Πέμπτη, 12 Σεπτεμβρίου 2013

Τον τελευταίο χρόνο έχουμε γίνει μάρτυρες μίας πρωτοφανούς επιχείρησης από το Υπουργείο ΠΡΟ.ΠΟ, η οποία φαίνεται να έχει ως σκοπό να διαλύσει όσες δομές είχε δημιουργήσει μέχρι τώρα η εξωκοινοβουλευτική αριστερά. Δομές παράνομες και παρακρατικές, οι οποίες τόσα χρόνια λειτουργούσαν με την ανοχή του ίδιου του κράτους, τόσο του φιλελεύθερου όσο και του “σοσιαλιστικού”.

Η πιο “θεαματική” κίνηση έγινε φυσικά με τη Βίλα Αμαλίας, η οποία αποτελούσε για δεκαετίες το βασικό ορμητήριο μελών της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς και ήταν σίγουρα η σημαντικότερη κατάληψη από πλευράς μαζικότητας. Εκτός από συζητήσεις και συναυλίες, όπως θέλουν να μας το παρουσιάζουν, με κέντρο τη Βίλα Αμαλίας είχαν συντονιστεί και πραγματοποιηθεί δεκάδες επιθέσεις, ειδικά τα τελευταία χρόνια, σε κατοίκους του Άγιου Παντελεήμονα, ειδικότερα σε όσους ασχολούνται με την τοπική Επιτροπή Κατοίκων, αλλά και σε Έλληνες νεολαίους που αντιστέκονται στην περαιτέρω υποβάθμιση και γκετοποίηση της περιοχής.

Επίσης, από τη Βίλα Αμαλίας ξεκίνησαν δεκάδες αντισυγκεντρώσεις και αντιφασιστικές μοτοπορείες, ενώ εκεί κατασκευάζονταν και αμέτρητες μολότοφ για κάθε χρήση. Όσο για τον ρόλο της ως “κοινωνικό κέντρο”: Μάλλον αναφέρονται στα έντυπα και στις αφίσες του αναρχικού χώρου που τυπώνονταν στο υπόγειό της, στην πολιτική ορθότητα που επέβαλαν στους πανκς, στη χρήση ναρκωτικών, στη φιλοξενία Γερμανών τζιβάτων και Ισπανών αναρχικών ή ίσως στο κουκλοθέατρο και στη “διεθνή συντροφική κουζίνα” που πραγματοποίησαν στην Πλ. Βικτωρίας κάποιες ελάχιστες φορές τα τελευταία χρόνια, ως πρόταση για να έρθουν κοντά οι διάφοροι “πολιτισμοί” στο γκετοποιημένο κέντρο των Αθηνών. Πάνω κάτω τα ίδια ισχύουν και με την Σκαραμαγκά, μια πιο πρόσφατη χρονικά αναρχική κατάληψη επί της Πατησίων.

Είδαμε ακόμα την εισβολή της αστυνομίας στην ΑΣΟΕΕ. Αμέσως, τα ΜΜΕ, οι ανακοινώσεις των αναρχικών και οι επερωτήσεις του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρονταν συντονισμένα στην “αναίτια επέμβαση της αστυνομίας μέσα σ’ ένα εκπαιδευτικό ίδρυμα”. Δηλαδή η κάλυψη που δίνεται στο λαθρεμπόριο είναι “εκπαιδευτική δραστηριότητα”, ενώ ο 98fm μπορεί να εκπέμπει κατ’ εξαίρεση στα ερτζιανά, έτσι επειδή η ακροαριστερά είναι “επαναστατική”.


Αυτές οι εικόνες αποτελούν αποδείξεις ποινικών αδικημάτων. Κι όχι, δεν επικαλούμαστε καμία νομιμότητα απέναντι στο κράτος, επικαλούμαστε απλώς την κοινή λογική που λέει ότι εφόσον για τόσα χρόνια αφήνεσαι ανενόχλητος να καταλαμβάνεις πανεπιστημιακούς χώρους για τα στέκια σου, να διεξάγεις λαθρεμπόριο και να εκπέμπεις παράνομα ραδιοφωνικό σταθμό, τότε είσαι παρακρατικός και άμεσα εξαρτώμενος.

Για να συνεχίσουμε στο χρονικό των θερινών επιχειρήσεων της ΕΛ.ΑΣ, θα αναφερθούμε στην εκκένωση της κατάληψης στην οδό Λέλας Καραγιάννη, η οποία έχοντας βαθιές παρακρατικές ρίζες και όντας χωμένη στα έγκατα του ελληνικού συστήματος, παρά την εισβολή, δεν έκλεισε τελικώς και παρέμεινε ανοικτή. Πρόκειται φυσικά για την πρώτη χρονικά (1988) αναρχική κατάληψη από την οποία έχουν περάσει όλες οι τρομοκρατικές οργανώσεις του αναρχικού χώρου, ιδιαίτερα ο ΕΛΑ, καθώς και οι μεμονωμένοι “αντάρτες πόλεων”.

Ακολούθησαν οι καταλήψεις στην Πάτρα, οι οποίες εκκενώθηκαν μέσα σε μία νύχτα με αφορμή μία δολοφονική επίθεση αναρχικών απέναντι σε μεσήλικες που αποχωρούσαν από συγκέντρωση της Χρυσής Αυγής, με αποτέλεσμα έναν σοβαρά τραυματισμένο.

Τέλος, φτάσαμε στην εισβολή της αστυνομίας στο ΕΜΠ και στο Αριστοτέλειο, αυτή τη φορά χωρίς φανφάρες, χωρίς ανακοινώσεις, χωρίς τίποτα. Εξάλλου, βρισκόμασταν πλέον στα μέσα του καλοκαιριού και η Ικαρία και τα Κουφονήσια πέφτουν μακριά από την Αθήνα. Η επανάσταση μπορεί να αρχίσει από τέλη Σεπτέμβρη και ύστερα. Ας μείνουμε όμως λίγο στα ευρήματα εντός του ΕΜΠ και στο καφάσι των έτοιμων μολότοφ του Αριστοτελείου:

"Στο πλαίσιο των ερευνών, που πραγματοποιήθηκαν στους χώρους του πανεπιστήμιου, μεταξύ άλλων, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν εκατόν εξήντα κοντάρια, βαριοπούλα με ξύλινο κοντάρι, ένας κάλυκας όλμου, δοχείο με ποσότητα εύφλεκτου υγρού, επτά σπρέι πιπεριού, αντιασφυξιογόνες μάσκες και μάσκα του σκι, οκτώ κράνη, μία ταυτότητα ελληνικών αρχών για την οποία είχε δηλωθεί απώλεια, μία ταυτότητα Ισραήλ και μία γαλλική άδεια οδήγησης"

Αν θυμηθούμε τις επεμβάσεις της αστυνομίας σε εθνικιστικούς χώρους που παρέμειναν στην αφάνεια ή αν συγκρίνουμε το τί γίνεται σε περιπτώσεις που διώκονται νεαροί εθνικιστές και το κυνήγι μαγισσών που εξαπολύουν αστυνομία και ΜΜΕ, τα συμπεράσματα βγαίνουν εύκολα για όποιον δεν φοράει χρωματισμένα γυαλιά. Από την άλλη πλευρά, επί δεκαετίες, το ίδιο το κράτος έκανε πλάτες στους “αντικρατικούς” κωφεύοντας απέναντι σε χαοτικές καταστάσεις μπαχαλοεκτόνωσης, οι οποίες καθοδηγούνταν από το χρηματοδοτούμενο site που εκπέμπει μέσα από άλλα στέκια στου Ζωγράφου στην Πανεπιστημιούπολη.

Εάν μπορούμε να βγάλουμε λοιπόν κάποια συμπεράσματα από αυτές τις επιχειρήσεις της ΕΛ.ΑΣ στις καταλήψεις και στα στέκια της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς θα πρέπει καταρχήν να σημειώσουμε ότι με τον αιφνιδιαστικό και άμεσο τρόπο με τον οποίο αυτές έγιναν και σε συνδυασμό με την αναιμική, έως μηδαμινή, αντίδραση που επέφεραν, γκρέμισαν μέσα σε μία νύχτα το μύθο της παντοδυναμίας που είχε καλλιεργήσει εντέχνως τα τελευταία χρόνια η εξωκοινοβουλευτική αριστερά και ο αναρχικός χώρος. Αποδείχθηκε ότι οι χιλιάδες που συρρέουν ορισμένες φορές στις συναυλίες των διαφόρων “επαναστατικών αλληλέγγυων ονομάτων” είναι περισσότερο lifestyle ακόλουθοι που χρησιμοποιούσαν “αντεξουσιαστικές δομές” χαρισμένες από το ίδιο το κράτος, παρά κάτι περισσότερο.

Επίσης, αυτές οι επιχειρήσεις κατέδειξαν την αγωνιώδη προσπάθεια της ΝΔ να ξαναβρεί το χαμένο συντηρητικό προφίλ της ώστε να πολώσει το κλίμα και να συσπειρώσει τους ψηφοφόρους της, έχοντας και το φόβητρο της Χρυσής Αυγής. Έτσι, θα θυμηθεί τις καταλήψεις, το Βίτσι, γιατί όχι και το Μελιγαλά. Επί τριανταοκτώ ολόκληρα χρόνια όμως, η στάση της κεντροδεξιάς μόνο δεξιά δεν θύμιζε. Ήταν ένας προσκυνητής της αριστεράς που προσπαθούσε να κερδίσει συγχωροχάρτια για εγκλήματα που ποτέ δεν έκανε. Αφιερώθηκε πλήρως στο κυνήγι της κουτάλας, αφήνοντας ελεύθερο το πεδίο στην αριστερά για προπαγάνδα και σπέκουλα.

Ίσως μάλιστα αυτή η έλλειψη μιας παραδοσιακής δεξιάς στη χώρα μας να έχει δημιουργήσει αυτήν τη χαώδη κατάσταση σε επίπεδο πολιτικού λόγου, καθώς η αριστερά, από τη μεταπολίτευση και μετά, παίζει μπάλα μόνη της σε όλα τα επίπεδα. Όσο για τους εθνικιστές, αυτοί ήταν σίγουρα τα μεγαλύτερα θύματα της αποτυχημένης στρατηγικής της δεξιάς και σε επίπεδο φυσικών διώξεων και σε επίπεδο κοινωνικής απαξίωσης. Το αν θα κατορθώσουν να καλύψουν το χαμένο έδαφος δεκαετιών, αυτό είναι στο χέρι τους και θα φανεί. Μην γελιέστε όμως: Δεν άλλαξε η ΝΔ, οι καιροί άλλαξαν. Και χρέος του καθενός είναι να σταθεί αντάξιος των απαιτήσεων των καιρών.


του Δημήτρη Μπουγιώτη

Ταυτότητα

Αρχείο

-Ελεύθερη αναδημοσίευση κειμένων - Ομάδα Ιδεάπολις - επικοινωνία: ideapolisgr@yahoo.gr - Πάτα στις ρίζες σου γερά και κοίτα ψηλά -