Δευτέρα, 29 Ιουλίου 2013

Αφορμή γι' αυτό το κείμενο είναι μια είδηση που κυκλοφορεί σε διάφορες πατριωτικές ιστοσελίδες και ιστολόγια, η οποία δυστυχώς δεν γνωρίζω αν ευσταθεί. Σύμφωνα μ' αυτή την είδηση, σ' ένα μέσο κοινωνικής δικτύωσης (σ' αυτά που έχει γίνει τις μόδας να βγάζει κάθε celebrity το άχτι του) ο δήμαρχος Αθηναίων Καμίνης δήλωσε: “Να πεινάσετε ρε κωλοφασίστες”. 

Έψαξα αρκετά για να διασταυρώσω την είδηση, αλλά τέτοια ανάρτηση δεν βρήκα ούτε στο προφίλ του Καμίνη αλλά ούτε στο προφίλ του Mayor Athens. Παρ' όλα αυτά πέτυχα κάποια άλλα απαράδεκτα και άκρως προκλητικά γραφόμενα του νυν δημάρχου Αθηναίων, τα οποία αν συνδυαστούν με όσα έχουν ειπωθεί κατά καιρούς στο δημοτικό συμβούλιο, σε οποιαδήποτε άλλη σοβαρή χώρα θα έπρεπε να είχε καθαιρεθεί από το αξίωμά του.

Δύο μηνύματα του Καμίνη στο προσωπικό του προφίλ έγραφαν: “Παράνομο και πολιτικά απαράδεκτο το συσσίτιο της Χρυσής Αυγής” και το άλλο: “Θα τους ταράξουμε στη νομιμότητα”. Το κείμενο αυτό δεν επιδιώκει να κάνει τον συνήγορο της Χρυσής Αυγής, η οποία μπορεί να υπερασπίσει τον εαυτό της πολύ καλά, ούτε να αναλύσει το κατά πόσο είναι σωστή η διοργάνωση συσσιτίων, η οποία με βρίσκει κάθετα αντίθετο. Μπροστά σε τέτοια ακραία φαινόμενα αντι – εθνικισμού, όμως, από ανθρώπους που έχουν μέγιστα αξιώματα, όπως δήμαρχος Αθηναίων ή συνήγορος του πολίτη, πιστεύω πως πρέπει με κάθε θεμιτό μέσο να αντεπιτιθόμαστε και σε κάθε περίπτωση να τους αποστομώνουμε με τις κινήσεις, τις δράσεις και την επιχειρηματολογία μας. 

Ο Καμίνης, λοιπόν, από συνήγορος του πολίτη εξελέγη υπό το χρίσμα του ΠΑΣΟΚ και με τη στήριξη της ΔΗΜΑΡ, δήμαρχος Αθηναίων στον δεύτερο γύρο εκλογών, που διεξήχθησαν μεταξύ αυτού και του Ν. Κακλαμάνη. Οι πολιτικές του καταβολές και οι “αντιφασιστικές” του ανησυχίες σε επίπεδο γελοιότητας ήταν γνωστές εκ των προτέρων, όσο διετέλεσε συνήγορος του πολίτη ή κοινώς “συνήγορος του λαθρομετανάστη”. Ο ίδιος έχει στοχοποιήσει μεμονωμένους πολιτικοποιημένους εθνικιστές στο παρελθόν και επίσης η προσωπική του φρουρά, άκρως παράνομα, ακινητοποίησε βουλευτή με την υποψία πως ήθελε να τον επιτεθεί. Πριν λίγες ημέρες, μάλιστα, δεν δίστασε να κατηγορήσει έναν Έλληνα πολίτη ο οποίος διέθετε ακριβό αυτοκίνητο αλλά συμμετείχε σε συσσίτιο της Χρυσής Αυγής. 

Πέρα, όμως, από την πολιτική εμπάθεια του Καμίνη απέναντι σε οτιδήποτε πατριωτικό, πέρα από την ανικανότητά του να βελτιώσει στο παραμικρό την καθημερινότητα των δημοτών του και να διαχειριστεί σωστά τους πόρους του δήμου της πρωτεύουσας, ο δήμαρχος Αθηναίων μπορεί να υπερηφανεύεται ότι καθιέρωσε, υπό την αιγίδα του, δύο θεσμούς: Την “παρέλαση υπερηφάνειας” των ομοφυλόφιλων και το φεστιβάλ αποποινικοποίησης της κάνναβης, για το οποίο παραχώρησε και το πνευματικό κέντρο του Δήμου. 

Με αυτή του την στάση και αυτές τις ενέργειες, η δημοτικότητα του Καμίνη, η οποία χτίστηκε με άπειρες συνεντεύξεις και παρουσιάσεις - “αγιογραφίες” σε όλα τα μεγάλα ΜΜΕ, γκρεμίστηκε μέσα σε δυόμιση χρόνια, φτάνοντας στο σημείο να γλιτώνει το λιντσάρισμα, από απλούς πολίτες, την τελευταία στιγμή, φυγαδευόμενος με μηχανή. 

Η πολιτική καριέρα του Καμίνη έχει τελειώσει κι ας προσπαθεί με διάφορα τερτίπια να πολώσει αγανακτισμένους αριστερούς και παλαιοπασόκους για να διασώσει το πολιτικό του πτώμα. Αυτός και το alter ego του, ο Μπουτάρης, αποτέλεσαν την τελευταία προσπάθεια των σοσιαλδημοκρατών για να χτίσουν ένα νέο “προοδευτικό”, “υπερκομματικό” και “νεανικό” προφίλ, φτιασιδώνοντας τα κουσούρια τους και πλασάροντας το γηρασμένο πολιτικό κουφάρι τους σαν κάτι το καινούριο. Τα 'φερε, όμως, έτσι η κρίση και πλέον οι μάσκες βγαίνουν γρηγορότερα, αποκαλύπτοντας το πραγματικό πρόσωπο και την πολιτική γύμνια. Κι αυτό είναι κάτι που ισχύει για όλους, από όποιο μέρος ή άκρο του πολιτικού φάσματος προέρχονται. 

του Δημήτρη Μπουγιώτη

Ταυτότητα

Αρχείο

-Ελεύθερη αναδημοσίευση κειμένων - Ομάδα Ιδεάπολις - επικοινωνία: ideapolisgr@yahoo.gr - Πάτα στις ρίζες σου γερά και κοίτα ψηλά -