Παρασκευή, 2 Αυγούστου 2013Ο Gabor Vona είναι ο αρχηγός του εθνικιστικού κόμματος της Ουγγαρίας, του Jobbik. Ο Gabor Vona, επίσης, δεν διστάζει να εκφράσει τα φιλοτουρκικά αισθήματά του, ούτε καν να φωτογραφηθεί στέλνοντας χαιρετισμό τους Γκρίζους Λύκους της Τουρκίας με την κλασσική χειρονομία

Η απομυθοποίηση του συγκεκριμένου κόμματος, που τα ΜΜΕ προβάλλουν ως εθνικιστικό, επιβάλλεται και είναι χρέος δικό μας να αφυπνίσουμε και να καταδείξουμε στους Ευρωπαίους συναγωνιστές μας την αλήθεια. 

Το Jobbik δημιουργήθηκε στις αρχές του 2003. Το 2006, στις εθνικές εκλογές, είχε αποσπάσει το ποσοστό του 2.2%. Στην ελληνική πραγματικότητα το γνωρίσαμε στις εκλογές του 2010, όταν και απέσπασε το τεράστιο, για τα δεδομένα, ποσοστό της τάξεως του 16,7% και με 20 έδρες εισήλθε στο Ουγγρικό κοινοβούλιο . Τότε, απ' όλα τα εθνικιστικά ευρωπαϊκά μέσα, παρουσιάστηκε σαν θρίαμβος μιας γνήσιας ευρωπαϊκής εθνικιστικής φωνής στην Ουγγαρία. Το πρόβλημα όμως του πεμπτοφαλαγγιτισμού φαινόταν δια γυμνού οφθαλμού. Εμείς ήμασταν ανίκανοι να το εντοπίσουμε.

Ας ξεκινήσουμε, όμως, ρίχνοντας μια ματιά στην ιστορία των Μαγυάρων. Μια ιστορία που ξεκινάει από το 1000 μ. Χ, με το βασίλειο των Μαγυάρων, το οποίο δέχτηκε εισβολές από κάθε λογής ασιατικό φύλο: Από Τατάρους, Μογγόλους, Χαζάρους, Πατσινάκες, ώσπου φτάνουμε στο 1526, με την κατάκτησή του από τους Οθωμανούς, η οποία διήρκεσε περισσότερο από έναν αιώνα. Έκτοτε υπήρξαν ενδοευρωπαικές διαμάχες. Η κατάκτησή του από την Αυστρία, ο Α' Παγκόσμιος πόλεμος, που έβγαλε τους Ούγγρους κατακερματισμένους, ακόμα και η εισβολή των Ρουμάνων, που κατέλαβαν τη Βουδαπέστη, έχουν παίξει σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση της εθνικής συνείδησης. 

Το Jobbik, όμως, δεν μιλάει για ευρωπαϊσμό αλλά για παντουρανισμό. Είναι φιλικά προσκείμενο στους νεο – Οθωμανούς και φυσικά όταν αναφέρεται στις ρίζες, εννοεί τις ασιατικές μογγολικές ορδές που προσπαθούσαν επί αιώνες να αλώσουν τη Γηραιά Ήπειρο, φτάνοντας ως τις πύλες της Βιέννης. 

Το Μάιο του 2011, το ίδιο κόμμα, είχε προβεί σε μια ανακοίνωση αίσχους στηρίζοντας άμεσα τους Τουρκοκυπρίους. Ο τίτλος της ανακοίνωσής του ήταν: “Hungarian Jobbik Party Against Economic and Political Isolation of Northern-Cyprus”. 

Η απάντηση των Ελλήνων εθνικιστών (κυρίως των αυτόνομων εθνικιστών) ήταν άμεση, με μια ανακοίνωση που δήλωνε τα εξής: 

European comrades, 
We would like to codemn the draft resolution to Parliament, on 12 May, on resolving the so called “political and economic isolation of Northern-Cyprus”, that the Hungarian political party Jobbik made. 

Every European must know that the so called “Turkish republic of northern Cyprus” is an illegal state and consequense of the Turkish invasion, made in Cyprus in 1974, when Turkish barbarians killed 4.000 of our people and forced violently 200.000 to leave their homes, while1.619 declared missing. 

Nowadays, they still conquer the 37% of our land. This illegal state is recognized only from Turkey. The Turkish troops and the British military base must leave from our land and let us live free in our fatherland. 

Shame on Jobbik! Cyprus is Greece! 

Δεν δώσαμε όμως την απαραίτητη βαρύτητα για να διαδόσουμε το περιστατικό. Ακολούθησαν και άλλες ανακοινώσεις του Jobbik υπέρ του Αζερμπαϊτζάν και εναντίον των Αρμενίων, αλλά και εκδηλώσεις μαζί με κόμματα του Αζερμπαϊτζάν και του Ισραήλ. Παρατηρούμε δηλαδή μια μικρογραφία της εξωτερικής πολιτικής της Τουρκίας να λαμβάνει σάρκα και οστά σε ένα “εθνικιστικό” κόμμα της Ουγγαρίας. 

O παντουρανισμός μας βρίσκει απέναντί του. Τέτοια φαινόμενα “εθνικισμού”, που αντίκειται στην ευρωπαϊκή μας κουλτούρα και στις κοινές ευρωπαϊκές μας ρίζες, πρέπει να αναχαιτίζονται άμεσα. H Ουγγαρία σαφέστατα διαθέτει Ευρωπαίους πολίτες, σοβαρούς συναγωνιστές και εθνικιστές, που νιώθουν λευκοί και Ευρωπαίοι, όχι ασιάτες. Παρ' όλα αυτά όμως, είναι χρέος μας από σήμερα κιόλας, να ξεκινήσουμε μια καμπάνια ενημέρωσης με ανακοινώσεις φωτογραφίες και ιστορικά γεγονότα, όπου να καταδικάζουμε το κόμμα του Jobbik, ώστε να γνωστοποιήσουμε σε όλους τους Ευρωπαίους συναγωνιστές την φιλοτουρκική του, κι όχι μόνο, στάση. 

του Δημήτρη Μπουγιώτη

Ταυτότητα

Αρχείο

-Ελεύθερη αναδημοσίευση κειμένων - Ομάδα Ιδεάπολις - επικοινωνία: ideapolisgr@yahoo.gr - Πάτα στις ρίζες σου γερά και κοίτα ψηλά -