Τετάρτη, 25 Δεκεμβρίου 2013

Τα Χριστούγεννα (ένα άλλο όνομα για το Χειμερινό Ηλιοστάσιο) συνδέονται με το αειθαλές δένδρο. Τα Χριστούγεννα γιορτάζονταν πάντοτε στις χώρες της Ευρώπης, από αμνημονεύτων χρόνων, ως η μεγάλη γιορτή που προμηνύει την αναγέννηση της φύσης και της ζωής μετά την κοίμηση του χειμώνα. Δεν γίνεται να μην σκεφτεί κανείς ότι και η Ευρώπη κάποια μέρα θα αναγεννηθεί από την Κοίμηση, ακόμα κι αν αυτή διαρκεί περισσότερο από τον κύκλο της φύσης. 

Τα Χριστούγεννα είναι για τα παιδιά. Είναι επίσης μία γιορτή όπου η ομορφιά έχει κορυφαία θέση. Δεν είναι μήπως μία χρυσή ευκαιρία για να αναλογιστούμε αυτή τη θεμελιώδη έννοια, μία από τις συνιστώσες της “Ομηρικής τριάδας”; “Η φύση ως το θεμέλιο, η αριστεία ως στόχος, η ομορφιά ως ορίζοντας”. 

Αντί για μία διατριβή στην ομορφιά, θέλω να προσφέρω σε όσους διαβάζουν αυτές τις γραμμές κάποιες πρακτικές συμβουλές, χωρίς, ωστόσο, να παραγνωρίζεται ένας στοχαστικός προβληματισμός: Η αισθητική βασίζεται στην ηθική (το καλό ορίζεται από το όμορφο) και η ηθική βασίζεται στην αισθητική (το καλό είναι αδιαχώριστο από το όμορφο). 

Καλλιεργήστε την ομορφιά (την αισθητική) για τον εαυτό σας και τους αγαπημένους σας. Η ομορφιά δεν είναι θέμα χρημάτων και κατανάλωσης. Εδρεύει σε όλα τα πράγματα, κυρίως στις μικρές λεπτομέρειες της ζωής. 

Η ομορφιά προσφέρεται ελεύθερα από τη φύση: Η ποίηση των νεφών ένα φωτεινό πρωινό, το χτύπημα της βροχής στη στέγη, οι έναστρες νύχτες, τα θερινά ηλιοβασιλέματα, οι πρώτες νιφάδες χιονιού, τα χρώματα του δάσους το χειμώνα, τα πρώτα λουλούδια στον κήπο, η κραυγή της κουκουβάγιας τη νύχτα, η μυρωδιά της φωτιάς του τζακιού ενός εξοχικού... 

Αν η ομορφιά της φύσης μάς προσφέρεται, η ομορφιά που δημιουργούμε στη ζωή μας απαιτεί προσπάθεια και προσοχή. 

Να θυμάστε ότι δεν υπάρχει ομορφιά (ή χαρά) χωρίς την αρμονία χρωμάτων, υλικών, σχημάτων και μορφών. Αυτό ισχύει για το σπίτι, τα ρούχα και τα μικρά εξαρτήματα της ζωής. Να αποφεύγετε τα συνθετικά και πλαστικά υλικά υπέρ των φυσικών. 

Δεν υπάρχει ομορφιά χωρίς ευγένεια στις σχέσεις με τους κοντινούς και τους μακρινούς (εκτός από τους ηλίθιους). 

Η αισθητική είναι το θεμέλιο της ηθικής. Πράγματι, δεν υπάρχει ομορφιά χωρίς την ηθική και σωματική ισορροπία. Για παράδειγμα, το να κρατάς τους πόνους και τα προβλήματα, αυτά της καρδιάς και του σώματος, για τον εαυτό σου τους δύσκολους μήνες. Θα αποκτήσεις εκτίμηση για τη διακριτικότητά σου και φήμη για καλή παρέα. Θα αποκτήσεις, επίσης, αυτοεκτίμηση. 

Καλά Χριστούγεννα σε όλους! 

για το Ιδεάπολις, του Χρήστου Καρανικόπουλου

Ταυτότητα

Αρχείο

-Ελεύθερη αναδημοσίευση κειμένων - Ομάδα Ιδεάπολις - επικοινωνία: ideapolisgr@yahoo.gr - Πάτα στις ρίζες σου γερά και κοίτα ψηλά -