Πέμπτη, 15 Αυγούστου 2013

Όπως κάθε σύγχρονο ηλεκτρονικό περιοδικό που σέβεται τον εαυτό του και μια και το καλοκαίρι έχει χτυπήσει κόκκινο και όλοι μας χαλαρώνουμε όπως μπορούμε, η συντακτική ομάδα του Ιδεάπολις σας προτείνει κάτι ιδιαίτερα χρήσιμο και παντός καιρού. Όχι, δεν πρόκειται για τα δέκα πιο δημοφιλή cocktails ή τις πιο in παραλίες. Πρόκειται για κάτι που θα σας ταξιδέψει στους πιο μαγικούς προορισμούς, με ελάχιστα χρήματα, που θα σας προβληματίσει, που θα σας ψυχαγωγήσει: Το βιβλίο. Ιδού λοιπόν οι προτάσεις μας: 
Ο Λύκος της Σπάρτης (Αντώνης Αντωνιάδης, Εκδόσεις Ψυχής τα Λαμπυρίσματα, 2009, σελ. 397) 

Ο Λύκος της Σπάρτης είναι ένα ελληνικό ιστορικό μυθιστόρημα που δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από τα αντίστοιχα best sellers των γνωστών ξένων συγγραφέων. Πραγματεύεται, με ιδιαίτερα περίτεχνο αφηγηματικό λόγο, την πορεία του Αριστόδημου, του μοναδικού επιζώντα των τριακοσίων του Λεωνίδα, από την ατιμωτική του επιστροφή από τις Θερμοπύλες μέχρι την εξιλέωσή του με την συμμετοχή στη μάχη των Πλαταιών. Στο συγκεκριμένο μυθιστόρημα, που μάλιστα προσφάτως μεταφράστηκε και στα ιταλικά, πέρα από τις εξαιρετικές περιγραφές των μαχών και της προσπάθειας επιβίωσης του εξόριστου Αριστόδημου, γίνεται και μία πετυχημένη προσπάθεια να προσεγγιστεί ο χαρακτήρας του ήρωα, καθώς και το αξιακό σύστημα και τα ήθη των Λακεδαιμονίων. Συνολικά, πρόκειται για ένα βιβλίο που διαβάζεται εύκολα, αλλά καταφέρνει να κρατήσει το ενδιαφέρον του αναγνώστη αμείωτο, μεταφέροντάς τον σε μια άλλη εποχή. 

Χ.Δ.Κ. 

IRA, εγχειρίδιο εθελοντή (Εκδόσεις Θούλη, Μάιος 2011, σελ. 150) 

Το συγκεκριμένο βιβλίο δεν απευθύνεται μόνο σ' αυτή την κατηγορία των ανθρώπων που ψάχνονται με εγχειρίδια επιβίωσης ή στρατηγικής και τακτικής ανταρτοπολέμου, αν και είναι σίγουρο ότι θα τους ικανοποιήσει απόλυτα. Άλλωστε, είναι γραμμένο από τους πιο έμπειρους και μπαρουτοκαπνισμένους αντάρτες πόλεων της Ευρώπης. Το έργο αυτό όμως έχει και πρόσθετο ενδιαφέρον καθώς αποτελεί επίσης και πολιτικό μανιφέστο, υπογραμμίζοντας τις αρχές και τους σκοπούς του εθνικοαπελευθερωτικού κινήματος του IRA για εθνική ανεξαρτησία, κοινωνικό κράτος, δικαιοσύνη και τρόπο ζωής σύμφωνα με την ιρλανδική παράδοση. Τέλος, οι αρχές, οι μέθοδοι και οι κανόνες προπαγάνδας που αναλύονται, αποτελούν έναν ιδιαίτερα χρήσιμο οδηγό για όλα τα σύγχρονα ιδεολογικά και πολιτικά κινήματα. Καλή ανάγνωση και μην ξεχνάτε: Ό,τι και να λες, μην λες τίποτα! 

Ν.Κ. 

Ισπανικές Φλόγες (Δημήτριος Σούτζος, Εκδόσεις Νέα Θέσις, 1988, σελ. 120) 

Ένα ιστορικό βιβλίο, ιδιαίτερα συναρπαστικό, που αναφέρεται σε γεγονότα του ισπανικού εμφυλίου πολέμου και ειδικότερα στην εποποιία της μάχης του Αλκαζάρ, όπου οι δυνάμεις του Φράνκο, μαζί με τους κατοίκους, κατάφεραν το ακατόρθωτο. Ενάντια σε αριθμούς και στερήσεις, παρά τις βαριές απώλειες και την έλλειψη ανεφοδιασμού σε τροφή και πυρομαχικά, όντας περικυκλωμένοι, κατάφεραν να αντέξουν της επίθεσης και πολιορκίας του δημοκρατικού στρατού, και να μην υποχωρήσουν εγκαταλείποντας την πόλη στα χέρια των κομμουνιστών, κάτι που μέχρι εκείνη την στιγμή φάνταζε αδύνατο. 

Ι.Α.Κ. 


Dune (Frank Herbert, Εκδόσεις Anubis, 2003, σελ. 638) 

Είναι μια σειρά βιβλίων-σταθμός στην παγκόσμια λογοτεχνία, ειδικότερα στον χώρο της επιστημονικής φαντασίας. Αναφέρομαι στο Dune, του Frank Herbert, ένα έργο που βρίθει νοημάτων και συμβολισμών. Κάποια στιγμή στο μακρινό μέλλον, η ανθρωπότητα έχει αποικήσει πολλούς πλανήτες, σχηματίζοντας μια τεράστια αυτοκρατορία υπό ένα νεοφεουδαρχικό καθεστώς. Εκεί παρακολουθούμε την πορεία του Πωλ Ατρείδη (και ναι, ο ήρωας κατά τον συγγραφέα έλκει την καταγωγή του από τους αρχαίους Ατρείδες) καθώς ξεπερνά τις δυσκολίες που συναντά και εκπληρώνει την μοίρα του. Σκόπιμα δεν αναφέρω πολλά για την υπόθεση του βιβλίου, καθώς ο Herbert έχει πλάσει ένα πολυεπίπεδο σύμπαν, και παραδίδει μαθήματα πολιτικής. Εκεί ίσως είναι και η μέγιστη χρησιμότητα του Dune για κάθε Εθνικιστή που το διαβάσει. Εξηγεί και δίνει παραδείγματα για την χρήση της πολιτικής, της θρησκείας, της διαφθοράς, των σχέσεων μεταξύ των διαφόρων Οίκων και της διπλωματίας. Ίσως είναι η καλύτερη και πιο ρεαλιστική απόδοση ενός διεθνοποιημένου περιβάλλοντος - απλά στην περίπτωσή μας ο συγγραφέας το ανάγει σε διαπλανητικό επίπεδο. Δράση, φιλοσοφία, μεταφυσική, προπαγάνδα. Είμαι σίγουρος ότι δεν θα απογοητευτείτε αν κάνετε αυτή την επιλογή. 

Π.Λ. 

Λόγοι Μάχης (Χοσέ Αντόνιο Πρίμο ντε Ριβέρα, Εκδόσεις Ελεύθερη Σκέψις, 1983, σελ. 94) 

Η πολιτική σκέψη ενός εκ των μεγαλυτέρων διανοητών της ιδέας και ιδρυτή της Ισπανικής Φάλαγγας, συμπυκνωμένη σ' ένα μικρό, μα τόσο σημαντικό βιβλίο. 

 “Περιφρονούμε το καπιταλιστικό σύστημα που αδιαφορεί για τα συμφέροντα του λαού, που καθιστά απάνθρωπη την ατομική ιδιοκτησία, που συμπυκνώνει τους εργαζομένους σε μια άμορφη μάζα, χαρακτηριζόμενη από τη δυστυχία και την απόγνωση. Στον ίδιο βαθμό η πνευματική και Εθνική μας αντίληψη περιφρονεί και τον Μαρξισμό”. 

Δ.Μ. 


Ροδοπέταλα σε μία επανάσταση (Τηλέμαχος, Εκδόσεις Ιβίσκος, 2013, σελ. 472) 

Και Sci Fi και ελληνικό, και αρκετά καλό. Διαβάζοντας πρόσφατα το αρκετά μεγάλο βιβλίο του Τηλέμαχου, “Ροδοπέταλα σε μία Επανάσταση”, εντυπωσιάστηκα. Εντυπωσιάστηκα διότι όντας οπαδός του φανταστικού, τόσο του επιστημονικού όσο και γενικότερα, βρήκα μία νέα, σύγχρονη μυθοπλασία. Μέσα σε μία δυστοπική κοινωνία, όπου τα πάντα ελέγχονται από μία οικονομική ολιγαρχία, μία ομάδα “ξεχωριστών” ανθρώπων έχει την δική της βεντέτα. Δυνατοί χαρακτήρες, με ισχυρά συναισθήματα και λάθη. Πολύ κοντά σε αληθινούς ανθρώπους. Το βιβλίο έχει σαφείς ιδεολογικές αναφορές. Μα πιο πολύ ηθικές, μη-ιδεολογικές αναφορές. Αναφορές σε πρωταρχικές αξίες, όπως η συντροφικότητα, η αυτοθυσία, η συλλογική εργασία προς επίτευξη κάποιου σκοπού, αλλά και τέλος το ίδιο το ξεπέρασμα των ορίων του κάθε χαρακτήρα. Παρόλο που ο Τηλέμαχος στο βιβλίο του δεν αναφέρεται σε κανενός είδους -ισμό, είναι σαφές ότι οι αναφορές κατά της οικονομικής παγκοσμιοποίησης, της εθνικής αξιοπρέπειας και τα υπόλοιπα το τοποθετούν σε έναν ιδεολογικό άξονα που οι αναγνώστες αυτής της ιστοσελίδας θα εκτιμήσουν. Πέραν αυτού, η όλη αισθητική του βιβλίου, οι σκηνές δράσης (ναι υπάρχουν και είναι πολλές) το κάνουν να ξεχωρίζει από το σύνολο της ελληνικής εκδοτικής δραστηριότητας. 

Δ.Π. 

Η ασπίδα της Σπάρτης (Μανφρέντι Βαλέριο Μάσιμο, Εκδόσεις Λιβάνη, σελ. 446) 

Η καλοκαιρινή ραστώνη των διακοπών προσφέρεται για διάβασμα. Τις περισσότερες φορές όμως οι συνθήκες δεν προσφέρονται για ανάγνωση κάποιου βιβλίου με “βαρύ” ιδεολογικό περιεχόμενο ή κάποιου συγγράμματος ιστορικής μελέτης κάποιων γεγονότων. Υπάρχει όμως μία κατηγορία βιβλίων, τα λεγόμενα ιστορικά μυθιστορήματα, που διαβάζονται εύκολα και προσφέρουν πλήθος ιστορικών γνώσεων στους αναγνώστες. Ένα τέτοιο βιβλίο είναι “Η ασπίδα της Σπάρτης” του Valerio Massimo Manfredi, από τις εκδόσεις Λιβάνη. Η ιστορία του βιβλίου εξελίσσεται την εποχή της μάχης των Θερμοπυλών και έχει ως επίκεντρο τις ζωές δύο αδελφών, που ένας αγνοεί την ύπαρξη του άλλου και που ο ένας είναι τρανός πολεμιστής στο πλευρό του βασιλιά Λεωνίδα ενώ ο άλλος, αν και με σπαρτιατική καταγωγή, έχει ανατραφεί από είλωτες. Ο συγγραφέας, όντας και ιστορικός, παρουσιάζει πολλές λεπτομέρειες από την σπαρτιάτικη κοινωνία, τον πολιτισμό της, τον τρόπο οργάνωσης της και την αγωγή των νέων της, καθώς επίσης και στοιχεία για την ζωή των ειλώτων. Η πλοκή του μυθιστορήματος είναι εξαιρετική, γεμάτη περιπέτεια και συγκινήσεις και παρόλο που το βιβλίο αριθμεί 446 σελίδες ο αναγνώστης δεν θα καταλάβει πότε θα το τελειώσει. 

Κ.Π.

Ταυτότητα

Αρχείο

-Ελεύθερη αναδημοσίευση κειμένων - Ομάδα Ιδεάπολις - επικοινωνία: ideapolisgr@yahoo.gr - Πάτα στις ρίζες σου γερά και κοίτα ψηλά -