Πέμπτη, 18 Ιουλίου 2013


Η Σιβηρική αγωγή (Educazione siberiana) είναι μία ταινία ιταλικής παραγωγής, του 2013, βασισμένη στα απομνημονεύματα του Σιβηριανού Νικολάι Λίλιν. Την σκηνοθεσία υπογράφει ο Γκαμπριέλε Σαλβατόρες, ενώ την παράσταση κλέβει ο αντισυμβατικός Τζων Μάλκοβιτς (γνωστός κι από την ερμηνεία του στην "Ἑλένη" του Γκατζογιάννη) στον ρόλο του "παππού Κούτσια", ο οποίος αποτελεί με τις διδαχές του σημείο αναφοράς όλης της ταινίας. 

Η υπόθεση διαδραματίζεται σε ένα γκέτο εγκληματιών και αντιφρονούντων, που δημιούργησε το Σοβιετικό κομμουνιστικό καθεστώς σε μία περιοχή της Υπερδνειστερίας. Η ταινία παρουσιάζει τη ζωή του Κολίμα στο γκέτο, αναδεικνύοντας ταυτόχρονα το αξιακό σύστημα, τον κώδικα τιμής και την κοινοτική συνείδηση των "έντιμων" Σιβηριανών εγκληματιών, οι οποίοι αποστρέφονται την κρατική εξουσία και το χρήμα, δείχνουν μηδενική ανοχή απέναντι στο εμπόριο και τη χρήση ναρκωτικών, σέβονται κάθε ανθρώπινη ύπαρξη (εκτός από τους κομισάριους, τα σώματα ασφαλείας του καθεστώτος και τους τραπεζίτες) και έχουν υψηλό αίσθημα αλληλεγγύης και αλληλοβοήθειας για τα άλλα μέλη της μικρής εθνοτικής τους κοινότητας. Εκτός αυτών, ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί η βαθιά χριστιανική πίστη και φιλοσοφία, έστω και αρκετά αιρετική, που συνοδεύει τους Σιβηριανούς εγκληματίες σε κάθε εκδήλωση της ζωής τους, καθώς και η επιλογή τους να αποτυπώνουν συμβολικά, με τατουάζ στο κορμί τους, κάθε σημαντικό γεγονός του βίου τους.
 

Με λίγα λόγια, η Σιβηρική αγωγή είναι μία ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα ταινία με μηνύματα πολύ διαφορετικά από αυτά που συνηθίζει να περνά η σύγχρονη βιομηχανία του κινηματογράφου. Κλείνοντας, δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος από το να χρησιμοποιήσουμε ένα από τα αρκετά αποφθέγματα του παππού Κούτσια: "Η πείνα έρχεται και φεύγει, αλλά όταν χαθεί η αξιοπρέπεια, δεν επιστρέφει ποτέ". 

του Χρήστου Καρανικόπουλου

Ταυτότητα

Αρχείο

-Ελεύθερη αναδημοσίευση κειμένων - Ομάδα Ιδεάπολις - επικοινωνία: ideapolisgr@yahoo.gr - Πάτα στις ρίζες σου γερά και κοίτα ψηλά -