Πέμπτη, 11 Ιουλίου 2013

Ο Κύκλος Ιδεάπολις είναι μία συλλογικότητα νέων ιδεαλιστών, που δραστηριοποιείται με βασικό άξονα την άρρηκτη ενότητα μεταξύ σκέψης και πράξης και με σημείο αναφοράς τη μικρή κοινότητα του ηλεκτρονικού περιοδικού Ιδεάπολις. Είναι η προσπάθεια επανάκτησης και ανάδειξης της ελληνικής και ευρωπαϊκής ταυτότητας απέναντι στην ισοπέδωση. Είναι η βιωματική προσέγγιση των ιδεών, μέσα από τη συλλογική δραστηριοποίηση. Είναι η έμπρακτη προσπάθεια υπέρβασης του “εγώ” και ανάδειξης του “εμείς”, σε μια εποχή άκρατου ατομισμού. Είναι η βούληση επανανοηματοδότησης των εννοιών της αλληλεγγύης και της συντροφικότητας. Είναι ο ψίθυρος της ηθικής απέναντι στις κραυγές της αντιστροφής των αξιών. Είναι το σήμερα που μαθαίνει από το χθες κοιτάζοντας το αύριο. Είναι η ψυχή του Δον Κιχώτη με το σθένος του Ζίγκφριντ, που ξετυλίγει το μίτο της Αριάδνης, για να ξεφύγει από τον λαβύρινθο της παρακμής. 

Ο Κύκλος Ιδεάπολις δεν ετεροκαθορίζεται αλλά ούτε προέκυψε από παρθενογένεση ή κάποιου είδους επιφοίτηση. Δεν είναι “μοναδικός” ούτε πολιτικά “καθαρός” και “ορθόδοξος”. Δεν προσφέρει απαντήσεις και λύσεις για όλα ούτε συμφέρει. Είναι σημείο επανεκκίνησης σε μία αέναη πλεύση. Αποτελεί ένα μέσο, ένα όχημα για ένα ταξίδι που οδηγεί στον κόσμο και στον άνθρωπο του αύριο. Σε καμία περίπτωση, όμως, δεν αποτελεί αυτοσκοπό ή κάτι το τελικό και αμετάκλητο. Πάνω απ' όλα, ίσως να είναι η ενεργητική δύναμη της κατάφασης απέναντι στη στασιμότητα, στην άρνηση και στη μιζέρια. 

Το σύμβολο 

Ο φάρος αποτελεί διαχρονικό σημείο αναφοράς και σύμβολο ελπίδας, συνυφασμένο με την ελληνική ναυτική παράδοση. Είναι μέρος της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, με ιστορία δύο χιλιάδων ετών. Χτισμένος σε βραχώδεις ακτές, λιτός, αγέρωχος, απρόσιτος και συμπαγής, οδηγεί τους θαλασσοπόρους μακριά από ξέρες και σκοπέλους. Δεν σε καλεί να τον προσεγγίσεις, αλλά σου δείχνει τη σωστή και ασφαλή διαδρομή για το λιμάνι. 

Το φως του φάρου διαπερνά το σκοτάδι και προσανατολίζει, δείχνοντας το στόχο. Σε ένα άλλο επίπεδο, το φως των ιδεών, της σκέψης και της άσκησης είναι αυτό που διαπερνά το σκότος της άγνοιας και προσανατολίζει τον άνθρωπο στην προσπάθεια να ανακαλύψει τον εαυτό του, να ερμηνεύσει τον κόσμο και να ορίσει τη ζωή του. 

Κι ο φάρος μένει εκεί. Πιστός στο καθήκον του. Ακίνητος, αλλά τόσο ζωντανός. Μνήμη και Παρουσία. 'Ένας πολύτιμος αρωγός στο μεγάλο ταξίδι.

Ταυτότητα

Αρχείο

-Ελεύθερη αναδημοσίευση κειμένων - Ομάδα Ιδεάπολις - επικοινωνία: ideapolisgr@yahoo.gr - Πάτα στις ρίζες σου γερά και κοίτα ψηλά -