Σάββατο, 1 Ιουνίου 2013


Η δολοφονία του στρατιώτη Rigby, που μαχαιρώθηκε βίαια στο δρόμο από δύο μουσουλμάνους αφρικανικής καταγωγής, δεν θα περάσει έτσι. Και δόξα τον θεό ή τον Αλλάχ γι' αυτό, διότι όσο πιο γρήγορα ξεχαστεί ο θάνατος του στρατιώτη τόσο λιγότερο σημαντικός θα αποδειχθεί. 

Υπάρχουν ισχυρά συμφέροντα που εργάζονται μέρα νύχτα προσπαθώντας να το κάνουν να φανεί σαν μια τυχαία πράξη ενός παραληρήματος ή απλά μια εξτρεμιστική πράξη, την οποία ασπάζεται μια μικρή ομάδα φανατικών. Και ακόμα περισσότερο, σαν μια πράξη που δεν πρέπει ποτέ να γίνει η αφορμή για να αμφισβητηθεί ο βρετανικός πολυπολιτισμικός “παράδεισος”. 

Όσο οι ρωγμές, που εμφανίζονται στο παλιό Βικτωριανό σπίτι της κυρίας Βρετανίας, γίνονται ολοένα και μεγαλύτερες, τόσο μεγαλώνει και η τάση να καλύπτονται πρόχειρα από δαντελωτές κουρτίνες. Η γριά που μένει εκεί, η οποία έχει σαν μόνη της έννοια την ευπρέπεια, δεν έχει καμία επιθυμία να βάλει ειδικούς να φτιάξουν τις ρωγμές και την υγρασία, να διώξουν τους αρουραίους και να διορθώσουν τα δομικά προβλήματα. Φοβάται μήπως χαλάσει την εικόνα της και ελπίζει ότι θα τη θυμούνται τα τελευταία χρόνια της με αίσθημα σεβασμού, παρ όλο που τα ποντίκια και οι κατσαρίδες την περιτριγυρίζουν. 

Ας επιστρέψουμε όμως στην πρόχειρη κάλυψη των ρωγμών, παρ' όλο που μερικές από αυτές δύσκολα κρύβονται πια - ειδικά μία με το όνομα Anjem Choudary. Ένας αυτόκλητος "άγιος" του Ισλάμ (σαν τον ιδρυτή της θρησκείας), ο οποίος συχνά επαινεί μουσουλμάνους τρομοκράτες, γιορτάζει τους θανάτους Βρετανών στρατιωτών, απαιτεί την εφαρμογή του νόμου της Σαρία, πανηγυρίζει με την δημογραφική αύξηση των μουσουλμάνων και καταριέται την Βρετανία και τους κυβερνήτες της. Ο Choudary έπαιξε μεγάλο ρόλο στην ριζοσπαστικοποίηση του Μichael Adebolajo, ενός από τους δράστες του Woolwich. Κι όχι μόνο αυτό, αλλά το κάνει με έξοδα φορολογουμένων, με το κράτος πρόνοιας να στηρίζει αυτόν και την άνεργη οικογένειά του, που μεγαλώνει με ταχείς ρυθμούς. 

Γίνονται προσπάθειες, για να θαφτεί ο Choudary κάτω από το χαλί, ανεξάρτητα από το μέγεθος της επιρροής του, αποκλείοντάς τον από το ραδιόφωνο. Στο παρελθόν, βάση της εξωτικής, μη-λευκής εμφάνισής του και της προκατάληψης υπέρ των μειονοτήτων σε μέρη όπως το BBC, υπήρξε συχνά καλεσμένος ή του έπαιρναν συνεντεύξεις σε αμέτρητα προγράμματα ειδήσεων και talk shows. Οργανώσεις όπως το Μουσουλμανικό Συμβούλιο Βρετανίας, που χρηματοδοτούνται αδρά (δωροδοκούνται) από την βρετανική κυβέρνηση, για να παρουσιάσουν ένα "μετριοπαθές" πρόσωπο του Ισλάμ στο βρετανικό κοινό, έχουν επίσης κάνει θόρυβο καταγγέλλοντας τον Choudary. 

Η πίεση αυξάνεται κι από κάποιες πηγές που αποτελούν έκπληξη, συμπεριλαμβανομένου του Paul Golding, της αποσχισθείσας από το ΒΝΡ ομάδας "Britain First", για να συλληφθεί ο Choudary, βάσει των ίδιων νόμων εναντίον ομιλιών μίσους, που χρησιμοποιούνται συνήθως για τους Βρετανούς εθνικιστές. 

Όλοι αυτοί οι άνθρωποι είναι είτε ανειλικρινείς είτε απλώς λάθος 

Κατά έναν παράξενο τρόπο, ουδείς δείχνει μεγαλύτερο σεβασμό στον θάνατο του στρατιώτη Rigby, απ’ ότι του αποδίδει η ρητορική του Anjem Choudary. Δίχως να είναι άμεσα εμφανές, ο θάνατος αυτός του νεαρού στρατιώτη δεν μπορεί να σημαίνει τίποτα άλλο από την ματαιότητα για μια μετα-αυτοκρατορική χώρα να αναμιγνύεται πλέον σε ιμπεριαλιστικές περιπέτειες και κατά δεύτερον, μα κυριότερο, την αποτυχία του πολυπολιτισμικού μοντέλου στην Μεγάλη Βρετανία. 

Συλλαμβάνοντας, απαγορεύοντας ή αγνοώντας τον Choudary και τους ομοίους του, δίχως πολιτική απελάσεων ή μείωσης των μαύρων και ισλαμικών πληθυσμών του Ηνωμένου Βασιλείου, είναι σαν να επικαλύπτουμε προχείρως και με αποτυχία βεβαίως, τα προβλήματά μας, τα οποία ομοιάζουν με ρωγμές ενός οικοδομήματος τις οποίες είτε καλύπτουμε με πρόχειρες ταπετσαρίες, είτε στην καλύτερη σοβαντίζουμε και ρίχνουμε και λίγη μπογιά, κινήσεις δηλαδή οι οποίες επ' ουδενί θα αποτρέψουν την κατάρρευση αυτού του οικοδομήματος. Εν προκειμένω, πώς θα ήταν δυνατόν να συλλάβεις, να απαγορεύσεις ή να αγνοήσεις έναν διαρκώς αυξανόμενο πληθυσμό εκατομμυρίων, ο οποίος αισθάνεται αποξενωμένος, καταπιεσμένος και δρα ανεξελέγκτως; 

Εν ολίγοις, ο Anjem Choudary αποτελεί το ανεπιθύμητο μα και αληθινό πρόσωπο του Ισλάμ, για το οποίο οφείλουμε να είμαστε ευγνώμονες, διότι όταν αναρωτιόμαστε για μία αγορά είναι καλό να διακρίνουμε και την εικόνα στο πακέτο 

Ποιός μπορεί να αμφισβητήσει το ότι όσο ο μουσουλμανικός και τριτοκοσμικός πληθυσμός του Η.Β. αυξάνεται τα περιστατικά τύπου Woolwich θα γίνουν όλο και συχνότερα, καθώς οι εισρέοντες πρώτα καταλαμβάνουν τις περιοχές που επιλέγουν, όπως έχουν ήδη κάνει σε πολλές περιοχές της Βρετανίας, δημιουργώντας απροσπέλαστα γκέτο, και κατόπιν αρχίζουν να εφαρμόζουν αυξανόμενη κυριαρχία και εκφοβισμό επί του φθίνοντος ιθαγενούς πληθυσμού; Η ρητορική του Choudary και ο θάνατος του Rigby, τα οποία συνδέονται ξεκάθαρα, μας δίνουν μια καθαρή πρόγευση αυτού, σε μια περίοδο που είναι ίσως ακόμα δυνατόν να αντιστρέψουμε αυτή την τρομακτική τάση. 

Κείμενο του Colin Liddell, μετάφραση για το Ιδεάπολις του Δημήτρη Μπουγιώτη

Ταυτότητα

Αρχείο

-Ελεύθερη αναδημοσίευση κειμένων - Ομάδα Ιδεάπολις - επικοινωνία: ideapolisgr@yahoo.gr - Πάτα στις ρίζες σου γερά και κοίτα ψηλά -