αρχίσει να εκπέμπει δυνατότερα, όχι για να προσελκύσει, δεν είναι εξάλλου αυτός ο ρόλος των φάρων, αλλά για να μεταφέρει το φως της ιδέας μακρύτερα, βοηθώντας και τους υπόλοιπους ταξιδιώτες να αποφύγουν τις σκοπέλους της παρακμής του σύγχρονου κόσμου. 

Για να μπορέσει κανείς, όμως, να εμπνεύσει και να επηρεάσει ουσιαστικά και σε βάθος χρόνου, χωρίς να επιζητεί πρόσκαιρα οφέλη και εικονική δημοφιλία, πρέπει να αποπνέει σοβαρότητα και να αποτελεί απτή οντότητα. Ο λαϊκισμός, ο καταγγελτικός λόγος, ο δογματισμός, οι διαδικτυακοί διαξιφισμοί, η ημιμάθεια, η ανέξοδη υπερεπαναστατικότητα, η στείρα αντίδραση, αποτελούν συνθετικά στοιχεία πολιτικής καρικατούρας. Οι ανώνυμες ιντερνετικές γκρούπες έχουν χαμηλό ταβάνι και από ένα σημείο και μετά δεν έχουν την δυνατότητα να περάσουν στο επόμενο επίπεδο. Οι ιδεαλιστές και οι οραματιστές του αύριο καλούνται να χαράξουν τα δικά τους μονοπάτια και οφείλουν να ζητούν και να αναλαμβάνουν την ευθύνη. 

Το πεδίο της δράσης που ανοίγεται μπροστά μας δεν έχει όρια. Όρια έχουν μόνο οι δικές μας αντοχές και η πρόκληση είναι να τα φτάσουμε και να τα ξεπεράσουμε. Έχουμε συνειδητοποιήσει ότι η επιτυχία ή η αποτυχία του εγχειρήματός μας βαρύνει αποκλειστικά και μόνο εμάς, ως δημιουργούς, γκρεμιστές του παλιού και χτίστες του νέου. Σ' αυτό το δημιουργικό μας ταξίδι ψάχνουμε συνταξιδιώτες συντρόφους και όχι ακολούθους. Ατενίζουμε το μέλλον μέσα από το ομιχλώδες τοπίο του σύγχρονου κόσμου και προχωρούμε με φάρο τις ιδέες μας. Και το ταξίδι συνεχίζεται... 

Από την συντακτική ομάδα

Ταυτότητα

Αρχείο

-Ελεύθερη αναδημοσίευση κειμένων - Ομάδα Ιδεάπολις - επικοινωνία: ideapolisgr@yahoo.gr - Πάτα στις ρίζες σου γερά και κοίτα ψηλά -